fredag 29 januari 2010

Pröva att göra ghee - ett bättre stekfett än smör.

 
Nu får man ju äta fett igen, så att säga. Nya rön visar att socker och snabba kolhydrater är en större orsak till en rad olika välfärdssjukdomar än vad fett är.

Det fett vi äter ska bestå av en bra balans mellan mättade, omättade och fleromättade fettsyror. Ja, man har upptäckt att även mättade fettsyror (i måttlig mängd) har sina fördelar. Mättat fett, det är t ex kokosfett - och vårt gamla hederliga svenska smör. Och av smör kan man göra ghee - mums!

Det bästa vore om vi hade tid att laga mer mat hemma och då inte vara så rädda för att skvätta i lite olja och/eller smör eller grädde. Oljan får gärna vara ekologisk, och om det är olivolja ska den vara extra virgin. Även kokosfett har sina positiva egenskaper också, men obs, detta gäller inte den där hårda vita kakan i mejeridisken som man köper t ex om man vill göra ischoklad hemma.

Nu ska det handla om smör. Smör är gott och inte riktigt så farligt som man har trott. (Jag hänvisar här bland annat till "Näringsmedicinsk uppslagsbok" av Peter Wilhelmsson)

Kanske försöker du steka i smör. Eller så steker du i något nyttigare i stället. Bra i så fall, för vanligt smör går inte bra att steka i. Det bränns fort vid i pannan. Det beror på att smör innehåller inte bara fett utan även ett mjölkprotein som heter kasein. Det är detta som blir bränt - och hälsovådligt att äta.

Men det går lätt att ta bort mjölkproteinet ur smöret. Gör så här: Lägg i mycket smör i en kastrull (t ex 1/4 kg) och hetta upp. Om du bara värmer upp det hela och sedan silar av så kallas det att du skirar smöret. Om du värmer lite längre och sedan silar av så blir det något som indierna kallar för ghee. De använder ofta ghee i sin matlagning. Det har lång hållbarhet och tål ganska hög upphettning utan att bränna vid.

Värm på sådär fem minuter. Häll sedan försiktigt över den genomskinliga "oljan" ovantill i någon bytta. Man kan använda en fin sil eller silduk, men det är inte nödvändigt. Släng den bruna bottensatsen. Den vill du inte ha i dina blodkärl. Sila gärna två gånger för att få kvar en riktigt klar "smörolja" utan "brunt" i.

Jag vill också tipsa om att du i denna varma smörolja häller i hälften så mycket av en neutralt smakande rapsolja av god kvalitet. Då blir inte kakan så hård i kylen och ditt stekfett blir nyttigare.  (Din smörolja kan också förvaras i rumstemperatur i veckor utan att härskna)

Det finns en fördel till med att joxa med det här att värma och sila smör. Det är den goda SMAKEN som uppstår. Men exakt hur det smakar - det får bli en glad överraskning!

PS Det fett man ska undvika att äta är transfetter och härdade fetter. De finns i väldigt många industriprodukter, särskilt kex, kakor och bakverk, snacks mm.

1 kommentar:

Gunilla M sa...

Tillägg: Blanda gärna den nygjorda gheen med hälften olivolja eller rapsolja innan du häller upp på burk (jag brukar använda en bred och låg glasburk typ honungsburk). Den goda, kolaliknande smaken blir kvar även som "utspädd", fettet blir mjukare och fettsyresammansättningen blir nyttigare.