måndag 29 mars 2010

Komplicerade teorier och begrepp hjälper inte hundägare

.
Efter seminariet/föredraget med Freddy Worm Christiansen väcktes åter många frågor i mitt huvud. För att försöka få klarhet så vände jag mig till hans bok (det danska originalet), sidan 33 och framåt.

Vad är rangordning? Enligt etologerna är det när någon har företräde framför en annan när båda vill ha en viss resurs. FWC har en annan definition. Det handlar om rättigheter och plikter mot varandra och rangordningen upprätthålls genom ett dagligt dominans- och underkastelsespel.  Vad är dominans? FWC skriver "När en individ demonstrerar sin överlägsenhet mot en annan individ" Han skriver också "dominans är inte självsäkerhet".  Däremot imponeringsbeteende är, enligt FWC, "En individs demonstration av sin självsäkerhet mot andra av samma art".  Dominansbeteende definierar FWC som "först och främst att visa ett självsäkert kroppsspråk, som kan kombineras med hotfullt stirrande, bett över nosen eller nacken eller lägga tassen eller hakan på den andres rygg"... 
Enligt texten ovan är skillnaden inte särskilt tydlig mellan dominans, hot och självsäkerhet. Detta är bara ett exempel på att man ofta inte blir hjälpt av en massa ord och orddefinitioner.

Jag älskar att läsa teorier - men det viktigaste av allt är att teorierna kan omsättas i praktisk handling och praktiska övningar som hundägarna kan få till. De flesta hundägare är inte ett dugg intresserade av avancerade teorier. De vill ha konkreta besked om hur de ska göra och så gärna en förenklad, tydlig teori, typ "du ska vara hundens lugna, bestämda ledare" eller "du ska varje dag visa hunden att du äter först och går ut först genom dörren, så ser din hund dig som ledare". Teorier ska göra ägarna handlingskraftiga, inte handlingsförlamade.

Det finns några hundtränare som har synts i svensk TV i flera år. De har inte alltid koll på vad som för ögonblicket är de korrekta definitionerna, enligt forskarna. Om en hund beter sig hotfullt, så kanske de säger att hunden är dominant. Men - än sedan? So what? Deras lösningar fungerar i praktiken, och det är det viktigaste. Däremot borde det vara ett krav att man alltid får se svart på vitt på att träningsråden faktiskt fungerar även en vecka efter tv-tränarens besök. Så är det inte alltid.

Väldigt många hundägare vill bara att någon säger "Gör så här - punkt!" De behöver dock inse det jobbiga faktum att det alltid finns flera lösningar på samma problem och att de har ett val. Gillar de inte en lösning de erbjuds så ska de efterfråga en annan lösning. Det finns aldrig bara ett sätt att lyckas. (Se mitt inlägg "Det finns många sätt att lösa hundproblem")

Men om jag skulle tvingas välja mellan en etolog och forskare som har gjort många studier, och en vanlig hundtränare som kanske dagligen löser allvarliga hundproblem - då väljer jag hundtränaren. (I sällsynta fall kombineras dessa två i samma person, men oftast inte.)

Det jag vill säga är: Pröva dig fram och gör dina egna praktiska erfarenheter - och lita på resultaten!
Man måste inte kunna formulera träningsskeendet med de korrekta orden för att veta vad som fungerar i praktiken.

Inga kommentarer: