torsdag 11 mars 2010

Träna bort utfall, nivå 3

.
Här kommer nästa nivå i "serien" om utfall.   Nu handlar det om kommandon!

Via väl inlärda (obs!) kommandon så kan du bli mycket tydligare med vad du vill, och efter träning nå hunden med din vilja även när den är uppvarvad. De är ett sätt att öka ditt ledarskap på.
.
Du kan välja bland en lång rad kommandon:  "Sitt" och "Stanna kvar" är antagligen de viktigaste. Särskilt om du råkar vara ute med flera hundar. Gå undan lite, sätt din hund - enkelt! Försök sätt din hund med ryggen mot det som närmar sig.
Om din hund var lös och en bit framför dig när ni får ert möte så måste du förstås först kalla in den till dig, och då säger du hundens Namn + Kom eller Hit.  Om den ni möter viker av in på en annan väg, så kanske det räcker att du säger åt din hund att Stanna.
Om du har din hund under ganska god kontroll (det är inte hundens hatobjekt som närmar sig) så kanske den kan gå "Fot" förbi.
Andra gillar att använda kommandona "Förbi" eller "Passera" (de är mer avancerade).

Om din hund börjar stirra och fixera den andra hunden så kan du försöka bryta detta - antingen genom hundens Namn eller med kommandot Nej. "Nej" betyder "du gör fel, sluta med det". Helst ska hunden dessutom efter "Nej" söka kontakt med dig - vilket antingen belönas direkt, eller så ger du ditt kommando igen, och lydnad av kommandot blir belönat.
Så om du säger "Nej" och din hund då faktiskt slutar stirra och tittar på dig i stället, då är den i det läget så duktig att du ska ge den godis, typ köttbulle! Att hunden lär sig att stirra för att få köttbulle - den risken ser jag som minimal!  Vid de Nej-övningar vi gör på kurserna ser jag aldrig att hundar lär sig att göra fel bara för att lydnaden av "Nej" belönas med godis. I stället börjar hunden undvika det som den får Nej på varje gång den försöker närma sig det förbjudna. 

Jag vill dock kraftigt varna för att använda ordet "Nej" vid hundmöte om du inte har lärt in detta ord mycket väl. Hunden ska vara väldigt duktig på att avbryta sig och ta kontakt med dig när du säger "Nej".  Annars blir det som att kasta tändvätska på grillen! Säger du ett ord som hunden inte förstår, och därtill kanske använder en arg röst, så kommer många hundar tolka ditt agerande som att flocken ska göra ett gemensamt "anfall" - även du blir ju arg på det som närmar sig, på den andra hunden!

En annan sak är, att när ett kommando faktiskt är inlärt - väl inlärt, i en rad olika situationer och vid en rad olika frestelser, då har du möjligheten att upprepa det flera gånger. Det är ett sätt av flera att få hunden att underkasta sig din vilja. För att det ska bli så, så måste du låta bestämd men inte arg på rösten.

Vad gör du om hunden i alla fall sk-ter i ditt kommando och bara har ögon för "det där borta" ?

Tja, särskilt om "störningen" faktiskt ännu är långt borta, så kan en korrigering av något slag vara berättigad i det läget.  Det är inte så "skadligt" om du korrigerar efter att ha upprepat ett väl inlärt kommando flera gånger utan att hunden har fogat sig och lytt. Hunden förstår nämligen då varför du är missnöjd. Det är ingen större risk att den feltolkar och tror att din korrigering har med den andra hunden att göra.  Vilket skulle hända om du lät en otränad hund göra ett utfall och i det läget gav en kraftfull korrigering, till exempel med koppelryck, eller kanske genom att kasta en skramlande påse. Du löper då en stor risk att hunden skyggar undan nästa gång ni får möte med t ex en annan hund. Problemet är löst - men på fel sätt!  Du vill ju ha en lydig hund - inte en ängslig hund.

Jag vill inte skriva inte hur du ska korrigera - det finns många sätt. Eller okej då - jag kan nämna ett "halvsnällt" sätt:  Att spruta vatten från en plastflaska på hunden kan fungera ibland. Korrigeringen ska ha effekten att du bryter hundens "fixering". "Snap him out of it" skulle Cesar säga. Så fort du har hunden med dig igen (tips: öronen ska åka bakåt), så ger du ditt kommando igen - till exempel  "Fido - sitt!"

Om du sedan får din hund att utföra kommandot, dvs din hund lyder dig, då ska du låta allt gammalt vara glömt och berömma och belöna rikligt, dvs "som vanligt". Var skådespelare! Behärska dina känslor! Du måste kunna låta bestämd när du ger kommandot, missnöjd när du korrigerar - och vänlig när du berömmer.


Det här får bli den sista delen. Alla goda ting är tre, säger de ju!   Om du har större problem, som inte löses genom de råd jag ger här på bloggen, eller om du vill ha hjälp med den praktiska träningen, så vill jag helt enkelt rekommendera min hundmöteskurs! Det går inte så bra att lära sig om hundträning via läsning. Hundträning är en praktisk syssla.

Det vore roligt om du skrev i bloggen om dina erfarenheter av att följa råden i min "Träna bort utfall-serie".


16 mars:  En mycket lätt redigering på några ställen är gjord. Ingen stor förändring av själva innehållet.
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker att dina råd är bra och att ett kommando vid "stirrning" är en lösning. Då jag har en hund som ibland går upp i en sådan hög stress eller blockering eller vad jag nu ska kalla det för, fungerar inte kommandon. Hon stänger av nosen, får ett sellektivt lyssnande och har bara blicken för den andra hunden och inväntar tillfälle att göra ett utfall. Jag kan vid dessa tillfällen säga vad jag vill och hålla en hel förpackning med köttbullar framför nosen på henne utan att hon bryter stirrandet. Etersom ett litet ryck i kopplet i en sådan situation "utlöser" utfallet väljer jag att i dessa situationer att ställa mig och skymma sikten med min kropp, ibland tar jag till kasssen jag bär på eller bara en hand för att på så sätt bryta blicken och förr eller senare när hon upptäcker att jag inte tänker ge mig så tittar hon upp på mig och jag kan då berömma henne.
Men som sagt, om hunden inte har hamnat i en sådan hög fixering vid den andra hunden, vilket kan bero på hur nära eller hur långt bort den andra hunden är eller om den andra hunden också är osäker eller aggressiv eller lugn och sänder ut positiva energier genom sitt kroppsspråk, tycker jag att det fungerar jätte bra med ett, i mitt fall och för min hund, positivt kommandoord för att få hundens uppmärksamhet. //Sandra & Stella