torsdag 7 mars 2013

Föredrag med Bengt Rödseth och Gunilla Wedeen

.
Igår, den 6 mars, var jag på föredrag med Bengt Rödseth och Gunilla Wedeen. Det var trevligt och givande och riktigt inspirerande.
 
De hade med sig fem hundar, som alla var lugna och vänliga och väldigt "lagom" kontaktsökande.
 
De presenterade sin ledarskapsfilosofi. Några tankar från den är:
 
  • Låt hunden vara hund - inte en partner, kompis eller annat. Gör inte hunden som det Viktigaste. Du behöver inte köpa bästa maten, bästa fällen eller gå ut med den en massa timmar per dag. Låt det inte bli stressigt att ha hund. Släpp det dåliga samvetet och slappna av - hundar har inte så stora krav på tillvaron, men de vill gärna ha en lugn ägare som mår bra!
     
  • För att hitta till ett naturligt, lugnt ledarskap så ska du, i det vardagliga umgänget med hunden, minska på både belöningarna, korrigeringarna och kommandona. Jobba i stället mer med kroppsspråk.
     
  • Det kontroversiella ordet "undergivenhet" kan ersättas med avslappning. En mycket stor anledning till  problem med rädsla och aggression är att hunden aldrig som valp lärde sig den härliga känslan av djup avslappning av tiken. Uppfödare separerar ofta valparna och tiken för tidigt. De ska vara tillsammans i 8 veckor!
     
  • Ignorera hunden ofta när den söker kontakt, skäller, tigger, försöker få dig att göra saker. Det viktigaste på vägen att bli vald som ledare av hunden är att visa den att du inte låter dig styras och påverkas av den. Visa din mentala styrka genom att ignorera den även om den skäller, gnäller, hoppar på dig, med mera! Ett knep kan vara att helt enkelt ofta låtsas som om hunden inte finns. När hunden förstår att det inte är den som bestämmer vad som händer så blir den trygg och lugn och kan koppla av ordentligt. Till och med en för många så självklar sak som att alltid gosa med hunden när den kommer och vill få gos, kan göra hunden mer stressad.
      
  • Om du gör rätt, så kommer hunden vilja följa dig av sig själv, utan koppel.
     
  • Försök vara lite mer hundlik. Se hur hundar gör och härma dem. Även om vi inte har svans etc så är mycket av det här språket universellt och kan förstås av många djurarter.
     
  • Jobba med dig själv och din egen avslappning via till exempel yoga.

Det är alltid intressant att ta del av de erfarenheter som två människor har gjort som har ägnat decennier åt att träna hundar både för prestation och för att bota problem, och att studera hur hundar gör, och fundera över det. Som har haft hundarna som läromästare utan "mellanhänder". Även om vi alla har olika "glasögon" eller filter, som gör att vi tolkar det vi ser framför oss på olika sätt, så tror jag ändå att man hittar en del "sanningar" då, även om säkert ingen har hela bilden, hela sanningen om hundars beteende.
 
Särskilt intressant är det också att lära av hundmänniskor som har varit med länge, som har prövat allt möjligt, och har ifrågasatt, omprövat och ändrat. Som säger att de fortsätter att lära sig hela tiden och inte ha alla svar.
Bengt och Gunilla har just kommit ut med en bok som heter "Shadow - att skapa en skugga". Jag köpte den efter föredraget, och har hunnit bläddra i den. Den verkar mycket intressant. Jag rekommenderar den till dig som vill lära dig mer om Bengts och Gunillas filosofi. Och som vill förstå mer om hur du ska bli vald som ledare av din hund, och förstå hur mycket din hund påverkas av ditt eget beteende och dina egna känslor.
 
/Tillägg och någon redigering den 8 mars/
.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Efter att gått en valpkurs hos Gyllerboda kan jag bara säga att jag inte tror på denna filosofi.Detta var en kurs som jag fortfarande kan få stor ångest av att jag utsatte min hund för. Gjorde mer skada än nytta på min senare träning av min hund.

Anonym sa...

Har varit på ett flertal kurser hos Gunilla och Bengt och det är inget konstigt utan ett väldigt naturligt förhållningssätt till hunden det handlar om. Mina hundar är lugna i ALLA situationer där jag är ledare. Finns ingen aggresivitet mot andra hanhundar, vilket jag tycker är sååå vanligt! Mina hundar är just hundar och mår bra i det. Det är ett rovdjur vi hanterar och inte en bebis i päls.

Anonym sa...

Har gått valpkurs och många andra kurser hos Bengt och Gunilla. Alla i vår bekantskapskrets är så förvånade över hur lugn och fin i tillvägagångssättet vår 2åriga hund är. Jag har aldrig uppfostrat vår hund, bara varit en äkta naturlig Ledare i alla situationer. Jag har aldrig köpt till mig något eller mutat mig fram.
Rekommenderar varmt Gyllerboda för alla nyfikna och öppensinnade.

Anonym sa...

Stående kommentaren från kursledarna på valpkursen jag gick på hos Gyllerboda var "gör inte dessa övningar hemma i trädgården där någon ser er, för då kan ni bli anmälda". Helt vansinniga övningar. Min valp vägrade att gå ur bilen när vi kom till kursen. Så obehagligt tyckte hon att det var!!

Gunilla M sa...

Två kommentarer för och två kommentarer mot. Man kan fråga sig om jag alls borde publicera "anonyma rykten" i min blogg. Å andra sidan har jag förståelse för om man inte vill skylta med sitt namn.

Jag själv känner inte till hur deras valpkurs går till, eller någon annan kurs heller för den delen. Jag har flera gånger varit i kontakt med dem för att gå deras ledarskapskurs - av nyfikenhet och för att kanske få inspiration. Men de har inte hört av sig igen, vad det nu beror på... De kanske ser mig som en konkurrent? Vi bor inte så långt från varandra. Eller är de rädda för vad jag skulle tycka?

Min älskade första hund var en bestämd tjej. Jag fick ingen ordning på henne. Jag såg annonser i tidningen Hundsport för Vätterstads hundskola och gick deras ledarskapskurs år 1994, där man bland annat fick lära sig att bita hunden i örat... Så några övningar var jobbiga, men jag såg samtidigt resultat...

Jag förkastar inte all gammal hundkunskap, en del av den är relevant även i dag. Hunden är ju ungefär likadan sedan tusentals år. Det svåra är att sålla bland alla metoder... Och var och en måste ta ställning till om metoden på kursen passar för hunden och för en själv. Är det en metod jag kan acceptera? Och ger metoden det resultat jag vill nå?

Anonym sa...

Hej Gunilla!
Var på ett föredrag av en av Gunilla och Bengts elever igår och googlar lite för skojs skull. Hamnade här och blev nyfiken på om du någonsin fick komma dit?
Jag får lite deja vue-känsla när jag tittar på deras filmer på Youtube och minns en hundskola som var väldigt i ropet för några decennier sedan, Vätterstad tror jag den hetta.
Samtidigt så var tjejen som jag hörde igår SBK-instruktör, Klickerskolad och HHH:are - och hon tyckte att hon hade "hittat rätt" när hon utbildade sig till Shadow-instruktör. Och hon sade inte en enda grej på 3 timmar som jag hickade till på.

Så jag känner mig lika kluven som dina fyra inlägg här :-) :-)

Ha det bäst!
Kristina (gammal kollega till dig)