onsdag 8 juli 2015

Nytt utseende på bloggen!

Jag har bytt mall! Nu tycker jag att bloggen är mycket mer lättläst. Den har sett ganska hemsk ut. Men det är sådant här som blir av först när jag har semester och inte är helt upptagen av dagens rutiner. Jag hoppas att ni gillar det nya utseendet!

Jag har också lagt till en ny etikett, "Skäller". Då får man upp de inlägg som huvudsakligen handlar om att hunden skäller.

Dessutom börjar jag bli nöjd med hemsidan. Kika in där om du inte har gjort det på ett tag.

Nu kan jag pusta ut, för det är både roligt men även stressigt med "det tekniska".

Läsarfråga om larmande hund

.
            Inte hunden som frågan gäller!



Jag får ibland frågor på mejlen. Ibland kommer jag att publicera dem på bloggen, med anonym avsändare förstås, ifall kanske fler kan ha nytta av mitt svar.
Mejlet är något kortat.

Hej Gunilla!
Jag har en /liten hund/ på 6 år. Hemma är han ganska duktig när det gäller skällandet. Han skäller när någon knackar på dörren men tystnar när dem kommer in. Det kan hända att han skäller när han hör ljud i trappen men är inte speciellt långvarigt. Oftast ignorerar jag detta men ibland när han inte riktigt vill ge sig ber jag honom gå och lägga sig. Han går då och lägger sig någonstans och muttrar.
Nu till problemet. Vi är hemma hos min familj flera gånger i veckan och på sommaren bor han där när dom har semester. När han är där skäller han väldigt mycket och högt, så fort någon knackar på eller kliver in. Han kan springa till dörren, men vänder oftast och håller ett visst avstånd när det är någon utanför familjen. Han skäller en stund och det tar någon minut innan han vågar sig fram till personen.
Nu kan han skälla även på dem som promenerar förbi ytterdörren eller en bil som åker förbi. Jag tror att han vaktar för de förbipasserande och både vakt och nervositet när någon knackar på /kommer in. Vi brukar säga åt han att vara tyst, be han gå och lägga sig eller göra så han hamnar i underläge genom att lägga han på rygg. Be han vara tyst är han helt blockerad ifrån. De andra två alternativen kan ibland ge resultat, men då endast för denna gång. Nästa gång är det samma sak igen, att han skäller.
Har du några tips på hur man kan träna bort detta beteende?
Mvh X


 Gunillas svar: 

Hej X! Tack för din fråga!

Jag har jobbat massor med dörrskällande själv, och tror att jag kan ge dig några goda råd.

Det är flera saker man behöver göra för att minska två starka krafter - hundens rädsla och larmar-instinkt.

Först behöver man förstå hundens instinkt att larma "flockledaren". Det sitter djupt i hunden att skälla tills den får besked om att man har förstått att det finns risk för "intrång på reviret". Så man måste svara hunden, inte ignorera, när någon närmar sig reviret.

Vad gäller de som bara passerar förbi
så kan man säga "Tack, de får gå där!" eller "Tack, jag hör!" i en mycket lugn och saklig ton. Kanske sätta upp en hand i ett stopptecken. Han kommer nog inte tystna bara på detta, utan då går man till honom och tar honom i halsbandet som han bör ha på sig även inomhus, och håller honom. Detta bör få honom lite "lugn och spak". Ett snabb-sätt att få honom lugn. Då berömmer man och matar honom med godis, som man alltid ska ha till hands. 
Skicka inte iväg honom till korgen. Han riskerar att uppfatta det som ett straff. Men man kan inte straffa vare sig rädsla eller instinkter. Han har inte lärt sig några alternativ - ännu. Han behöver vägvisning, undervisning av en Trygg Ledare.
Och lägg honom inte på rygg. Han är inte dominant.

Om någon ringer på och han inte klarar att avbryta skällandet, så testa att plocka upp honom i famnen och sedan går man och öppnar. Tryggheten i famnen kan lugna. Gästen får inte bry sig om hunden!

Detta var lite om hur man avbryter hundens skällande i början av träningen.

Han behöver också tränas i att vara avslappnad.
Lär honom "Lägg dig". Det ska betyda "Ligg ner där du är, men lägg dig bekvämt med bakbenen".
Belöna med många små läckra godbitar, t ex små remsor av grillad kyckling? Men bara när han ligger helt stilla. Han får vifta på svansen, men bara lite. Han ska vara så lugn i kroppen som möjligt, då blir han matad.
Man tränar detta lite varje dag tills han förstår att "avslappning" är grejen som gör att han får belöning.
Han ska sedan klara att ligga kvar upp till 5-10 meter bort, medan man tränar på att öppna dörren och säga "hej hej" till en låtsasperson. Man återvänder snabbt och ger honom godis där han ligger.

Man kan också spela in ljudet av dörrklockan på mobilen.
Bäst är att han redan har fått kommandot "lägg dig". Så spelar man upp ljudet, och så fort ljudet börjar så får han beröm och godis. Ett litet skall gör inget, men han ska ligga kvar!
Ett svårare steg är att dörrklockan ringer, och DÅ säger man "lägg dig" och sedan får han godis.

Det är också bra om han lär sig kommandot "Tyst".
Det tar tid, det är knepigt för hundar att förstå. Och "lugnt ligga stilla" är en viktigare färdighet, börja där. Tystnad får man mer och mer av om man bara ger godis när han ligger stilla OCH är tyst. Vänta in ögonblicken av tystnad och gå snabbt in med godis. Han kommer förstå mer och mer.

Slutligen ska alla besökare strunta i honom!!!
På hundspråk säger man "jag är trygg" genom att IGNORERA hunden. Mycket viktigt. 9 av 10 vill få hunden att förstå att "jag är inte farlig". Effekten blir den motsatta. Ge order att de inte ens ska titta på hunden!

Däremot ska de som har honom låta glada
och kasta en massa godis till honom när folk kliver in.
Man kan också gå promenader alla tillsammans - ägare, hund, besökare.


Allt det här kommer minska skällandet massor, men det kommer aldrig försvinna helt.
Dels är det hundens natur, dels har han kanske ett medfött nervöst temperament.
Kanske han inte blev tillräckligt socialiserad på främmande heller när han var valp?
Så ibland kommer skällandet "poppa upp", men det kan bli mycket bättre!

Lycka till!

Går du vilse i djungeln av hundträningsfilosofier?

.


Vilken stil är bäst??




Den här texten skrev jag nyss på hemsidan under Hundtankar. 
Jag lägger ut den här också, så syns den lite mer. 

Jag har "shoppat runt" bland många hundträningsfilosofier! Läst deras böcker, sett deras DVD:s, gått på föredrag, föreläsningar och workshoppar... De flesta kända hundtränare har sin egen variant på att träna hund eller lösa problem. Och alla har kommit på bra saker som man kan "låna". Och ingen har (enligt mig) rätt i allt! Alla har sin "grej" som de marknadsför och tycker är bäst. Men jag kan berätta att de inte gillar att bli ifrågasatta ;)  Jag är ju en sådan som ifrågasätter och ställer följdfrågor i stället för att bara svälja, och de flesta är lite för lätta att "få ur balans".

Vad DU som hundägare måste göra är att lära dig om olika metoder, pröva dem på din egen hund och så utvärdera. Förstod du metoden? Var den bra för dig och din hund? Tyvärr finns inga enkla svar, särskilt inte när det gäller relation och allmänlydnad.

Hundtränarna är som sagt ganska oense, även de som har hållit på med hund i 30 år eller mer. Även de kunde gott träna på att se bra saker även hos "den andra sidan".  Hundarna är som de alltid har varit. Alla kända hundtränare som har hållit på i många år har hittat framgångsrika "recept". Det borde inte vara så stora skillnader mellan de olika filosofierna vad gäller "vardagsliv med hund".

 Det finns helt enkelt olika sätt att "leva med hund" som fungerar. Det är för att hundar inte har så höga krav och anpassar sig. Det viktigaste för en hund är att flocken är samlad och är i harmoni. Plus att ägaren har någon metod alls som hen försöker påverka hunden med. Dvs att något slags ledarskap finns. Sedan spelar det nog mindre roll för hunden om ägarens val av metod innebär att man ska gå först eller ej, äta först eller ej, ge mycket godis eller aldrig godis, aldrig röra hunden, ofta röra hunden, låta hunden bara ha sin flock, ge hunden många nya kontakter, vara tystlåten, höja rösten ibland, använda inlärda kommandon eller ej - med mera. (Enligt mig ligger sanningen aldrig i någon av dessa nämnda ytterligheter)

Däremot i tävlingslydnad och andra hundsporter är de flesta eniga om att det är positiv förstärkning som gäller om man vill komma någonstans. Men det är ju lite en annan sak...