lördag 30 januari 2010

Om inkallning - har din hund verkligen kommit?

 
Du har antagligen en hyfsad inkallning på din hund. Men bra kan bli bättre! Många ger "roliga" råd för att förbättra inkallningen. Tjoa och lek, var inte så tråkig, ta med godare godis, olika godis varje dag...  Ja! Sådana råd ger ofta en hund som kommer in i full fart.  Men inkallning handlar också om "disciplin". Om det inte finns någon disciplin/lydnadskrav i dina inkallningsövningar så kommer hunden inte alltid att välja ditt godis om det finns trevligare saker som lockar.

Här nedan får du några råd om hur du får en bättre inkallning genom både disciplin och motivation.

Nöj dig inte med att din hund tolkar "Kom" som "Sitt kvar".
Många är de ägare som nöjer sig med att hunden stannar och sätter sig ner när de ropar på den. De kanske inte ens tänker på att något är fel. Hunden kom inte, den lydde inte - och den vet om att den inte gjorde det. Och ägaren accepterar det. Går fram och kopplar och är nöjd. Ju fler gånger du låter hunden komma undan med sådana här mindre fel, desto mindre villig blir hunden att lyda och följa dig. Du accepterar ju hela tiden mindre än du hade begärt.
I arbetslivet och familjelivet funkar det nog smidigast med kompromisser, men i förhållandet till din hund ska det vara du som bestämmer! Hunden tycker inte att du är "snäll" om du låter den komma undan här och där. Den tycker bara att du är otydlig och inkonsekvent, och kommer lyda sämre.
Håll på det du säger - hunden ska komma till dig. Stå kvar där du står - gå inte mot hunden. Om du går fram mot hunden för att påminna den om din existens, då ska du sedan backa tillbaka till där du stod - eller ännu längre. Just för att hunden ska komma till dig.

Använd inte flera olika kommandon när du kallar in din hund.
I hundvärlden ger det inga poäng att variera sig. Det är bara så i människovärlden. I hundars värld ska du "peka med hela handen" och ge ett klart och entydigt budskap: Fido - KOM!  Eller: Fido - HIT.
Om Fido inte kommer så ska du inte pröva om något annat inkallningsord fungerar bättre. Upprepa samma ord en gång till med bestämd röst - eller eventuellt säg NEJ för att avbryta din hund om den är upptagen av något och därför inte vill komma. Du kan också vända om och springa iväg åt andra hållet.
Men snacka inte en massa. Ditt kommando, din signal ska vara likadan ända tills hunden har kommit. (Du kan dock lägga in ett mer bestämt tonfall i rösten)

Om din hund är vuxen och mycket väl vet vad du vill, men ändå inte kommer...
...så kan du tillämpa "tjat-metoden". Stå stilla och upprepa samma kommando (se ovan) med jämna mellanrum och med en bestämd röst. Låt inte arg - bara bestämd. Träna på skillnaden när du är ensam och ingen hör! Ta inte ett enda steg mot hunden. Den ska känna sig trygg med att du inte plötsligt försöker dyka på den och ta den i hampan. Detta är under din värdighet som flockledare. Gör inte det! Här gäller inte regeln "Säg kommandot bara en enda gång". Inte när det handlar om "viljornas kamp". Här ska du vara den lugna och envisa och visa att din vilja att hunden ska komma är starkare än hundens vilja att hålla sig undan.

Var aldrig, aldrig negativ på något sätt när hunden kommer.
Det ska alltid vara tryggt och trevligt att komma till dig. Du måste vara en skådespelare och ha kontroll på din röst och dina känslor. Nyss lät du bestämd - tre sekunder senare ska du kunna låta mjuk och vänlig.
Om du är rent ut sagt förb- för att hunden dröjde, då kan du vända på klacken och gå din väg. Då väljer hunden förhoppningsvis att svansa efter och försöka "fjäska sig tillbaka in i flocken". Och då tinar du förstås upp och tar emot den vänligt. Fjäsk ska löna sig!
Tänk också på att inte belöna hunden så att den skyggar eller ryggar för dig. Att sträcka ut handen mot hundens panna när den kommer och ge några klappar där, det gillar många ägare att göra, men nästan ingen hund tycker om det.

Uppskattar din hund din belöning efter inkallningen?
Iaktta din hund när du belönar den! Vill den verkligen ha den belöning som du tycker är rolig att ge?  Tar den gärna emot dina smekningar? Tar den gärna emot ditt godis? När den har fått sin godbit - viftar den tacksamt på svansen och tigger om en till? Eller är det bara artighet som hindrar den från att spotta ut? (Jag kanske förmänskligar hunden - so what!)

Din hund ska ta ögonkontakt med dig för att visa "nu har jag kommit!"
Många hundägare tror att på inkallning ska hunden gå in och sätta sig vid sidan. Om hunden gör det så har den alltså kommit. Men nej - den ska vara mentalt närvarande också - inte bara fysiskt närvarande. Många hundar parkerar sig vid benet - men har tankarna kvar på annat håll, inte på sin husse eller matte!  Beröm och belöna inte förrän din hund tittar upp i ditt ansikte.  Detta är lättare om du låter din hund komma in och sätta sig framför dig, vänd rakt mot dig.  Inte vid din sida. Dit kan du leda hunden sedan. Träna din hund i stället att "sätta sig framför dina knän" och därmed samtidigt vända ryggen till det som den höll på med när du ropade på den.

Låt inte hunden leka "Ta godiset och stick!"
När din hund har kommit på rätt sätt och fått välförtjänt beröm och belöning... så ska den inte tro att den är fri att göra som den vill igen. Att få ny frihet är en utmärkt belöning, men den måste fråga dig om lov att få ge sig iväg igen - genom att på nytt ta ögonkontakt med dig (eller åtminstone vara kvar hos dig). Den måste alltså vänta på ditt "Varsågod" eller "Fri" eller vad du nu har för ord. Gör den inte det - ropa NEJ! för att få stopp på den och kalla in den igen, med bestämd röst.

Det finns mycket mer att säga om inkallning, men om du följer dessa råd så kommer du att få en bättre inkallning på din hund. Och den kan därmed också få vara mera lös!

Lycka till!

Inga kommentarer: