fredag 9 september 2011

Gokvälls hundskola: Hund som hoppar på matte när den binds

.
Denna gång var det en matte med en landseer? som hoppade på henne när hon band hunden vid en stolpe, vilket tydligen ofta behövdes.
I stort sett tyckte jag att träningen var OK (jo, faktiskt). Man märkte direkt att problemet var att matte var stressad och inte ställde lugna krav på hunden, vilket gjorde hunden otrygg och kanske även "klängig".

Bra knep att sätta hunden och sedan kalla in den till det träd där matte redan hade bundit kopplet.

Vid examensprovet var dock hunden lite hoppig igen innan matte med koppelryck fick ordning.

Såg du som läser detta vad det berodde på?

Jo, hon lät hunden gå före! Hunden lite grann drog henne till stolpen, nosandes i marken. Hon tappade då genast en del av sitt ledarskap.

Om hon hade tagit hunden i kort koppel och låtit den gå vid sidan (a la Cesar Millans stil) så hade det gått bättre.

Att hon sedan när hunden väl var bunden stod och såg "imponerande" ut såg lite roligt ut. Det hade kanske en viss effekt, men det viktigaste var ju hur hon närmade sig stolpen med hunden. Hon skulle ha andats lugnt och samlat ihop sig innan hon gick de sista metrarna fram till stolpen, och med hunden vid sidan.

Alternativt hade hon kunnat använda metoden de körde innan, som var framgångsrik, dvs hon kunde ha stannat och satt hunden några meter före stolpen. Sedan kunde hon ha gått före till stolpen med kopplet ute i dess fulla längd - och kallat in hunden med en självsäker röst och kroppsspråk. Hunden hade då i båda fallen gått till stolpen i "lydnads/undergivenhets-läge".

Sedan framgick det kanske inte så tydligt om hunden inte tyckte om att sitta uppbunden. Å andra sidan var den ju ganska självständig.

Men jag gillade avsnittet bättre än vanligt. Det var lite Cesar-touch över det hela.

(Ni kan se det på SVT Play fram till 6 oktober, Hundskolan börjar 18.30 minuter in i programmet)
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Exakt! En hund som går före sin ägare får för sig att det är den som är ledaren.
Såg ett annat avsnitt där Barbro vänjde av hunden vid att vara fixerad vid godis. Matte hade använt för mycket av den varan.
Ungefär så brukar jag "förbudsträna" hundarna. Då kastar jag ut en näve godis framför hunden när vi promenerar, när hunden vill fram, med en sabla fart, hejdar jag den, säger stanna och sätter den, den får vänta. Sen tar vi ett par steg mot godiset på marken, men inte ända fram, innan jag hejdar den igen och sätter den, upprepar på vägen fram mot godiset.
Sätter sedan hunden, låter den vänta någon sekund innan jag ger "varsågod", då får hunden gå fram till godiset.
Det fungerar i alla möjliga situationer.

Hon är inte bara av ondo, kvinnan, men hon har litet konstiga saker för sig med att kasta saker på hundarna.

Hälsningar
Alice (kommenterade även klippen på Youtube)

Gunilla M sa...

Hej Alice! Nej, Barbro är inte bara av ondo...

Jag vet inte direkt om en hund som går före alltid ser sig som ledaren, men matte tappade en del av den sociala kontroll hon ville nå, genom att låta hunden gå före.

Var godisavsnittet nyligen? Jag har inte hunnit titta på de två senaste, men tänkte göra det och kommentera varje vecka så länge jag tycker att det är kul.

Anonym sa...

Hej!
Godisavsnittet visades under veckan som gick.

Hälsningar
Alice