B12 är det där vitaminet som bara finns i djurmat och som veganer alltså får brist på om de inte tar tillskott. (Det lär också finnas i alger, men i mycket små mängder) Men om du tror att du får i dig tillräckligt med B12 bara för att du är "allätare", dvs äter vanlig husmanskost, så kanske det inte stämmer.
Man kan klara sig på små mängder, till exempel om man konsumerar mjölkprodukter då och då, men man mår bättre om man får i sig mycket mer. Det av Livsmedelsverket rekommenderade intaget per dag (RDI) är 3-4 mikrogram. Men det idealiska, optimala intaget per dag (ODI) är 25-100 mikrogram per dag - detta enligt Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson, en guldgruva för den som vill läsa allt om näring och hälsa.
Många gamla har också B12-brist, så läs det här om du tar hand om en gammal människa. Peter Wilhelmsson skriver "Tidiga tecken på vitamin B12-brist kan vara: myrkrypningar, besvär att gå, stickningar i benen, minnesförlust, kognitiv dysfunktion, bortdomningar, koordinationsrubbningar och demens. Ett stort problem är att det kan ta 5 år innan symptom som tyder på B12-brist uppträder efter att kroppsförrådet har blivit uttömt." (Det är därför många optimistiska ungdomar lever som veganer under flera år, men till slut är kroppens förråd uttömt och de börjar antingen äta produkter av djur igen eller så äter de tillskott)
Dessutom räknar boken upp ett 40-tal sjukdomar och besvär som förbättras av höga doser B12 - bland annat cancer, hiv/aids, alkoholism, infertilitet, MS, diabetes och andra allvarliga sjukdomar.
Nu kan man förstås köpa B12 på hälsokostaffären, men jag är övertygad om att vi inte är anpassade till en massa tillskott, utan näringen ska i möjligaste mån komma från naturliga källor. Och här kommer min poäng. Så gott som alla de vanliga djurprodukterna som du köper innehåller ganska låga halter B12.
Kom ihåg att vi överlever på 3-4 mikrogram per dag, men för att må bra ska vi alltså ha 25-100 mikrogram.
Mikrogram B12 per hekto matvara (enligt SLV):
Mellanmjölk: 0,42
Yoghurt: 0,24
Keso: 0,60
Ost, 28 % fett: 1,50
Ägg, kokt 1,35
Räkor: 1,00
Torsk: 0,80
Tonfisk, konserv 2,10
Kyckling, grillad med skinn: 0,30
Fläskfilé: 0,76
Lammstek: 1,20
Nötfärs, mager: 1,20
Köttbullar: 0,65
Falukorv: 1,10
Blodpudding: 0,14!
Man får alltså vräka i sig kilovis med broiler, ägg etc för att komma upp i de riktigt bra värdena.
Välj annan djurmat i stället! Då kan du äta mindre och ändå få i dig B12! Se här!
Mikrogram B12, per hekto mat:
Krabba, konserv: 13,50
Norsk fjordlax 6,90
Strömming 10,00
Makrill i tomat, burk 6,00
Sardiner i tomat, burk 7,80
Sardiner i olja 11,50
Rådjur 6,30
Hjort 3,70
Renskav 6,30
Älgskav 6,30
Kycklinglever 32,00
Nötlever 110,00
Kycklinghjärta 7,30
Nöt/kalvhjärta 10,00
Kalvnjure 23,00
Leverpastej, fet 18,60
Vi kanske alltså kan bli friskare om vi oftare väljer fet fisk, viltkött och inälvor (åtminstone leverpastej) i stället för mejeriprodukter, ägg och det vanliga köttet och korven. Då vet du att du får i dig mycket B12 - och det finns ändå marginal att kanske äta vegetariskt några dagar i veckan!
(Sedan finns det också andra fördelar med mat från djur, som att järnet är lättare att ta upp, och vissa aminosyror som är bra finns det mer av i djurmat, men vitamin B12 är den stora skillnaden mellan "växtmat" och "djurmat".)
Förresten, inälvorna har nästan försvunnit från affärerna. Jag undrar vart de tar vägen. Slängs de? Blir de minkmat? Jag minns när man fortfarande kunde köpa tunga på Ica. (Fast det tyckte jag såg äckligt ut).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar