.
Jag studerar den indiska hälsoläran ayurveda, "kunskapen om livet". Dvs jag har ca fyra böcker om den som jag läser ibland, plus läser sidor på nätet. Här står allt det där som jag under årens lopp inte har fattat varför läkarna inte tar upp. De yttrar sig först när ohälsan har blivit till en kanske allvarlig sjukdom. Ja, då är det ju så dags!
Och de vet ofta väldigt lite om hur man förebygger sjukdom. Men för alla oss som inte mår på topp men inte heller har fått en sjukdomsdiagnos utan är "friska" enligt läkarna, så är Ayurveda en räddning. (Läran är bra även efter att man har blivit sjuk, men det är ju alltid lättare att förebygga än att bota)
Läs mer överallt på nätet, t ex här: http://www.vedayoga.se/index.php?page=behandlingarbehandlingar
Jag tycker att det mesta stämmer ruskigt bra.
Som ett litet exempel så kan jag berätta att ayurveda delar in dygnet i sex olika tidsperioder på fyra timmar vardera. Egentligen är de bara tre olika, som återkommer två gånger per dygn.
Tiden mellan 18 och 22 på kvällen samt 6 och 10 på morgonen kallas Kapha-tid. Då är man som lugnast, som tyngst i kroppen, även som starkast. Man är inte snabb den tiden på dygnet, men man är stadig, stabil, tung, trygg - rentav trög. Jag vet inte om det stämmer på dig, men på mig stämmer det. Jag har upptäckt att jag somnar lättast mellan 18 och 22, vilket är den tid man borde gå och lägga sig, om det inte var då som alla spännande långfilmer börjar... En anledning till att jag har en kronisk lätt sömnbrist är att jag nästan aldrig släcker lampan tidigt på kvällen. Gjorde jag det så skulle jag antagligen sova gott hela natten.
Om jag har lagt mig sent, och alltså vaknar utan att ha fått tillräckligt med sömn, så finns det en chans till, och det är när samma tidsrytm återkommer kl 6-10 på morgonen. Normalt måste jag ju gå upp och sätta igång med dagens sysslor, men nu kan jag ibland tillåta mig att ta sovmorgon. Och det är ljuvligt. Jag hinner då få lite sömn till som kompensation för att jag stannade uppe för sent. Under natten kanske jag mest låg och vred mig, men när morgonen kommer så somnar jag sött. Jag hinner ofta drömma också. Sedan vaknar jag mer utvilad än om jag hade gått upp vid 06.30-7 som vanligt. Tyvärr är det bara under semestern som jag kan ta sovmorgon. Men sovmorgnar är alltså viktiga! Även om det bästa vore att lägga sig tidigt.
Det här är bara ett litet exempel på en hel värld av visdom angående mat, motion, levnadsvanor och mycket mer som ayurveda lär ut. Men först måste man fastställa sin kroppstyp. Det finns tre kroppstyper: Vata, Pitta och Kapha. Man kan vara renodlat en av dem, eller en kombination av främst två olika. Totalt är alltså nio olika kombinationer de vanligaste. Jag själv är Vata-Pitta.
Sedan kanske det finns en faktor av "horoskop" också - det här att man tycker att det stämmer så väl. Men hur som helst är det intressant!
Ayurveda är förresten tydligen granskat och erkänt av Världshälsoorganisationen, så det är långt ifrån flum.
.
4 kommentarer:
Hej Gunilla! Kul att du skriver om Ayurveda. Det hade varit så bra om det är som du säger - att man kan ta igen det man missat genom att ha lite sovmorgon. Men tyvärr menar ayurvedan tvärtom - att man helst ska upp före klockan 6.00 eller klockan 6.00 för att få med sig Pitta-kvaliteterna från nattens Pitta-tid och därmed vara pigg. Om man vaknar i Kapha-tid får man med sig tyngden som kan vara svår att komma ifrån. Så bäst är att lägga sig före 22 och upp före 06.00, men det kräver många gånger att man måste ställa om mycket.
Varma Hälsningar
Elina, ayurvedisk massör
Hej Enelina! Tack för klargörandet! Fast just för mig funkar det så, att om jag har släckt lampan först vid 24-tiden, då känns det ljuvligt att få dra sig till 7-8-tiden. Jag kan till och med drömma då. Men det går bara på helgerna. Om jag går upp vid 6.00 så får jag inte riktigt de timmar jag behöver.
Men att sova/vila mellan 22 och 06 är förstås idealet.
Det skulle kanske gagna folkhälsan om alla de bra filmerna sändes tidigare på kvällen...
Hej,
tack för fina klargöranden.
Men vad gäller under sommartid... flyttas tiden då? till vad? hjälp mig räkna!
Antar att det är solen och månen som styr, inte klockan. :)
När det gäller filmer och TV. Så har ju den tekniken utvecklas, så nu kan du se dina filmer precis när du vill genom play-kanaler eller inspelningsbar tvbox. Du kan även hyra filmer när som via nätet. Det förutsätter att du har internet och dator förstås. Jag tittar bara på TV när jag själv vill numera.
Allt Gott
Anna Sofina
#kantiwellness #coachning #coaching #livscoach
Hej Anna Sofina!
Har inte tänkt på det faktiskt, men när man ställer fram klockan inför sommartiden så borde t ex kaphatiden gå från 06-10 till 05-09?
Vad gäller inspelning så har jag inte fått in den rutinen, men det ska bli av!
Skicka en kommentar