fredag 26 juli 2013

Träna din hund att lyssna på dig när kopplet är slakt

.
Dagens träningstips är att du helst inte ska ge din hund några kommandon medan kopplet är spänt. Hundar lyssnar nämligen mycket sämre då. Att hunden blockerar sig tror jag oftast beror just på att kopplet är spänt! (Oavsett vem av er två som spände kopplet)

Prova själv, så får du se om min upptäckt stämmer även på din hund! Om din hund drar i kopplet och du vill att den ska sluta, eller komma till dig, eller sitta...  ge då först efter på kopplet. Sträck ut armen och ta ett steg mot hunden. Säg nu snabbt det ord du vill säga. (Det ska förstås vara ett ord som hunden kan väl)

Ibland kan man också använda kopplet som förstärkning av sitt ord. Även då är det viktigt att ordet, eller kommandot, kommer först. Du kan t ex säga "Stanna" och bromsar sedan hunden genom en förhållning med kopplet. Direkt efter förhållningen ger du efter lite igen på kopplet. Hunden ska ju förstås förbli på platsen i slakt koppel. Om den skulle gå framåt så gör du bara en ny förhållning.

En mer kontroversiell användning av kopplet är vid korrigering,
dvs att förstärka ett avbrytande ord/ljud genom en kort och lätt knyck eller ryck i kopplet. Håll din arm ungefär som om den var i en mitella, men inte lika nära kroppen. Fjädra mot dig med handleden - och tillbaka igen. Det ska endast vara handleden som rör sig! Skillnaden mot förhållningen som beskrivs för "Stanna" är inte så stor, men knycken är kortare och snabbare. Om du lyckas göra knycken rätt så märker du kanske att du kan vara mycket lätt på handen, hunden märker det ändå. Tänk inte "bestraffning", tänk "markering". Eller tänk "en mygga sticker hunden i halsen".

Sekvensen blir:
1. Hunden kanske drar i kopplet.
2. Ge efter på kopplet! Kom ihåg, ordet ska ju sägas när kopplet är slakt!
3. Säg ditt avbrytande ord/ljud. T ex "A-A". Eller kanske "TSSST" ??
4. Gör den korta knycken/fjädringen med handleden, så pass att hunden "märker något".
5. När hunden avbryter sig, beröm och låt hunden komma och få godis hos dig. Eller ev kasta godisbiten till hunden.
6. Upprepa sekvensen några gånger. Vid tredje eller fjärde gången börjar hunden förhoppningsvis reagera redan när du säger ditt ljud, och då behöver du förstås inte förstärka med kopplet.

Om någon tycker "Kan man inte skippa ljudet och bara knycka med kopplet när hunden drar?" så säger jag "Jo, det kan man, men det blir inte lika effektivt, man får knycka ofta och hunden riskerar att bli "härdad".

Sedan är det så att ALLA korrigeringar, hur små de än är, och även om de föregås av en "varning" och följs av belöning, ändå tenderar att bli tjatiga. Så använd så få som möjligt och säg hellre tydliga kommandon där hunden klart och tydligt förstår hur den ska göra.
Eller "fånga" att hunden gör rätt av sig själv.
Om din hund får gå i lina ibland (om den inte kan vara helt lös) så kan du ägna mycket tid åt att klicka när hunden vänder blicken mot dig, och kasta iväg en godis. Ett bekvämt sätt att träna på!

Om du har möjlighet så kan du också välja att bli "lyktstolpe" när hunden drar - dvs stanna, hålla så stadigt i hunden som om den var bunden vid en stolpe, stå tyst och orörlig och bara vänta tills den är mer kontaktbar.


Men huvudpoängen med inlägget är alltså:
Prata inte med hunden när den drar i kopplet. Det finns en risk att du bara ökar stressen. Hunden kanske hör dig, men förmår inte lyda. Och dina ord blir mindre värda när du använder dem i situationer där hunden inte klarar att lyda.

I stället har du nu flera andra tekniker att välja på.

Plus att det är väldigt viktigt att själv känna sig så lugn inombords som möjligt om man har en hund som vill dra i kopplet. Men det är en annan historia... dvs ämne för ett annat blogginlägg! :)

Lycka till!

PS Naturligtvis kan hunden lära sig att lyssna även när den drar i kopplet, men dels är det svårare, dels ligger det i ditt intresse främst att träna in lydnaden utan att hunden känner något i halsen, för då tränar du faktiskt hunden att lyssna även när den är lös!
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Vill bara tacka för en jättebra blogg! Jag är nybliven hundägare till en liten dvärgpinscher som nu är 10v och tycker att jag har fått massor av toppentips att tänka på nu och framöver :)
*Sofie och Zigge*

Anonym sa...

Det är bra, kommunicera genom kroppspråk och röst istället för koppel.
Sen är det så med alla antidrag träningar. De fungerar hjälpligt på vissa hundar men i det långa loppet så är det tämligen värdelöst.
Problemet är för att man jobbar med symtomträning.
En reaktiv hund som tillåts gå före och ta emot och hantera alla intryck den möter kommer förr eller senare att ramla tillbaka i gamla vanor trots allt godis och träning.
Det är hunden som är ute och går med dig och inte tvärtom.
Om man som hundägare tar sin uppgift på största allvar genom att leda hunden genom livet,
så kommer man få en hund som kan slappna av och njuta av livet!