torsdag 3 december 2009

Träna bort utfall, nivå 1

Jag fick lust att skriva ner praktiska hundmötestips till dig som läser min blogg och som har en hund som gör utfall mot andra hundar (eller annat som ni möter).

I mitt huvud har snabbt utformats en liten "artikelserie" där ca sju nivåer är planerade. Det börjar med antagandet att utfallen inte är så allvarliga och att du inte behöver vidta några större åtgärder för att få problemet att minska eller försvinna. Varje nivå representerar måttet av hur mycket du ingriper för att nå målet att din hund slutar göra utfall. För att inte skapa stress och göra ont värre så ska du som en generell regel inte ingripa mer än du behöver. Det viktigaste är att hålla hunden lugn och trygg och då ska du själv uppträda likadant.

På nivå 1 gör du "ingenting" annat än att fortsätta promenaden oavsett vad din hund gör, men du gör det till en skön konst att inte göra någonting.

Om råden i "nivå 1" inte räcker, så går du till tipsen i "nivå 2". Och så vidare. Min plan är att skriva en nivå per vecka. Du som råkar komma in från början kan då prova tipsen på varje nivå i en vecka och se om de räcker eller om du behöver gå vidare.

Träna bort utfall, nivå 1: Ignorera totalt och gå på!

På denna nivå rekommenderar jag att du ignorerar din hund när ni får ett möte och bara fortsätter att gå, utan att reagera på vad hunden gör, vare sig den följer med eller gör utfall. Ha hunden kopplad, inte lös. Håll i kopplet, gå undan och håll ditt tempo. Låt dig inte påverkas av hunden. Detta är en metod som många hundägare spontant använder sig av och som de också lyckas med så småningom, särskilt om de inte hade så stora problem.

Din osäkra "utfallshund" kanske också behöver hälsa på och lära känna och leka med andra hundar för att bli "botad". Men den behöver också lära sig att kunna gå förbi och strunta i det som lockar. Och den generella regeln, om ni möter en främmande hund som du inte känner, är att gå förbi utan att hälsa. Så kan du vid mer planerade och förberedda tillfällen låta din hund bekanta sig med hundar som du vet är snälla och kan sstå ut med att din hund beter sig osäkert.

För att göra denna metod mer effektiv så ska du börja med att lära din hund att ni ibland tränar "nu ska vi passera allting och inte stanna för att kissa, spana, lyssna, lukta...  Du kan gå så t ex 50 meter eller 100 meter. "Nu ska vi gå fram till trädet därborta utan att bry oss om någonting".

Du går sedan på, i rask takt, omutbar, döv och blind, "som tåget". Gå bestämt men försök att ändå inte känna dig stressad, utan låtsas att du mår jättebra och har full kontroll.  Du ska inte se på hunden eller prata med den för att locka eller berömma. Du rycker inte i kopplet. Du bara håller i kopplet - gärna nära din midja - och tittar rakt fram och går dit du behagar gå. Hunden har ingen talan, utan måste hänga med.

Du tränar din hund i att kunna följa dig och ignorera allt annat längs vägen, och det gör att hunden faktiskt kommer ha lite lättare för att kunna ignorera även en svårare störning såsom en annan hund dyker upp. När en annan hund faktiskt dyker upp, så måste du gå lite ur vägen, för du ska inte låta hundarna få närkontakt, men i övrigt så försöker du att bete dig som att du struntar totalt i det ni möter.

Du ska inte använda flexikoppel om du har en hund som ibland gör utfall. Använd vanligt koppel.

Om din hund är starkare än vad du orkar hålla så kanske du ska använda en grimma på hunden. Det finns haltigrimmor och gentle leaders. De senare sitter bättre runt hundens huvud och accepteras därför lättare.

 Pröva att börja träna "vi bara går förbi". Kom ihåg att inte titta på din hund - titta rakt fram!

Nackdelen med metoden är att många hundar gör sitt utfall och sedan gladeligen fortsätter sin väg utan att det blir några konsekvenser. Och folk kan kanske tycka att du beter dig lite underligt som inte ens nickar och hälsar utan bara tittar rakt fram. Men många hundar tar intryck av det krav som det innebär att inte få göra som man vill längre, inte få stanna och nosa när man vill. Och hundar som är starkt bundna känslomässigt till sina ägare lägger märke till och tar intryck av att deras ägare inte låter sig påverkas och kan snart börja göra likadant.

9 kommentarer:

Gunilla M sa...

Pga lågt intresse (inga kommentarer) och svår tidsbrist ligger "artikelserien" på is. Anmäl gärna ditt intresse till hundmöteskurs eller privat träning om du har problem med hundmöten.

Karin sa...

Åh jag som googlat och kommit hit.. hoppades på att läsa om nästa nivå! Söker information å min kompis vägnar som har problem med en osäker hund som senaste tiden börjat göra utfall. Han är 2år och kastrerad

Anonym sa...

Hejsan,

Jag har en rottis som jag har lite problem med. Hon ärsnäll hemma och med människor men gör utfall mot hundar när hon är i koppel. När hon är lös är det inga problem med andra hundar. Nivå 1 fungerar inte på min, hon är alldeles för stark för att jag ska kunna gå förbi och ignoroera men jag läser jätte gärna om nästa nivåer!! Vill verkligen träna bort detta hos min hund. Jag känner inte direkt att hon är aggressiv utan mer rädd och osäker och därför reagrar så i koppel. Oftast reagerar hon på hundar som reagerar på henne men ibland även hundar som bara tittar. Jag vill så gärna få henne att känna sig trygg i kopplet med mig och lita på mig när vi paserar sånt som hon blir rädd för. Hoppas du fortsätetr med artikeln!! Trevlig kväll =)

Gunilla M sa...

Trevligt med några kommentarer! Ja, hundmöten är ett stort problem för många. Okej - så länge jag får kommentarer så fortsätter jag nog med "hundmöteskursen".

Emma sa...

Jag hoppas också att du fortsätter med artikelserien för jag har samma problem som "Anonym" längre upp. Det är ett stort problem att man inte vet vad man ska göra när hunden går helt av skaftet varje gång man möter en annan hund. Det brukar gå bättre om hunden man möter står stilla/är fastbunden och skäller först. Jag vet bara inte helt hur jag ska få samma reaktion när vi möter andra hundar som också går i koppel.

Björn sa...

Hej. Jag har precis samma problem som ovanstående med min schäfer. Ska prova att göra som du har sagt och hoppas på att hon blir lugnare. Tack.

Lottie sa...

Tack för bra tips. Man blir så ledsen när Promenaderna inte funkar. Skönt att hitta några handfsta råd!!!

Unknown sa...

Jag ska absolut testa detta :) Vore så underbart om vår lilla bichon kunde ngå lugnt förbi andra hundar

Anonym sa...

Hej Gunilla!

Jag hittade din blogg idag. Jag har själv en del erfarenhet av hundträning och -beteende. Idag har jag dock ett svårhanterligt problem men en ung hund som är väldigt socialiserad, lugn och trygg i övrigt men som nu plötsligt börjat göra aggressiva utfall och t o m attacker mot okastrerade hanhundar (själv är han kastrerad...) . Ibland mot barn, skateboardåkare och andra. Det beteendet uppstår när han är stressad har jag förstått/märkt och jag har lyckats jobba bort det mesta. Han vill t ex nu gärna fram och hälsa på barn (försiktigt). Problemet är nu främst möte med hanhundar (i koppel).

När vi går i koppel är kopplet slakt men tillräckligt kort för att han inte skall kunna hoppa på någon... Vid utfall blir dock kopplet oundvikligt sträckt och situationerna är aldrig/sällan så att jag kan släppa kopplet och gå på andra hållet själv (tyvärr, för det hade hjälpt!)

Problemen är inte så stora när han är lös (hästar, skateboardåkare, joggare, cyklister, barn m fl kan passera honom utan att han bryr sig!). Hanhundar kan han oftast hantera bra när han är lös också men ibland blir han förbannad - och då är han inte nådig... Om jag anar oråd går jag därför därifrån och då är han inte så tuff... utan springer hellre efter mig.

Till saken är att det aldrig är någon hund som blivit arg på honom - varken före eller efter kastreringen (vid 8,5 månads ålder - idag är han drygt 1 år). Några enstaka gånger har han fått mothugg när han har varit aggressiv och då har han oftast gett sig och gått därifrån.

Jag försöker träna honom att inte stressa upp sig när vi går kopplade bland folk och andra hundar. Sätta honom ner då och då och låta honom varva ner. Det hjälper ganska bra att avleda och tala lugnande till honom samt berömma när han "gör rätt".

Nu skall jag testa nivå 1 enligt din blogg här - vid hundmöten i koppel (hanhundsmöten) för att se hur det funkar. Min hund är ganska lyhörd och uppmärksam på mig så det kan nog funka hyfsat.

Men eftersom han trots allt gör mycket kraftiga utfall i koppel och kan slänga sig ut på två ben skulle jag gärna vilja se vilka tips nivå 2 har att erbjuda också¨;).

Snälla... :)
Mvh Lotta

PS
Jag tycker du har väldigt mycket bra inlägg och tips på din blogg!

Jag driver själv webbsidor och bloggar (inom andra områden) och vet att andelen kommentarer är nästan obefintlig i förhållande till antal läsare av bloggen. Det finns stort intresse även om inte alla skriver en kommentar.

Hoppas därför du har möjlighet att spinna vidare på detta ämne kring utfall - det skulle vara ett hedersvärt bidrag till hund-Sverige och till alla de som inte gillar att bli utskällda av hundar (som min) när de är ute och går på stan!

Tack för en bra och engagerad blogg i övrigt!