söndag 3 maj 2015

Rökare och snusare skräpar ner sig själva och omgivningen

.
Bildresultat för fimpar

Jag är en sådan som gillar att plocka skräp. Eller så är det ett inre tvång, jag vet inte. Men jag plockar skräp varje dag - i mitt bostadsområde och i naturen.


Och det skräp jag plockar allra mest av, det är fimpar, cigarettpaket, snusdosor (jag plockar upp små snuspåsar också ibland, vilket jag dock kan hålla med om är att gå till överdrift).

Jag läste en undersökning härom dagen (i Dagens Nyheter tror jag) om att skräp på gatorna främst består just av fimpar med mera. Vilket stämmer helt med min erfarenhet.


Det är främst rökare och snusare som skräpar ner. Men ölburkar, läskburkar och diverse flaskor förekommer också.
Mönstret är tydligt: De som inte bryr sig om sin kropp och hälsa, de bryr sig heller inte om sin omgivning eller naturen.
Det ligger inga ekologiska mjölkpaket i naturen direkt. 
Några av nedskräparna kan också vara ungdomar. De är helt enkelt för unga och upptagna av annat i sina liv för att bry sig om skräp. Det får man kanske förstå??


Min enda lösning på detta problem är att vi alla hjälps åt att hålla efter.

Jag skulle önska att alla vi som inte skräpar ner dessutom kunde plocka upp lite skräp ibland. Fast det inte är vi som har lagt dit det! Enligt modellen "nolltolerans mot förslumning". Tillåts trasiga fönsterrutor, trasiga allt-möjligt, hundbajs, klotter, nedskräpning - ja, då blir området snabbt förslummat. För det syns ju att ingen bryr sig!

Man kan vagt tycka att "någon annan" ska sköta städningen. Men vem då? Kommunen? Någon som hyrs in av bostadsrättsföreningen? Det blir dyrt. Kostnaden hamnar på skattsedeln eller på avgiften till bostadsrättsföreningen. 

Vi hundägare skulle kunna föregå med gott exempel och börja i liten skala.
När vi ändå ska plocka upp hundens bajs och då ser något skräp intill - varför inte låta det åka med i påsen?

Dessutom hoppas jag att alla förskolor och skolor varje vår har någon städdag där de går ut i naturen i sitt närområde och letar skräp.

Då kan vi hålla Sverige rent till låg kostnad och liten ansträngning.
.

Läsarfråga om ung jaktgolden

 Jaktgolden, men inte hunden i texten. 
Foto Tina Steinbach.

Hej Gunilla,

Mycket bra tips på bloggen samt intressant innehåll på dina kurser.

Jag har en jakt golden retreiver på 1,5år nu som jag skulle behöva hjälp med. Hemma brukar inte vara ngt problem, han är utan koppel på tomten - utan staket, kommer till mig om jag ropar, lekar utan problem,  tidigare jagade han fåglar men nu lyssnar han till "nej" osv. Han är extrem social.

Problemet är på promenader: han drar jättemycket.
Om jag ändrar inriktning följer han med, om jag stannar kommer han tillbaka till mig men brukar inte titta på mig samt så fort jag rör på mig drar han igen.  
När vi träffar andra hundar (vilket vi brukar göra ganska tät) blir han spänd, om tikar blir han jätte upphetsad och vill absolut hälsa på dem. Om jag säger nej skäller han desperat och drar mot de medan om vi träffar killar börjar han morra och skälla också. 
Han verkar inte särskild intresserad av godis eller leksaker, är i princip icke kontaktbar då. 
Han leker fint med andra kompisar fast efter ett tag visa tikar upplever honom som lite för intensiv. Tacksam på ngr tips och råd! Vi har varit tidigare på valpkurs x flera fast promenad-problemet är kvar.

Med vänliga hälsningar

A

Gunillas svar:


Hej A!
Om du kan komma till mig i Upplands Väsby så är ju det bäst förstås, men jag ska försöka ge några tips ändå.  /Redigerat/


1) Alla blickar ger beröm och belöning!

Varenda gång som han - helst på eget initiativ - tittar på dig så ska han omedelbart få en belöning.
(Denna regel är viktigast att följa när ni är utomhus)
Det kan gärna vara godis!

Eller att du och han leker en stund. Gör honom gärna tänd på någon leksak och ha med den ut på promenaderna.

Du kan också ge honom en stunds frihet som belöning, men de flesta gångerna ska belöningen vara något som är hos dig.

Beröm direkt när han tittar (eller klicka med en klicker). Då förstår han lättare att det är just hans blickkontakt som gör att han får belöning.

Det är också mycket bra om du under 1-2 veckor kan ge honom bara hälften av hans mat i matskål. Den andra hälften tar du med dig ut på era promenader. Enkelt om du ger honom torrfoder, men det går med våtfoder också. Blanda in extra godbitar som köttbullar eller grillad kyckling.
Ifall du eventuellt har låtit hans mat eller leksaker vara framme, så bör du genast sluta med det.


2) Han kommer ALDRIG framåt genom att dra i kopplet.

Så fort han drar i kopplet så stannar du och står stilla ända tills han inte drar längre.
Han ska gå lugnt och sansat ända från början. Han kan hålla sig, behöver inte rusa ut för att kissa!
Du behöver börja redan när du ska gå ut genom dörren med honom!
De första gångerna kommer ni kanske knappt någonstans, men det kommer snabbt bli bättre!

Som regel brukar jag rekommendera att man rastar sin hund i långt koppel, och hunden får gå var den vill, men alltså max 1,8 meter ifrån föraren.
MEN vissa raser har lättare för att gå vid sidan, jaktgolden är en sådan ras.
Det finns en viss chans att han går bättre om du försöker få honom att gå vid din sida och inte låter honom gå framför dig. Testa det. Ge honom en liten godbit 20-30 gånger per promenad när han går vid din sida.
Men man kan dock inte begära att hunden ska gå vid sidan en hel promenad, så varva med att ge honom mera frihet. Han bör också få springa av sig sin energi minst en gång per dag, även utanför tomten.

Dessutom bör du gärna införa regeln att ingen kär person hälsar på honom om han hoppar. Det ska inte löna sig att vara översocial. Det gäller för folk att försöka strunta i hunden så mycket man kan, så länge han är upphetsad. Inte ens se på honom. Om han spontant vill hämta en leksak att visa upp för besökare så kan ni uppmuntra det.

3) Lär honom att hålla reda på dig och själv komma ifatt.

En ledarskapsövning. Du visar vem som ska följa vem. 
På alla ställen där du kan släppa honom så kan du "rymma" från honom. 
Du ska lugnt, men i rask och bestämd takt, gå iväg åt rakt motsatt håll.
Gå iväg ända tills han kommer springande efter.
Det gäller att ha is i magen - och en bra belöning i handen (köttbulle eller leksak).
Känner du dig osäker av att ha honom helt lös, så sätt sele och lång lina på honom.
Han kommer säkert att springa förbi dig de första gångerna. Det är bra, det är normalt.
När det händer så vänder du genast och går åt motsatt håll igen!
Vänd gärna om redan innan han har hunnit "blåsa förbi dig".
Upprepa vändningarna så länge det behövs. Du kommer märka att han kommer närmare och närmare och snart är han vid din sida! Då belönar du omedelbart med något.


4) Undvik kommandon om han ändå inte är mottaglig.  

Det kan vara bättre att vara tyst om han ändå är "blockerad". En allmän regel är att ljud riskerar att öka hundens stress eller aktivitetsnivå. Kommandon passar bäst att ge när hunden är hyfsat lugn och beredd att lyssna. Annars kan de tvärtom rentav öka hundens stress.

5) Dra inte själv i kopplet när ni möter en annan hund.

Ofta drar man hunden till sig utan att man är medveten om det. Be någon titta på dig så att du inte gör det. Ofta är det den detaljen som gör att hunden blir extra uppvarvad. Bättre i så fall att bara bli en stolpe och hålla i hunden. Varken ge efter på kopplet eller dra i hunden. 
MEN stanna inte mitt i vägen för den som ni möter, du måste gå undan först. 
Är du för nära så måste du först flytta på dig, även om det innebär att du drar i kopplet.
Om du är tidigt ute så kan du locka undan honom med köttbulle mot hans nos innan han blir blockerad. 

6) Aktiveringstips.

Förutom det jag har nämnt, såsom rymningsleken, kamplek och att träna "fot" med godis så kan du gömma hans favoritleksak i högt gräs eller liknande. Vänta på hans ögonkontakt innan han får börja leta. Beröm när han hittar den, och beröm extra mycket om han tar upp den i munnen. Backa baklänges så kanske han också apporterar saken till dig.

7) Ny kurs?

Jag tycker också att du ska hitta någon ny allmänlydnadskurs, hos någon ny utbildare. 
Kanske det går bättre nu. Retrievers tar tid på sig att "mogna".


Det är tyvärr inte säkert att dessa tips är de mest perfekta för just er, men det kommer i alla fall inte bli sämre om du försöker följa dem!
Lycka till!

Gunilla