onsdag 23 september 2009

Den sociala hunden

Jag tror att fler och fler hundägare inser hur skönt det är att ha en hund som klarar av möten med främmande (snälla) hundar. Här i Runby Backar, min del av Upplands Väsby, är det gudskelov ganska avslappnat. Jag hör aldrig folk ropa "koppla hunden!" En del går med sina hundar lösa. Hundarna nonchalerar oftast varandra. Om hundarna får hälsa så nosar de kort på varandra medan ägarna byter några ord och sedan går man vidare.


Draka är ibland fortfarande spänd vid möten. Jag försöker se och lära mig av "vanliga människor", som inte är instruktörer och försöker göra varje situation till en träningssituation, utan som bara är avslappnade. Sådan herre, sådan hund. Om man är avslappnad så får man en avslappnad hund. Knepet är att inte just göra någonting. Åtminstone om man inte har några större problem. Om hundarna hälsar, så visst, varsågod. Man drar inte i något koppel, man tar inte fram något godis. "Det där sköter de själva" sa man ofta förr och det ligger åtminstone ett stort korn av sanning i. Vi människor kan inte i någon högre grad hjälpa våra hundar att bli mer sociala med varandra, bara skapa goda förutsättningar för det.

Men hundar behöver alltså hälsa på andra hundar, ostört. Helst bör de få umgås lösa med många andra hundar, dvs helt enkelt leka, innan de kan gå in i en mognare vuxenfas där nya hundar inte längre är så intressanta och de kan säga "been there, done that". Det ska uppstå en mättnad på nya kontakter hos hunden, och ett inre lugn baserad på många erfarenheter att man klarar av möten med främmande hundar.

Utanför Runby skola leker de yngre barnen tillsammans under varenda rast. Även utanför skoltid får de mängder med social träning. Det gör att de troligen som vuxna kan hantera kontakter med olika sorters nya människor på ett balanserat sätt.

Tänk om våra hundar hade det lika bra. Då skulle bitskador inte behöva uppstå, för via lekträning får de "säkra munnar".

Hundar har många goda egenskaper. De har ett fantastiskt luktsinne. De kan lära sig många ord eller konster. De kan vakta huset och ibland också försvara sin ägare.

Men det jag uppskattar mest hos hunden är dess stora förmåga att knyta nya, vänliga, fredliga relationer med
både andra hundar, med människor och även med andra djur. 

Och så får man själv som ägare lättare nya kontakter om man har en hund med sig!
.

Inga kommentarer: