tisdag 16 mars 2010

Är torskätare korkade, extremt fattiga eller rentav onda??

.
I dag köpte jag torsk i min Konsumbutik (eller OK, det heter Coop Nära...)

Det fanns dels vanlig Findustorsk. 

Och så fanns det ekologisk, dessutom Krav-märkt torsk.

(Varför inlägget också är märkt med "Roligt" märker du längre ner)

Findustorsken är fångad med stora nät (de kan visst vara kilometerlånga) eller trålar som får med sig "allt" i sina nät.  Och om fiskaren råkar få för mycket torsk i sina nät, mer än kvoten som har satts av EU, då måste han hälla tillbaka en del av fisken. Tyvärr så överlever inte torsken denna hantering, utan det kan dumpas tonvis med död torsk i havet, som ruttnar till ingen nytta, om den inte i bästa fall äts upp av något annat djur, som haj eller säl eller något...)

Den ekologiska, Krav-märkta torsken är krokfångad långt ute till havs i Nordostatlanten eller Barents hav och man kan spåra sin torsk ända tillbaka till vilken båt som fångade den.

Ett 400 g paket Findustorsk kostar 39:00 kr.

Ett 400 g paket Änglamarkstorsk kostar 39:90 kr.

Det finns mycket plats för Findustorsken i frysdisken, många paket.
Det finns bara en mindre mängd Änglamarkstorsk.
Det ser uppenbart ut som om folk köper mycket mer Findustorsk.

Men varför???

Jag skulle vilja stå vid den där frysdisken och med nödtorftigt dold frustration försöka förklara för folk varför de ska frångå sina rutiner att köpa "det vanliga" och i stället gynna allas vår miljö, för futtiga 90 öre extra... 
Och då skulle antagligen en scen som denna utspela sig:

http://www.youtube.com/watch?v=Xwd7E4VZwv0

PS  Jo, jag vet att det troligen vanligaste skälet är "gammal vana" och att man "inte tänker på det". Men att vara likgiltig när man köper något för hur varan har producerats... är inte det närapå en ond grej?  Vi kan absolut inte lita på att bara för att något finns tillgängligt att inhandla på laglig väg så har vi gjort vårt och behöver inte bry oss.  Tvärtom bidrar antagligen de flesta varor i en vanlig affär till den snabbt nedåtgående spiralen som vi är inne i, där vild fisk snart tar slut, där vilda djur tar slut, där världshaven börjar innehålla så mycket miljögifter att allt som lever där (fisk, alger, räkor osv) blir hälsovådligt att äta, där de konstgödslade jordarna har utarmats så mycket i näring att de odlade växterna innehåller allt mindre näring - och så vidare.

Lagstiftningen hinner ju inte med. Politikerna ingriper endast när det är rent katastrofläge. Om de fattade mer förebyggande, impopulära beslut, då skulle de riskera att inte bli omvalda, och det vill de ju inte...

Vad göra? Enkelt. Köp så ofta som möjligt den dyrare, miljövänliga maten.
Och ibland är det dyra, miljövänliga alternativet billigare än du tror!
.

2 kommentarer:

Tintins husse sa...

Gunilla,

Du verkar vara ett stort fan av Robert Gustavsson och har ett stort engagement för torsk. Det kommer mig osökt att tänka på "Torsk på Tallin" med Killing gänget. Har du sett den?

Gunilla M sa...

Ja, den filmen har jag sett! Den är rörande. Men det finns dock torskar som gärna finge bli uppfiskade allihopa i lagens nät - så finmaskigt som möjligt. Ha ha.