tisdag 2 april 2013

Läsarfråga om skällande yorkshireterrier

.
Hej Gunilla!  Vi har en liten Yorkshireterrier på snart 2 år, som brukar skälla på stora hundar när man rastar honom. Och när han var yngre skällde han nästan aldrig. Han brukar också gläfsa till då någon är bakom ytterdörren.

Har testat det där med att "ignonera" men det verkar inte fungera. Han skäller helt enkelt non stop och drar i kopplet då han ser en stor hund och bryr sig inte vare sig jag skulle ignonera honom eller se lugnande på honom.

Men han skäller inte på människor utan då viftar svansen för det mesta. På vardagarna är han ensam hemma och blir alltid utom sig av glädje då någon i familjen kommer hem.

Vad tycker du att man borde göra?

Svar:

Hej! Det låter faktiskt precis som om din hund har tagit en ledarskapsroll i viktiga situationer och samtidigt tycker att det är väldigt stressande.

1. Att du vänder om så fort han bara tänker på att börja skälla mot en annan hund, och går därifrån, utan att prata med honom.

2. Om det är någon som dröjer sig kvar utanför er ytterdörr så bör flockledaren kolla upp detta. Gå dit och kika genom dörrhålet om du har ett sådant. Då visar du att du tar hand om det hela. Sedan går du därifrån igen, och då ska han vara nöjd med att du har kollat upp. Då ska han lägga sig och bara koppla av.

3. När en familjemedlem kommer hem, och detta gäller ALLA, så är det MYCKET viktigt att man ignorerar hunden totalt, vad den än gör, och fortsätter med sitt, ta av sig kläderna etc. Personen ska gå in och fortsätta ignorera ända tills hunden lämnar personen ifred. Då kan man kalla hunden till sig, och hälsa.  Inom mindre än en vecka så kommer han vara mycket lugnare.
Råden är inspirerade från en "metod" som heter Amichen Bonding, som kan vara enormt effektiv, det har jag sett med egna ögon.

Vill du ha mer hjälp - och det gäller ALLA som skriver till bloggen i stället för till mig personligen - så MEJLA.

Lycka till!

Inga kommentarer: