.
Det finns många aspekter på det här med hundmöten. Jag har ofta skrivit om hundmöten och detta inlägg handlar om de tre motivationerna hos hunden, som är: Social, Försvar & Byte. De följande råden är mest riktade till den lite duktigare ägaren, som kan läsa av sin hunds olika sinnesstämningar. En del har jag säkert skrivit om förut, men det tål att upprepas.
Om man ser till hundens känsloläge när den får syn på en annan hund så finns det några få känslor som ställer till problem:
1. För stor "lekfull" social motivation - vill gärna hälsa. Här rekommenderar jag lydnadsträning som botemedel, dvs man lär hunden kommandon, börjar ställa krav på lydnad när hunden kan kommandona, och ger dessutom hela tiden bra belöning, t ex gott godis.
Man kan också jobba med skvallerträning om hunden också har en stor bytesmotivation, dvs älskar godis eller leksak. En kombination där hunden blir duktig både på att lyda kommandon och på att själv ta kontakt med sin ägare tycker jag är den bästa träningen när man inte har några större problem med hundmöte annat än att ens hund vill hälsa. Denna motivation är nog den lättaste att handskas med, jämfört med de följande.
2. För stor "dominant" social motivation. Det finns alltså olika typer av social motivation. Social dominans mot andra hundar kan vara delvis medfödd, delvis förvärvad. Dominans är när hunden vill styra och bestämma, eller vill visa "jag är ranghög". Hunden stirrar på den andra hunden, höjer svansen och vill gärna gå rakt fram till den andra hunden. En trygg social hund kan hantera detta och kanske då lägger sig ner. Den dominanta hunden nosar då kanske hastigt på genitalierna och är sedan nöjd. Men om den andra hunden är osäker socialt så ser den dominansen som ett hot och går i försvar. Den andra hunden kan också själv vara lika dominant och då blir det en "stand-off". Om hundarna vore fria utan koppel och ägare och med gott om utrymme, och hade en god socialisering, så skulle dessa två dominanta hundar lösa mötet utan någon ren fysisk konfrontation. En dominant hund behöver inte vara en aggressiv hund. Det finns dominanta hundar som är trygga, men det finns också dominanta hundar som är osäkra, och då blir dominansen en del av problemet. Hunden går framåt och "utmanar"- men är också ganska osäker. För råd om osäkerhet, läs under punkt 3. Ett annat problem med dominans är att de inte lika ofta vill lyda sina ägare. Dominanta hundar har ofta ägare som inte har kunnat eller velat ta den dominanta ledarskapsrollen. Men jag anser att en ansvarsfull ägare MÅSTE kunna bestämma över sin hund om hunden ska kunna få vara lös.
Minska din hunds dominanskänsla genom att uppträda mer dominant själv. Man behöver inte - bör inte - ens röra vid hunden, utan man VISAR sin dominans. Jobba med ett bestämt upprest kroppsspråk, bestämt hindra hunden att gå framåt "bodyblocking", ha en något bister min och blick, ha en djup röst om du säger något (tystnad är också bra). Det du vill är att hunden visar undergivenhet, som att t ex sänka huvudet och sänka svansen till rygglinjen eller lägre. När det sker så minskar du lite på ditt eget "dominanstryck" för att visa att du är nöjd. Nu lyssnar hunden mer på dig, så bestäm nu hur mötet ska hanteras. Ge ett kommando, eller fortsätt att tala med kroppsspråk.
3. För högt försvar, för stor osäkerhet.
Försvarsmotivation finns av två typer. Hunden vill komma bort från den andra hunden, i större eller mindre grad. Eller så väljer hunden "anfall som bästa försvar". Detta gör osäkra hundar som har erfarenhet av att inte kunna använda första strategin, att komma undan. Hundar som gör utfall har ofta ägare som går med dem i kort koppel och som kortar upp kopplet vid ett hundmöte. Det spända kopplet förstärker då hundens egen spändhet i sinne och kropp. Osäkerheten beror i grunden vanligen på bristande socialisering hos hunden. Den har inte fått den socialisering som hundar behöver under valptiden för att bli bekväma med hundar som uppträder på olika sätt. Den har för få ord i sitt språk, så att säga. Den kan också ha blivit biten av en annan hund. Ju tidigare i livet den blev biten, desto mer sitter det, och det sitter också i mer om få eller inga varningssignaler föregick bettet. Träning mot osäkerhet går ut på att hunden under kontrollerade former får social träning, får bekanta sig med lämpliga hundar. En osäker hund som redan börjat göra utfall bör inte ges fritt spelrum att fortsätta med det. Ägaren måste styra upp på ett lugnt sätt och inte låta hunden komma närmare än den är bekväm med. Hunden ska känna avslappning vid åsynen av en annan hund. Det är också en fördel om ägaren kan läsa sin hund och visa upp för hunden att den kan hindra en annan hund från att gå för nära, innan den egna hunden själv känner sig tvungen att göra ett utfall. En del av ledarskapet.
En socialt osäker hund har också stor nytta av att få umgås helt fritt på ett fält med snälla stabila hundar och lära sig hundspråk där. Som på mina hundpromenader eller när en osocial hund kommer in i Cesars flock.
Mycket mild osäkerhet kan även tränas med skvallerträning, om hunden också har stor bytesmotivation. Men grundorsaken försvinner inte, som ju är hundens dåliga tillit till sin förmåga att tolka och prata hundspråk så att risken för konflikt och konfrontation minskar.
Fortsätter hundens osäkerhet vid hundmöten trots god social träning så fundera också över om den kan ha en sjukdom eller skada som ökar dess känsla av sårbarhet och utsatthet.
4. För stor bytesmotivation. Denna hund ser andra hundar som ett byte och kan därmed bli den farligaste hunden. Den börjar fixera den andra hunden, men inte med ett högrest kroppsspråk som hos den dominanta hunden, utan med en låg kroppshållning. Den "smyger" på den andra hunden - på lek eller på allvar. Oftast behöver den andra hunden springa för att bytesmotivationen ska slå till ordentligt. Då kan den t ex plocka upp en liten hund och ruska den till döds. Orsaken är ofta en kombination av hög medfödd bytesmotivation (kanske även uppmuntrad av ägaren) samt med all säkerhet dålig socialisering under valptiden. Rehabiliteringen av en sådan här hund tar tid och alla är kanske inte beredda att ge sig in i den processen, utan håller helt enkelt sin hund undan från främmande hundar.
.
Tack för ett bra inlägg! Här fick jag några konkreta råd - min ena hund är dominant och osäker. Själv inser jag att jag har varit en svag ledare så det blir till att försöka få till en mer dominant attityd. (Och samtidigt behålla lugnet, annars går hunden upp i stress direkt.)
SvaraRaderaHej Gunilla! Jag har en fråga angående när vi är ute och går med vår hund. Vissa gånger sköter han sig ypperligt, t.o.m när den andra hunden som vi går förbi kan hänga i kopplet och skälla. Andra gånger bara fladdrar han lite med läpparna och andra gånger kan han bli komplett galen! Varför är det så olika? Kan han känna energier från den andra hunden eller vad beror det på? Många gånger är det så svårt att få kontakt med han när han har börjat fokusera på- i detta fallet den andra hunden. Kan nämna också att han är en lapsk vallhund. Vad kan jag göra?
SvaraRaderaHej Anonym!
SvaraRaderaEn gissning är att din hannes trigger är när han möter en annan hanne som skickar dominanta signaler, utmanar din hund med blicken osv. Han kan ha den så vanliga kombinationen av osäkerhet och dominans.
Mitt råd: Led promenaden! Eller så står ni stilla tillsammans på avstånd medan något passerar. Men låt honom inte gå före dig dit han själv vill, för då ökar risken för utfall om ni får hundmöte. Så dags att börja bestämma då, liksom.
Lycka till!
Hej. Jag har en schäfertik på 2, 5. Jag tycker hon stämmer in bra på nr 2. Hon springer ofta rakt fram till hundar, springer ikapp och ställer sig framför dem, försöker rida dem osv. Hon har också börjat skälla mycket, ett dovt skall. Jag börjar bli rädd att hon ska bita någon. Vad kan jag göra?
SvaraRaderaHej Anonym!
SvaraRaderaSjälvklart måste du hindra henne från det genom att alltid ha henne kopplad där hundar kan dyka upp, och orka hålla emot. Korta upp kopplet, vänd om och gå därifrån. Agera lugnt om hon ändå lyckas komma fram till någon hund. Hon kommer inte bita någon, om inte du stressar upp situationen.
Gå en allmänlydnadskurs (hög tid om du inte redan har gjort det, har du gjort det så gå en till!) så att du under instruktörs ledning ger henne mer träning i att det är lönsamt att lyssna på dig och lyda dina kommandon, men att hon inte ska bry sig om andra hundar.
Fundera också på om hon har för mycket eller för lite av något i sitt liv, som skapar stress. Lägg fler spår, gå längre skogspromenader. Men motionera henne inte, jogga/cykla inte med henne, för då kan hon inte styra tempot och det är stressande. Kolla att hon har en liggplats där hon kan vila helt ifred när hon vill.
Det var de allmänna råd jag kan ge med så lite info...
Tack för svar! Jo var kanske lite väl kortfattat. Hon lyder mig alldeles utmärkt. Jag bryter de dominanta lekarna genom att kalla henne till mig bara. och det är när jag är i en hundrastgård där hon är lös som hon springer fram till hundarna. Men liksom fort och rakt på dem. Det gäller heller inte alla hundar, mest andra tikar(tror jag) som är mindre dominant än henne. Om en hund säger till hennne ordentligt så accepterar hon det, oftast. Men om hon märker att en hund inte är mer dominant så ger hon aldrig upp utan skäller och skäller och hoppar på den till jag avbryter det. Ska jag inte avbryta?
SvaraRaderaSen känns hon så hetsig bland andra hundar. Hon vill leka tills hon stupar, vilket inte händer...
Men jag behöver inte oroa mig för att hon ska bita nån annan hund?
Ska jag låta henne var mer med andra hundar så hon lär sig att bete sig bättre eller inte låta henne träffa andra hundar alls?
Hej igen Anonym!
SvaraRaderaJo, du ska absolut avbryta när hon går över gränsen, sedan ge ny chans.
Låt henne leka med andra hundar ibland, men ha en ganska låg tolerans för stress, hets, nafs mm. Gå in och säg ifrån när hon går över din gräns. Ge inget godis. Bara säg Varsågod igen.
Du kanske får avbryta 10 gånger under en lek. Och du kanske måste avbryta redan när hon springer fram för fort och för "på", låta henne höra att du inte gillade det.
Du måste också notera om hon faktiskt lugnar sig när du försöker sätta gränser eller om hon i stället blir MER stressad ju mer hon får leka, eller ju mer du säger till. Om dina korrigeringar inte tas emot på rätt sätt, dvs hon leker märkbart mer dämpat just efter en tillsägelse, så kanske du ska minska hennes lek med andra hundar till bara ca 2-4 utvalda kompisar.
Det är en klar nackdel att man inte känner alla hundar som kommer till en hundgård. Gå inte dit varje dag om leken lätt blir hetsig, gå dit kanske 1-2 gånger i veckan bara.
Om du träffar kompisar ibland som har fina hundar, så låt dem leka med varann i stället, det blir kanske lugnare.
För mycket och för lite skämmer allt, som det heter.