onsdag 31 mars 2010

Barbro Börjesson tränar hund på samma sätt år efter år

.
Det är en ny säsong för "Hundskolan" i TV-programmet Gokväll, för jag vet inte vilket år i rad. Programmet är antagligen populärt. Hundtränaren är en äldre kvinna som heter Barbro Börjesson. Hon har tränat hundar i många år, 40-50 år skulle jag tro. Och hon är fast förankrad i gammaldags hundträning. Hon har inte ändrat sig (dvs utvecklat sig) alls under alla de år som "Hundskolan" har gått.

Vill du veta Barbros koncept? Det avslöjas här! Det är väldigt enkelt:

  1. Först ska du träna lydnad - oftast sitt eller inkallning. (Här stannar du om felet beror på rädsla, t ex ljudrädsla eller separationsångest.)
  2. Om det inte hjälper (det gör det sällan) så ska felet korrigeras. Om hunden ofta är kopplad när den gör sitt fel, så prövar du först att sätta på hunden en strypkedja och rycka i den när hunden gör felet. Använd också en arg röst.
  3. Om det inte hjälper, eller om hunden oftast är lös i felsituationen, så använder du kopplet och strypet som kastredskap i stället. Även här tillsammans med arg röst. Du kastar först bredvid. Om det inte räcker, och hunden är mentalt stark, så kastar du hunden. Obs! Om det är en liten hund så kastar du något mjukare än en kedja, t ex en vante.
  4. Till slut har du en hund som har insett (oklart för hur lång tid) att det blir väldigt jobbigt att göra det där felet och därför förhåller sig passiv.
Vad har det varit för problem nu i mars då?  (Ni kan se de senaste avsnitten på www.svt.se/play)

Tisdagen den 9 mars: 
Leo, en bichon frisé, smiter ut genom dörren när den kan. De provar först med lydnad (fas 1) - i det här fallet inkallning. Det hjälper inte helt, hunden smiter ändå ut. Då vidtar korrigeringsfasen och eftersom hunden ska fungera utan koppel så går de till fas 3 direkt: Arg röst + kastmetoden, vante i det här fallet, eftersom det är en liten hund. Efter korrigeringen upprepas lydnadskravet, dvs inkallningen. Resultatet till slut är att hunden följer matte ute samt inomhus med tvekan följer matte förbi en öppen dörr.
Barbro kramar hundägaren, som är glad.
Hur det gick sedan får vi inte veta.
Min kommentar: Lydnadsträning behövdes, men Leo är säkert också understimulerad, dvs har tråkigt. Matte bör ta sig tid att göra mer med hunden under dagen.

Tisdagen den 16 mars:
James, en bearded collie, är rädd för ljudet från gräddvispen. Uppfödaren sa att hundägaren skulle kontakta Barbro. "Kan inte hon lösa det så kan ingen". Eftersom det handlar om rädsla så stannar Barbro kvar på fas 1, lydnad - inkallning. Hunden får springa till matte förbi gräddvispen som ligger på golvet, matte busar med en boll. Låta honom komma till matte, som håller i visparna (nu är hunden mer tveksam). Låta honom busa i snön för att allmänt låta honom bli gladare och få vila från träningen. Köra inkallning medan vispen går ute i köket. Dra hunden till sig i kopplet när den är för rädd och inte törs komma. Gå runt i bostaden med avstängd visp för att "mala in självförtroende i hunden". Hundägaren är skeptisk, hunden sitter och flåsar.
Barbro kramar hundägaren.
Uppföljning: Hunden ska kanske tillbaka till uppfödaren, för att få miljöombyte!

Det här avsnittet är (extra) tråkigt. Det finns nog många hundpsykologer som hade kunnat hjälpa denna hund bättre. Barbro försökte med "flooding", dvs att "låt ljudet stå på, vänj dig vid det otäcka, och lyd dessutom". Inte undra på att det inte gick. Ljudet var på för länge, nästan inget positivt hände, tvärtom kom höga krav på lydnad, krav som hunden inte klarade. Och att dra i hunden gjorde det bara värre. De skapade faktiskt en situation där hunden från början gärna kom till matte, men på slutet vägrade. Aj aj aj...
Själv hade jag prövat motbetingning i stället. Låt någon ha på vispen bara en sekund i köket med stängd dörr - och ge sedan något underbart gott, t ex en bit fläsk eller glass eller pannkaka eller vad nu hunden älskar. Ljudet ska komma att betyda godis, helt enkelt. Och så stärker man hunden rent allmänt genom att låta den jobba självständigt, t ex med spår- och leta-övningar, kanske klättra på hinder i skogen mm. Men "ledarskap" och krav ger inte själv-förtroende.

Tisdagen den 23 mars:
Keanu, en ung schäferhanne, hälsar på ett våldsamt sätt, hoppar och nafsar, men bara på lek, av kamplust - han är inte aggressiv. De prövar först med lydnad - sitt. Det hjälper inte.  Hunden hoppar ändå på Barbro. Ägaren rycker i strypet, hunden blir då mer triggad.
Över till fas 3. De tar av kopplet och kastar det i stället, när hunden hoppar. Först kastar Barbro bredvid två gånger (eller så träffar hon inte ordentligt). Tredje gången skriker hunden till. Här är jag säker på att hunden får kedjan rätt i skallen. Nu först förstår den att det är en dålig idé att hoppa och nafsa. Kunde inte Barbro med sin mångåriga erfarenhet förmedla det till hunden på något annat sätt??
Mycket träning är säkert bortklippt, fler koppel kastas, men sedan får vi se hunden ligga lugnt hos ägaren utan att hoppa när Barbro går förbi.
Och så vill Barbro kramas som vanligt.
Hundägaren hälsar att det har gått bra efteråt, hunden är lugn, glad och trygg.
Fast vi får inte se att hunden nu kan hälsa på andra personer utan att hoppa. "Lösningen" var ju bara att folk blir obehagliga (de kanske kastar något!) och att ägaren tränar hunden att sitta eller ligga kvar...

Tisdagen den 30 mars:
Harry, en pumi, skäller när husse och matte kramas. Det visar sig att han även springer till dörren när det ringer på dörren. Eftersom det är lite svårt att träna lydnad (fas 1) när man kramas, så väljer de att börja med detta felbeteende i stället. Lydnaden är att ligga kvar i soffan medan de går runt i rummet. Ingen belöning för att göra rätt - inte i det här programmet! Bara straff när man gör fel! När hunden lägger öronen bakåt så ska husse bli mer bestämd. Så får de också kämpa länge. Hunden lämnar soffan gång på gång. Här märks att de har klippt bort...
Sedan ringer Barbro på dörren. Nu räcker inte bara arg röst, utan nu blir det koppelkast också. Många gånger. Både Barbro och hundägaren kastar.
Av någon anledning klarar inte hunden efter en stund att ligga kvar i soffan längre (den ser väldigt ängslig ut), så de får nöja sig med att den ligger på golvet!
Men nu kan husse och matte kramas. Hunden är lite stressad och piper och slickar golvet, men ligger kvar.
Sedan får den komma ut och leka. Så brukar Barbro göra när hunden har blivit stressad av träningen.
Och sedan kan en annan person komma och ringa på utan att Harry springer fram. (Hundägaren tycker att det är konstigt att Harry stannar kvar, men vi vet ju att det är för att han vet vad som händer annars!)
Och så vill Barbro kramas.
Uppföljning: Enligt programledaren kan de kramas nu utan att "Harry blir alltför galen". (Inget bildbevis)

Dessa fyra recensioner är ganska representativa för de många årens avsnitt av "Hundskolan". Det ska lydas, det ska korrigeras, det ska lydas igen, förvånad hundägare, kram, dålig uppföljning.

Jag är inte emot lydnad och jag är inte emot korrigeringar. Men jag tycker att det är en enahanda och högst förutsägbar träning - och för dålig användning av belöning. Men du som vill köra Barbros koncept - nu vet du hur det är.

Själv föredrar jag helt klart Cesar Millan om jag måste välja mellan honom och Barbro. Han löser problemen utan lydnadskommandon! Och han löser problem av alla de slag. Och låter det ta den tid det tar. Och allt går vanligtvis lugnare till. Och han betonar att hundägaren måste ändra på sig. Hundägarna i båda tv-programmen verkar ju inte ha en susning... och hundarna har nog oftast inte ens gått någon vanlig lydnadskurs, känns det som.
Ni förstår säkert vem jag tycker är den mjukare. Men det är väl lättare att klaga på någon som både är framgångsrik, snygg och bor i en annan världsdel...

12 kommentarer:

Mia sa...

B.B kör just den stilen som jag blev lärd på min BK vid min 1a hundkurs, det var 1973.
Har gått flera kurser på BK sen dess genom åren och de har ändrat metoder i mångt och mycket nu.
Man blir som hundägare verkligen förvirrad av alla olika metoder att träna hund.
Jag tror det gäller att hitta nån metod som man själv verkligen tror på, det är troligen då det kan fungera när man själv som förare är övertygad om att man gör rätt..
Man får väl plocka lite här o där av det som man själv tror på.
Men - hundar gör det som lönar sig - alltid.
Ska försöka komma ihåg just det i min framtida ev. träning med hund.

F.ö. tycker jag inte att CM är snygg ;-)
Den där andra hundcoachen "känd från tv"
vars namn du inte nämnde i denna artikel
är snyggare i såfall. Ha ha

Pia sa...

Hoppsan vad du kommit igång med skrivandet! Kul!
Jag skrattade högt när jag läste det du skrivit om Barbro Börjessons uråldriga "teknik"...

Pia sa...

Många fler som tycker ämnet "dominans" är spännande...

http://www.theotherendoftheleash.com/

Gunilla M sa...

Mycket klokt, Mia. Det måste kännas rätt för hundägaren för att metoden ska fungera. Och man får plocka här och där. Vi är alla olika.

Fredde ser väl OK ut... Inte helt min typ bara. Men han skriver roligt i sin blogg!

Gunilla M sa...

Pia, TACK för länken till Patricia McConnell!! Jag har de flesta av hennes böcker (några har översatts till svenska) och tycker mycket om hennes tänk och filosofi. Hon är forskare och praktiker i samma person och intar en mycket klok och förnuftig filosofi "i mitten". Men jag har missat att gå in på hennes hemsida på länge och har inte sett att hon har en blogg. Hurra, nu blir det till att läsa så att man är ikapp och up-to-date!

Hon skriver mycket bra om dominans. Jag är förvånad att Freddy inte väljer den etologiskt riktiga definitionen av dominans, nämligen att ha företräde till en viss resurs. Men det skulle ju inte gynna hans teser.

Och för att vår tillvaro med hunden ska fungera, särskilt t ex om vi har barn, så måste vi människor ha företräde till soffan, matskålen etc, även när hunden redan är där och kanske skulle vilja "försvara sin zon".

Mikaela H. sa...

Hej!
Jag har själv reagerat på Barbros metoder och undrar om SVT är medvetna om vad den kvinnan förmedlar för metoder genom tv-rutan.
Precis som du skriver ger ingen positiv förstärkning utan de jobbar mest med korrigeringar. Vad händer med det nya tänket om operant inlärning och den träningsfilosofin? Vilket fack han Barbro fastnat i, och är det vad som ska visas och eftertas?

Jag blir irriterad och upprörd. Själv är jag instruktör sedan några år tillbaka och skulle vilja ha en sådan tv-profil som förebild, ingen man "varnar" folk för.

Något borde göras, tycker du/ni inte?

//Mikaela
www.elegantdogs.se

Sanna sa...

Hej!

Jag håller med till fullo, ibland tycker jag nästan att Barbro jobbar på väg från målet istället för mot det... Hunden hoppar, få den då att känna obehag av de som kommer, hunden rusar ner för en trappa, få den att bli rädd för trappan.. suck. Nu är kanske inte det vad hon eftersträvar, men det blir resultatet av hennes träning. :P

Jag tycker det är dåligt att SVT visar detta, men jag förstår att de gör det. De är säkert inga experter, och publiken/tittarna gillar säkerligen Barbros "snabba" quick-fix metoder. Däremot tycker jag det är under all kritik att SKK har gett ut en instruktionsfilm med Barbro... Suck. Så många nya hundägare som blir influerade av SKK och litar blint på dem - det hade jag också gjort som ny hundägare!

Sanna

Gunilla M sa...

Mikaela, många har genom åren försökt få stopp på programmet, men Gokväll går efter det faktum att många tittare tydligen gillar det. Det handlar om "vanligt folk ute i stugorna" (ofta lite äldre), som inte har gått någon kurs, som inte kan så mycket om hundträning och som inte vet bättre. Och det är ett förföriskt koncept, där budskapet hamras in så ofta det går att oj, vad fort det gick, och tänk vad Barbro är fantastisk - fast de ibland tränar hela dagen och fast hon faktiskt ibland inte lyckas så bra. Det är ett "gör om mig"-program, typ "ena veckan fet och ful, nästa vecka smal och snygg". Och det ska vara dramatik och show, så att tittarna attraheras. Men hundarna får sitta emellan.

Lisa sa...

Kommenterar efter ett antal år, hittade din blogg helt apropå. BB:s metoder? Fick min första hund förstörd på en hundkurs där instruktören var upplärd av BB. Ett evigt kastande efter/på/vid sidan om hunden! Kommer att ångra mig hela livet att jag gick denna kurs. Har nu en 7-årig hund som är livrädd för allt som kommer bakifrån! Är nu själv allmänlydnadsinstruktör och har gått på en föreläsning med BB. En hårdare kvinna får man leta efter. Tycker att alla tortyrhjälpmedel är helt ok, stackel, el m m. Förbjud henne i TV! Lisa

Anonym sa...

Hej!Gunilla
När du säger att du föredrar Cesar Millan om du måste välja mellan honom och Barbro. Han löser problemen utan lydnadskommandon! Och han löser problem av alla de slag. Och låter det ta den tid det tar. Och allt går vanligtvis lugnare till. Har du sett att Cesar använder stackel när han tränar hundar? När det gäller hundträning så måste man vara öppen för att det fins olika träningsmetoder och att det inte är enkelt och bara säga att denna metod inte fungerar. Barbror har nått goda resultat med sin träning likväl som det fins andra metoder som fungerar. jag menar att varje person som har tränat hund under några år har troligtvis idéer som fungerar. det är bara frågan om hur bra resultatet blir. Tänkvärt hundar är individer och kan behöva lite speciella metoder under en begränsad tid. OBS! när det gäller stackel anser jag att det är ett bra redskap när det används på rätt sätt, de personer som går och rycker i sinn hund i valig stryplänk anser jag är mer skadligt för hundens välbefinnande.

tack för ordet.
Skyddshunden

NORDICLIGHT sa...

Babro Börjesson lär ut fel!

Inte rycka kopplet- kan skada hund allvarligt !

Gunilla M sa...

Stämmer, Nordiclight! Det stämmer inte som hon sa så bestämt i TV att koppelryck inte kan skada hunden. Bara det enda uttalandet har nog fått en del att testa hårda ryck igen, eftersom de ju inte kan skada... Förr kunde hunden göra en volt i luften av hennes ryck. Hon tyckte att det bästa var att göra ETT rejält ryck. Oj, oj, oj...
Jag har dock inte sett sådana värstingryck på flera år i Gokväll.

Jag tycker att hon borde lära ut små, små knyckar i stället. Man vill ju inte göra en hund "hård i halsen", liksom man inte vill göra en häst hård i munnen. Jag har experimenterat lite, och till och med lärt ut på kurs, små knyckar som man kan göra enbart med fingrarna. Det blir en markering som hunden uppfattar och förstår, men utan risk för skada. Det kan man göra i ett vanligt halsband, eventuellt till och med i en vanlig sele. Detta eftersom poängen inte är att skada eller skrämma hunden utan skicka ett budskap att föraren säger nej.