onsdag 18 november 2009

I Hundsport: "Halsband eller sele?"

I tidningen Hundsport nr 11/2009 börjar en artikel på sidan 54 som heter "Halsband eller sele".
Artikeln känns ganska gammaldags och påstår en del saker som jag inte håller med om.


Bland annat:

"Men om jag nu har en hund som lagt sig till med en ovana, till exempel att dra i kopplet. Hur gör jag då? Det finns hjälpmedel för att underlätta effektiv träning. Hjälpmedel är inte permanenta lösningar utan är till för att vara just hjälpmedel. En riktigt anbringad dressyrlänk används vid träningen och inte annars. Hunden ska alltså inte ha strypkedjan på för jämnan."


Jag känner så väl igen detta gamla argument, men har ändå inte förstått det. När är det träning? Varje gång man går ut och rastar hunden, eller? Det är väl ganska klart att hunden inte ska ha strypet på sig inomhus eller i bilen... Och så går tydligen metoden ut på att lära hunden att det kan leda till rejäl olust att dra i kopplet. Sedan kan man byta till ett snällt halsband och lärdomen sitter kvar... ?? Tror inte det. Verkan av straff bleknar snabbt. Hundar lär sig fort vilka redskap eller situationer som signalerar "otryggt, farligt" respektive "tryggt, säkert".

Stackel är artikelförfattaren lite kluven till. Först står det att det "bör naturligtvis inte användas överhuvudtaget." Sedan i en bildtext står det "används i mycket speciella och kontrollerade situationer av yrkesfolk".

Sele är inte heller någon hit, förstår vi. "Flertalet erfarna hundtränare brukar vara ense om att hundar som alltid har sele aldrig lär sig att gå i koppel."

Oj då, jag som bara har hjälpt folk att träna sina hundar i omkring tio år, jag kanske inte tillhör de där erfarna, för jag förstår inte varför det inte skulle gå. Argumentet blir vettigt bara om man tror att inte dra-träning alltid går ut på att sätta på en dressyrlänk/stryphalsband och rycka. För det kan man ju inte när hunden har sele.

"Vissa tror att halsbandet gör hunden illa"

Tja, att åtminstone "olust" ska uppstå är ju nödvändigt för att den tidigare beskrivna korrigeringsrycken ska fungera...

"I zooaffären är det lätt att bli villrådig inför valet av halsband och koppel eller sele. Tack och lov finns det duktig personal att rådfråga."

Detta påstående är lite väl optimistiskt. Tyvärr kan man inte lita på att all personal i en djuraffär är kunniga på hundträning. Det bästa är att du vet vad du vill ha redan när du kliver in i djuraffären. Lyssna på vad instruktören på den lydnadskurs du kanske går rekommenderar och så väljer du slutligen själv vad din hund ska bära för promenadutrustning.

"Vill speciellt den unga och ivriga hunden dra, kan en sele vara att föredra framför ett vanligt halsband. Man skall dock inte dra och rycka i selens koppel, då detta kan skada hundens skuldror."

Hur var det - är sele bra att använda om hunden drar i kopplet eller är det inte?

Och är det - som antyds utan att sägas rent ut - i så fall mindre skadligt att dra och rycka i hundens hals än i hundens skuldror?

Nej, den artikeln kändes gammalmodig för mig, även om alla nya sorters selar etc nämndes.

Som en motvikt(?) så fanns en annan artikel på nästa sida i Hundsport och den handlade också om drag i kopplet, men ur en annan vinkel. Där framförs i stället tanken att hundar drar i strypet för att berusa sig och artikelförfattaren rekommenderar sina kursdeltagare att enbart använda sele eller grimma tills hunden har lärt sig att gå lugnt i koppel!

Jag tror själv än så länge att anledningen är den gamla vanliga: Hunden kommer faktiskt fortare framåt. Och så har vi den så kallade "oppositionsreflexen" - dvs när man drar i hunden åt ett håll (mot sig) så vill den luta sig åt motsatt håll. (Vilket mina kursdeltagare lär sig att utnyttja vid träning i "Stanna kvar"!)

2 kommentarer:

Izabel sa...

Ja du, vad var det dom ville säga egentligen? Ska man ha stryp eller inte? är sele farligt eller inte? Jag köpte ett stryp till Tildra (min hund), inte alls för att rycka i, utan för att få bort att hon bokstavligt talat flyger ut genom dörren. På första promenaden med strypet, när jag skulle gå ut lärde hon sig på en gång, att hon inte ska flyga ut sådär. Det var bra, för det är inte kul att "bli avryckt armen". Nu behöver jag det inte längre, men det var en bra hjälp på vägen!

Marianne Broman sa...

När min hund Benji var liten använde jag halsband, men en dag när jag var ute med honom så möte vi några hästar, och Benji blev rädd och höll på att åla sig ur halsbandet. Då började jag med sele.

Benji är inte rädd för hästar längre, men jag har fortsatt med sele. Tycker han får större rörelsefrihet då. Och Benji drar inte, utan saktar in när jag saktar in. Jag har ju gått många kurser hos dig Gunilla, bland annat ledarskapsutbildning. Och jag märker att jag har nytta av det. I vintras när det var mycket halt, så märkte jag att när jag gick jätteförsiktigt för att inte halka, så stannade Benji ibland, tittade på mig, och liksom undrade: hur går det matte? Jag tror på träning och åter träning om det är något som man har problem med.