torsdag 16 september 2010

Låt din hund hoppa på dig!

.
När jag ser en ägare ta emot sin hund efter en lång dag hos mig som dagmatte så har jag ibland fått anledning att säga ungefär detta: Låt din hund hoppa på dig! Och nej, jag har inte blivit tokig. Rubriken är skriven för att du ska haja till, men jag menar det också. Läs vidare... 

Jag har de senaste åren under kortare eller längre tid varit dagmatte till ett antal hundar och har ofta på nära håll studerat hur hundarnas ägare gör när de ska hämta sin hund. De flesta hundar är lugna när de hämtas. Men ibland är någon väldigt sprallig och uppvarvad, och ägaren försöker då dämpa ner hunden, förgäves.

Jag ger då alltid ett tips som fungerar väldigt fort (ofta inom några sekunder), nämligen:

Låt din hund hoppa på dig!

Eller snarare så säger jag:

Ignorera hunden när den hoppar!

Ignorering är vad du ska ägna dig åt när en glad vild hund (din eller någon annans) hoppar på dig. Den strategin kommer att lära din hund att inte hoppa på dig. Tills den har lärt sig det får du låta bli att möta den med finkläder på.

Om du sedan också ger hunden uppmärksamhet för att hälsa nere på marken, så lär den sig hur den ska göra när den vill hälsa på dig, inte bara vad du inte vill ha.

En av Cesar Millans styrkor är att han lanserar svåra hundträningskoncept i några få enkla ord som är lätta att minnas. Ett sådant här koncept är vad "Ignorering" egentligen konkret betyder, nämligen:

No touch. No talk. No eye contact.

På ren svenska:  Ta inte på hunden.   Prata inte.   Titta inte på hunden.

Detta är smått genialiskt, för de sex korta orden säger mycket.

No touch = Berör inte hunden - särskilt inte med händerna!  Håll upp dem lite, lyft upp dem från hunden. Däremot får hunden, medan du ignorerar den, beröra dig.

No talk = Prata inte med hunden. Säg inte "Nej" eller "Gå ner" eller "Lugna ner dig" - eller något annat. Däremot säger inte Cesar "No sound". Att avge ett kort protestläte, typ AJ!, om hunden försöker riva bort dina glasögon eller beter sig väldigt illa på annat sätt, tolkar jag som tillåtet. Ett sådant ljud stoppar hunden i många fall, medan däremot mänskligt tal och prat i princip alltid uppmuntrar hunden i sitt hoppande. Du bekräftar den nämligen medan den gör fel.

No eye contact = Titta inte på hunden. Om den tittar på dig, så tittar du bort. Men - du behöver inte vända dig bort. Din bortvända blick räcker bra, ev förstärkt med lite bortvänt huvud.

Tidigare rekommenderade många hundpsykologer etc att man skulle vända sig bort när hunden hoppade. Man skulle liksom ta bort belöningen som det är för hunden att se ägarens ansikte, som ju många hundar vill åt för att pussa. Men det funkade inte särskilt bra, kanske framför allt för att man då reagerar på det hunden gör. Men det är du som hundägare som ska skapa reaktioner hos hunden, inte hunden som ska skapa reaktioner hos dig.

Upphetsning är inte glädje.

Jag förstår att det är smickrande för en del när hunden skäller och gnyr och hoppar när ni återförenas. Och den naturliga anledningen varför hundar hoppar är för att de vill nå upp till ansiktet (en gammal grej från när de var valpar). Men hoppandet leder lätt till att hunden blir för uppvarvad och upphetsad. Den blir frustrerad och kluven av att inte nå sitt mål (ditt ansikte) och du har också på något sätt förstärkt hundens upphetsning genom att ta i den, prata med den och titta på den. Dvs gett den uppmärksamhet som den så gärna vill ha.

Problemet är snabbt fixat - det är inte hunden som är problemet.

Du kanske har hört det förut: Det är inte hunden det är fel på, det är ägaren. Och det stämmer tyvärr i de flesta fall, enligt mig. Men det beror ju bara på okunskap om hur inlärning och beteende fungerar. Fast det tar mycket längre tid för människor att ändra sitt beteende än vad det gör för hunden. (Jag skulle gärna vilja läsa en forskningsrapport skriven för lekmän om varför det är så).

När du kommer innanför dörren / möter din hund så bara ignorerar du den (och nu vet du hur) tills den har lugnat sig lite och är nere på marken, där du vill ha den.

Hur man är funtad om man inte gillar hundar kan man undra, men kanske får du en gäst i ditt hem som avskyr hundar. I så fall ber du bara gästen (gärna redan före besöket) att ignorera hunden (förklara hur) och att fortsätta ignorera den ända  tills hunden tröttnar på nykomlingen och går och gör något annat. Det kan ta en stund i början, eftersom hundar också kan tolka detta att ignorera som ett tecken på hög rang "ledarskap" och den som är ranghög vill man gärna få vara med och skapa ett samspel med. Genom att fortsätta att ignorera så förstår hunden att gästen inte vill ha något samspel.

Men om du bara är ute efter att hunden ska hälsa lugnare, så ger du den uppmärksamhet när den är så lugn som du själv önskar, eller beter sig så som du önskar. Om din hund har lätt för att varva ner, då kan du träna den att den ska sitta ner, och då kanske du rentav kan sätta dig på huk eller böja dig ner till hunden och låta den få ge dig några lugna slickar på näsan, sittandes.

Om din hund inte har lätt för att varva ner, så kan du i stället låta den få springa lite av och an och "krumbukta" sig, "bli en makaron", ev göra små hopp upp i luften, få ur sig energin på andra sätt än att hoppa på dig, och ge ett svagt gensvar på det. Men målet ska vara att din hund inte förknippar din ankomst med stark upphetsning.

Tips: När du väljer att ge "touch", alltså ta i hunden, stryk den då lugnt och sakta längs sidan av hundens kropp. Då är risken mindre att den hoppar upp jämfört med om du stryker den på huvudet och i ansiktet. Pröva själv! 
Bara om hunden är mycket lugn och sitter ner lugnt, så kan du stryka i ansiktet ("slicka" med din hand i stället för din tunga) utan att hunden reser sig och varvar upp sig.

Du vill inte att dina händer ska få hunden att varva upp sig, du har mer nytta av att dina händer har en lugnande effekt.

En del säger att "Om jag börjar klia honom där-och-där så lugnar han sig". Ja, det kanske stämmer. Men då har du ju faktiskt belönat fel beteende med kel, eller hur? Vilket gör att hunden beter sig precis lika vilt även nästa gång ni ses. Den enda sättet att lösa problemet är att inte ge belöning vid fel beteende.

Ett helt annat sätt att lösa problem med hoppande på är att använda avledning. Man använder oftast godis eller leksak för att avleda en hund. Du kan t ex kasta ut godis på golvet eller hålla godis i handen och be den sitta, eller kanske be den att hämta en kär leksak. Men då tappar hunden sin sociala motivation, som du ju ändå vill ha? Du vill inte att hunden slutar hälsa på dig och stirrar på godiset i din hand i stället. Det kan dock vara just rätta lösningen om du har gäster som inte gillar hundar. I kombination med att gästerna ignorerar, så får din hund ligga och gnaga på ett rejält tuggben i sin bädd.
.

Inga kommentarer: