fredag 20 augusti 2010

Omfattande djurplågeri av svenska minkar avslöjat

Djurrättsalliansen har gjort det IGEN!  Smugit in i djurfabrikerna (finns inget bättre ord), dokumenterat utan att göra någon slags åverkan och funnit mängder av döda och svårt skadade djur. Tidigare handlade det om grisar. Nu handlar det om minkar, och där är vanvården ännu mycket större. Törs du ta en titt på vad som pågår på den härliga svenska landsbygden?

Någon kanske har ett minne av en "grisskandal" för inte så länge sedan. Det avslöjades att svenska grisar ofta har stora sår och skador som inte behandlas (de ska ju ändå slaktas om några månader), att de till och med dör i sina boxar av skador och sjukdomar och lämnas kvar att ätas upp av sina olycksbröder. Att nästan ingen gris (vanlig djurfabriksgris åtminstone) har strö i boxen, vilket de ska ha enligt djurskyddslagen. Tur att du är död, Astrid, och inte vet hur alla skiter i den.

Nu har samma organisation, Djurrättsalliansen, återigen avslöjat djurplågeriet på den svenska landsbygden, och nu är det ännu värre. Minkarna blir svårt stressade av att leva i bur utan möjlighet att leva ett liv som ens påminner om minkens naturliga liv. På grund av stressen biter de varandra svårt och dör av skadorna eller lever med dem, antingen för att skadorna inte upptäcks eller för att en enskild mink har ett så litet ekonomiskt värde att det blir för dyrt att kalla på veterinär för en enda mink. Skadade och döda djur hittades på varenda farm som Djurrättsalliansen besökte, åtminstone enligt dem.

Länk till Djurrättsalliansens hemsida: 

http://www.djurrattsalliansen.se/

Här kan du själv smyga in på de svenska minkfarmerna och se bilder och filmer:

http://sveketmotminkarna.se/p%C3%A4lsfarmerna

Minkpäls någon? Förhoppningsvis är den minkpäls du köper rengjord från blod och hjärnsubstans.

Nej, få svenskar köper väl minkpäls numera. Somliga invandrare kanske, som ännu tror att det är status i päls? Nej, nästan alla dessa minkar går på export, antagligen till länder som inte är så medvetna, där livet är hårt,  där det dör så många människor att djur inte har någon betydelse.

Svenskar är inte mer intresserade än andra av att sköta om djur väl. Vi kanske rentav är sämre. Många minkfarmare säger att de kommer flytta verksamheten utomlands, där det inte finns några regler alls, om pälsuppfödning eller minkfarmning förbjuds i Sverige. Men argumentet "Om inte vi gör det så gör någon annan det" håller inte. Så småningom kommer också Östeuropas välstånd att öka, och djurskyddslagar kommer stiftas även där...

Kanske vi brydde oss om djuren mer förr? Man kan inte bry sig mer om andra än vad någon brydde sig om en själv när man var liten. Det är ju där empatin föds. Och många barn i Sverige har det nog känslomässigt väldigt dåligt. Det var fattigare förr, men det fanns också en större gemenskap, och mammorna var alltid hemma länge med sina barn. Schimpansungar har mycket mer och längre kontakt med sina mammor än moderna människobarn...  Fast schimpansungar har inte lika dyra moderiktiga kläder och prylar förstås.

Hur som helst är det en skandal hur minkarna föds upp i Sverige. De mår så dåligt att de självstympar sig eller biter stora köttsår i huvudet på varandra. Hur dåligt skulle du behöva må för att göra något liknande? Mycket, mycket, mycket dåligt, eller hur?

Den som har skuld till att det är så här kan vara jordbruksminister Eskil Erlandsson. Det känns som om Alliansen/de borgerliga är mindre djurvänliga än andra. Kanske följandet av lagar och regler (som t ex djurskyddslagen) är en partipolitisk fråga? Somliga lagar, t ex djurskyddslagen, är inte så viktig om ekonomiska intressen väger tyngre. Den svenska pälsexporten är stor. Vi svenskar gör ofta så - vi vill tjäna pengar och då har vi inga höga ideal precis.

Dessutom är minkfarmerna miljöbovar - även där har tydligen ingen brytt sig. Stora mängder gödsel rinner tydligen ut i markerna på många farmer, och skapar algblomning och övergödning i Östersjön.

Om du vill protestera mot skötseln av minkarna, så kostar det bara 200 kr att bli medlem i Djurrättsalliansen. Och de är inte partipolitiskt bundna! En röst på dem är ett sätt att säga ungefär så här "Jag har förstått att det pågår ett systematiskt och omfattande djurplågeri i mitt vackra land och jag vill att det ska upphöra" - varken mer eller mindre.

Inga kommentarer: