onsdag 8 juli 2015

Går du vilse i djungeln av hundträningsfilosofier?

.


Vilken stil är bäst??




Den här texten skrev jag nyss på hemsidan under Hundtankar. 
Jag lägger ut den här också, så syns den lite mer. 

Jag har "shoppat runt" bland många hundträningsfilosofier! Läst deras böcker, sett deras DVD:s, gått på föredrag, föreläsningar och workshoppar... De flesta kända hundtränare har sin egen variant på att träna hund eller lösa problem. Och alla har kommit på bra saker som man kan "låna". Och ingen har (enligt mig) rätt i allt! Alla har sin "grej" som de marknadsför och tycker är bäst. Men jag kan berätta att de inte gillar att bli ifrågasatta ;)  Jag är ju en sådan som ifrågasätter och ställer följdfrågor i stället för att bara svälja, och de flesta är lite för lätta att "få ur balans".

Vad DU som hundägare måste göra är att lära dig om olika metoder, pröva dem på din egen hund och så utvärdera. Förstod du metoden? Var den bra för dig och din hund? Tyvärr finns inga enkla svar, särskilt inte när det gäller relation och allmänlydnad.

Hundtränarna är som sagt ganska oense, även de som har hållit på med hund i 30 år eller mer. Även de kunde gott träna på att se bra saker även hos "den andra sidan".  Hundarna är som de alltid har varit. Alla kända hundtränare som har hållit på i många år har hittat framgångsrika "recept". Det borde inte vara så stora skillnader mellan de olika filosofierna vad gäller "vardagsliv med hund".

 Det finns helt enkelt olika sätt att "leva med hund" som fungerar. Det är för att hundar inte har så höga krav och anpassar sig. Det viktigaste för en hund är att flocken är samlad och är i harmoni. Plus att ägaren har någon metod alls som hen försöker påverka hunden med. Dvs att något slags ledarskap finns. Sedan spelar det nog mindre roll för hunden om ägarens val av metod innebär att man ska gå först eller ej, äta först eller ej, ge mycket godis eller aldrig godis, aldrig röra hunden, ofta röra hunden, låta hunden bara ha sin flock, ge hunden många nya kontakter, vara tystlåten, höja rösten ibland, använda inlärda kommandon eller ej - med mera. (Enligt mig ligger sanningen aldrig i någon av dessa nämnda ytterligheter)

Däremot i tävlingslydnad och andra hundsporter är de flesta eniga om att det är positiv förstärkning som gäller om man vill komma någonstans. Men det är ju lite en annan sak...

Inga kommentarer: