lördag 25 september 2010

Så förebygger du aggressivitet mot andra hundar

.
Här kommer en ny engelsk språklektion från min nya amerikanska favorit Ian Dunbar. Här får du veta hur du förebygger att din valp blir aggressiv mot andra hundar när tonåren kommer. Jag håller med helt och hållet och försöker att på mina kurser lära ut precis det som han talar om.

Jag håller inte med helt och hållet om att man ska låta många andra hundar komma fram till sin valp och då bara koncentrera sig på att berömma den, medan den blir inspekterad av den främmande hunden. Det finns ju faktiskt hundar som inte alls tycker om valpar och rentav kan bita dem - hundar som inte själva har fått en riktig socialisering när de var små.

Men principen är helt riktig. Man ska låta sin valp träffa många andra hundar (som är snälla eller i alla fall ganska snälla) och vara avslappnad och uppmuntrande och berömma när hundarna hälsar artigt och lugnt på varandra, nosar på varann osv. Detta förebygger alltså hundaggressivitet - det är även min egen erfarenhet sedan ca tio år med hundkurser och hundpromenader.

Det är skrämmande och okunnigt att många hundinstruktörer i Sverige ännu håller valpkurser där valparna inte får leka med varandra eller ens hälsa på varandra. Gå inte på en sådan valpkurs och se till att dem du känner som har valp inte gör det heller.


.

4 kommentarer:

Katarina sa...

Vilket bra klipp! Men hur gör man om man redan har gjort helt fel och vill reparera? Om man har dragit i kopplet och 'lärt ' hunden att andra hundar är 'farliga'?

Min 4-åriga cocker vill så gärna hälsa på andra hundar men mitt under mötena morrar hon till och gör utfall. Det är frustrerande...

Gunilla M sa...

Hej Katarina!

Allt går att reparera. Det är i princip aldrig för sent att förbättre någonting.

Det finns mycket man kan göra. Om du bor i Stockholmsområdet, så anmäl dig gärna till privat hundmötesträning hos mig!

En gissning från min sida är att du behöver bli mer bestämd, och lära din hund att nu kräver du att den lyssnar på DIG, dvs din röst, och inte på kopplet. Så håll kopplet stilla och ge ett inlärt kommando med sträng röst, och gör detta långt innan den andra hunden är framme, utan fortfarande långt borta.

Bestämda krav på lydnad kan minska mycket av sådan här osäkerhet. Hunden förstår så väl att du "tar över", och det känns ofta tryggt.

Anonym sa...

Hej!
Hittade till din trevliga blogg,när jag letade efter tips på vad man kan göra när ens hund gör utfall mot andra hundar.Har en dvärgpinscherhane som är 11 månader.Nu sen han blev könsmogen har han börjat med detta när vi möter, oftast,andra hanhundar,och inte alltid.Mycket jobbigt,både för oss ,och han själv,och man tycker det är så pinsamt när han beter sig på det viset.Vi har ju gått både valpkurs,en trix o tramskurs och nu går vi en nybörjarkurs i rallylydnad.I den här kursen finns en valp som är sex månader,som var i lagom storlek för han att leka med.Men han mopsade sig även mot den här valpen,och valpen tillbaka mot honom.Har du några fler bra tips på vad man kan göra, mer än vad som sades i inslaget.Tack på förhand.Mvh Annika

Gunilla M sa...

Hej Annika!

För att jag ska kunna ge ett bra svar behöver du mejla mig och ge fler upplysningar. Men jag gissar att ingen av de kurser som du har gått har handlat om socialisering eller ledarskap. Valpkursen kanske bara handlade om positiv lydnad och kontakt med föraren? Tyvärr är många valpkurser så.

Så det troliga är att han ännu inte fått hjälp att förstå hur han ska bete sig, och förstå vilken roll du vill ha vid möten.

Enligt min syn ska alla hundägare under hundens första 1-2 år prioritera kurser som hjälper en till en välfungerande vardag med sin hund INNAN man går över på specialinriktade kurser. Tricks etc är kryddan i tillvaron, men man kan inte leva på kryddor...

Vill också tillägga att om ni som vill ha hjälp helst ska mejla mig, inte göra inlägg i bloggen.