onsdag 18 november 2009

Domare, uppfödare och valpköpare - främja hundar som kan andas och röra sig fritt!

I tidningen Hundsport kan vi ibland se så kallade "övertypade" hundraser bland vinnarbilderna - en företeelse som Svenska Kennelklubben nu säger sig försöka bekämpa.

Somliga hundraser har förändrats helt på bara några decennier, medan andra har klarat sig oskadda.


En del hundar (t ex amerikansk och engelsk cocker spaniel och settrarna) kan numera ha päls under magen som räcker nästan ner till marken. En sådan hund jagar man inte med. Man går knappt ens ut i skogen med den! Hur tänker uppfödarna? Och hur tänker utställningsdomarna?

Markfrigången hos basset hound har på ett fåtal år drastiskt minskat - ända till att magen faktiskt ibland släpar i marken!

Många labradorer ser numera snarare ut som rottweilers, kraftiga och med stora, breda skallar. Och golden retrievers tycks ofta ha fått kortare ben.

Schäfrarna har i varierande grad sina övervinklade haser, karpryggar och räkstjärtar.

Tervueren tycks däremot bli mer högbent.

Bullterriern har numera inget stop alls, utan ett sant "äggformat" huvud.

Fortfarande ska ögonlocken hänga ner hos en del raser. De hundarna ser alltid ut att ha röda, ansträngda ögon.

Den som till äventyrs har "äldre" rasböcker som t ex "Våra hundar i färg" från 1974 eller "all världens hundar" från 1995 (4:e upplagen) kan se att de här raserna ofta såg ganska annorlunda ut för inte så värst länge sedan. Men inte ens hundarna undgår modets nycker.

Just nu gör SKK ett försök att hejda de exteriöra överdrifter som kan leda till ren skada/sjukdom hos de värst drabbade hundraserna, men jag tycker även att t ex överdriven pälsmängd är ett allvarligt fel. Man ska inte behöva klippa ner sin hund för att kunna leva med den och låta den få vara ute i skog och mark. Snart får vi kanske ett A- och B-lag bland raser med stor pälsmängd - en del klipps ner och får leva ett naturligt hundliv, andra hålls instängda eller rastas bara på asfalt. Eller går med overall...

Och varför ska en del raser ha hängande ögonlock, eller en massa veck inte bara på kroppen och benen utan även i ansiktet?

Det finns i många fall absolut INGEN vettig anledning - den enda anledningen är att somliga människor tycker att det är gulligt när det ser ut så!

Uppfödaren borde tänka på valpköparen, som vill slippa höga veterinärkostnader och kanske en för tidig död hos sin älskade vän. Fast... valpköparen har förstås ett eget ansvar också, att välja en sund ras och en uppfödare som premierar sundhet.
Och HUNDEN själv har ingen talan. Få av dem som föder upp osunda raser kan på allvar tänka på vad hunden vill och behöver. De förvägrar ju hunden dess självklara basrättigheter:
  • att kunna andas fritt även när det är varmt
  • att kunna röra sig ledigt och kunna springa fort utan att få ont
  • att slippa frysa även utan kläder fast det är lite grått och kallt
  • att kunna kommunicera med andra hundar med blick, minspel, öronspel, svans etc
  • att ha en frisk hud
  • att ha ett bra immunförsvar
  • att kunna SE ordentligt även om pälsen får ha sin naturliga längd i ansiktet
  • att kunna föda naturligt utan kejsarsnitt...  
Ja, även rätten att slippa tidig blindhet förvägras hunden hos de uppfödare som parar med hundar som inte är ögonlysta.  (Jag har säkert glömt viktiga saker?)

"Valpfabriker" är inte bara ett utländskt fenomen. Köp inte valp hos de största uppfödarna, de som alltid har en ny kull på gång! Risken är att du får snarare en kvantitetsprodukt än en kvalitetsprodukt.

Och du konsument, du valpköpare som faktiskt är den ytterst ansvarige (för utan din efterfrågan skulle de här hundarna inte produceras!) - köp för jösse namn en SUND hundras! Det är INTE gulligt med handikapp och defekter!

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller helt med dig. Glädjen med en hund blir så mycket större om hunden är frisk och mår bra. Alla kan naturligtvis få problem med hälsan, men det ska inte vara inbyggt ohälsa i rasstandarden så att det finns hälsoproblem medfött.