onsdag 30 september 2009

Lär dig träna hund på flera olika håll!


I somras gick jag och Draka en kurs hos en annan hundtränare här i Väsby. Det är roligt att själv få vara elev ibland och göra något bara hunden och jag, men tillsammans i en grupp. Och jag har fått nya idéer och erfarenheter hos denna instruktör. Denne visste att jag också var instruktör, men det gick bra ändå.

Har personen som gav dig råd rätt yrkeskompetens?

Se upp för självutnämnda hundtränare! Du som köper hund går väl en valpkurs innan valpen blir för gammal, och får då förhoppningsvis vettiga råd om valpens uppfostran och träning på kursen. Men innan du har börjat valpkursen så har du kanske fått råd om hundträning från såväl uppfödaren, veterinären, zoobutikspersonal samt vänner och bekanta som har eller har haft hund själva (kanske rentav samma ras) - eller också så har de bara tittat på hundprogram på TV.

"Ryggsäcken"

Första gången på en lydnadskurs så har vi alltid samling där hundarna ska vara hos sina ägare och vara lugna och inte hälsa på varandra, medan de mänskliga deltagarna presenterar sig för varandra (hundarna får chansen senare). Jag ser då ibland nya kursdeltagare sätta sig över sin hund som en ryggsäck och hålla om den - medan den nästan alltid frustrerat stretar för att komma loss.

tisdag 29 september 2009

Torskar som torskar

Fy vad gråtfärdig jag blev av att titta på Dokument utifrån nyligen. Det handlade om EU:s havererade fiskepolitik och om vad som händer med den fisk som inte får tas om hand när fiskebåtens kvot redan har hunnit fyllas.