fredag 10 februari 2012

Kan din hund bli en farlig hund?

.
Är det viktigt att komma ihåg att hundar kan bete sig så här? Är det här en bit av den fula verkligheten? Är det här sanningen om hundens natur? Tänk, det tycker inte jag! (Obs, mycket blod)

http://www.liveleak.com/view?i=69f_1327285704


Fredde Steen är den här hundcoachen ni vet som var på TV förut och försökte hjälpa folk med sina hundar.

Han har en blogg. Ni får leta upp den själva på nätet om ni bryr er. Där skriver han sina tankar om hundträning och annat, precis som jag - ibland tänkvärda saker, ibland inte - enligt mig.

Jag skrev förut kommentarer på hans inlägg ibland. Nu har jag gett upp. Jag har slutat kommentera på den bloggen. I stället kommenterar jag i min egen blogg om det är något jag blir extra upprörd över.

FS har flera gånger i sin blogg skrivit om hur farliga hundar kan vara. Jag är inte säker, men jag tror att han menar att orsaken är att ägaren har tränat hunden med för mycket positiv förstärkning (godisbelöningar mm) och inte förstått att det i varje hund bor ett potentiellt farligt rovdjur som man måste ha ledarskap över.

FS har bland annat skrivit:  "Hundar med hyfsad storlek kan bita ihjäl människor, lemlästa människor. Och detta med lätthet. En del hundar i Sverige är till och med utbildade till att göra så. När man träffar en hund som med dennes enorma resurser löper amok, först då inser man att det är ett djur – ett rovdjur!"

I dagens inlägg länkar han till filmen nedan, för att visa vad han menar, samtidigt som han varnar för att titta om man är känslig:

http://www.liveleak.com/view?i=69f_1327285704


Vi får förstås inget veta om bakgrunden, utan kan bara gissa. Vem är mannen? Varför sitter han på marken med bar överkropp i hundgården hos en hund som inte lyder honom? Vem är hunden? Hur har den avlats, hur har den tränats, och till vad?  Till hundkamp, det är vad jag tror!

Är hunden farlig? Tja - den vill åtminstone inte döda mannen. I så fall skulle den ha gått på mannens strupe och kvävt honom. Så gör ett rovdjur med ett stort byte. Men hundar dödar mycket sällan stora byten. De dödar bara små byten, så som råttor. Sådana man kan knäcka nacken på genom att bara ruska till med huvudet. Så som vi ser hunden göra på bilden. Hunden är bara helt enkelt i vanlig kamplek. Det verkar inte vara första gången han får kampleka med mannens arm. Men hunden släpper inte denna gång, fast mannen försöker ge kommandon.

Använd en tross eller liknande om du själv ska kampleka med din hund. Använd inte dig själv som kampleksak, det tror jag inte alls på.

Trots att mannen gör det mesta fel så inte bara överlever han, han får också behålla armen. Jag tycker inte synd om honom. Jag tror att han  repar sig, och sedan avlar fram en ny stjärna till sina hundkamper.

Det är otäckt mycket blod på marken. Men jag tror att mannen har druckit alkohol, och alkohol minskar blodets förmåga att levra sig. Det är bra för hjärtat, men om man får sår så fortsätter blodet att rinna ut länge innan det koagulerar.

Om nu vår egen hund, eller en annan hund, biter oss i armen och inte vill släppa, då vet Fredde hur man ska göra. Man måste "släcka" hunden - antingen skjuta den eller dra en snara o halsen så att blod och luft stryps. "Hålla detta tag rejält under en tid och dessutom inte släppa då hunden släpper armen. Då finns risk för omriktade beteenden."  Och han skriver: "... hundar med samma egenskaper... finns runt omkring oss, kanske i en helt vanlig familjehund. Jag vill inte skrämmas, men på något sätt känner jag att jag ändå vill lyfta detta."

Jag tror att man ser det man vill se. Om man lever i en hundvärld där det faktiskt är mycket önskvärda egenskaper att hunden har hög kamplust, har ett högt försvar, har skärpa och gärna biter människor och hänger fast i armen utan att släppa... då ser man kanske oftare de gånger då det i aveln framkommer hundar där det har råkat bli lite för mycket av det goda?

När det gäller hundar som biter människor så tror jag inte att kamplust är det stora problemet. Utan det är att de flesta hundar kan försvara sina grejer, och/eller försvara sig själva. (Nästan alla hundar har anlag för försvar, men sedan beror det på hur mycket vinning hunden får av att försöka använda sina anlag)  Visst kan barn bli skrämda eller rentav bitna av hundar. Barn måste läras att inte störa en hund som tuggar eller äter på något. Barn måste också lära sig att aldrig närma sig en okänd hund. I stället ska barnet stå stilla och låta hunden komma fram och nosa och bekanta sig - om alla inblandade vill det, vill säga.

Hundar är inga gulliga plyschdjur som aaaldrig skulle bita. Men inte heller bor det i hunden ett farligt rovdjur som kan komma fram helt oväntat.

Hundens rovdjursinstinkter är en blek kopia av t ex vargens. Man tror ju numera att hunden kommer från de vargar som åt rester från människan hellre än att döda sin egen mat.

Jag tycker att det är roligare att fokusera på hur fantastisk hunden kan vara. Ta till exempel min nya isländska fårhund Asta. Hon är så fantastiskt empatisk! Jag går ofta ut med en mindre grupp hundar. Om en av dem drar mycket så kanske den får en skarp tillsägelse eller rentav ett ryck i kopplet. Då kan Asta mycket väl omedelbart ge en snabb puss till den hunden, en gest som inte går att misstolka: "Stackare, nu fick du ta skit igen, men jag känner med dig".  Och mina hundar skyndar genast fram för att trösta om jag börjar gråta minsta lilla. Hundar kan också ha en enorm förmåga att läsa av oss, och även förstå oss. DET tycker jag är en viktigare del av hundens "sanna" natur!

Fredde skrev också att han har sett hundar som har betett sig mer eller mindre som lejon. Tyvärr tänkte han nog inte på sådana här lejon:

http://www.youtube.com/watch?v=BqQt1MKTiaI&feature=related
.

2 kommentarer:

Katarina Holmström sa...

Bra skrivet! Varför lyfta fram avarter? Till vilken nytta?

Gunilla M sa...

Tack Katarina för din kommentar!