lördag 18 september 2010

Öppet brev till Swebus från en hundägare

.
Swebus, Sveriges största(?) bussbolag, tillåter inte djur. Så borde det inte få vara. Även en djurägare borde få välja bussen i stället för bilen. Jag blir så trött på att djurägare utesluts från alla möjliga aktiviteter i samhället. Som om vi vore något negativt - när sanningen är att djurägare är friskare, mindre deppiga, säkert mer empatiska, mindre sjukskrivna - en tillgång för Sverige och inte en belastning. Vi förtjänar bättre!!  Här nedan följer ett spontant brev jag skrev i hast på Swebus hemsida på deras kontaktformulär.

Hej Swebus!
 
Jag tycker att det är hemskt att ni utesluter alla Sveriges djurägare från att åka buss med er. Varför har ni inte några platser reserverade längst bak i bussen för djurägare?? SJ har ju några djurplatser här och där på sina tåg och det fungerar ju utmärkt! Ska man behöva köpa bil för att man har ett djur som man vill ta med sig på resan?

Vad tycker ni om mitt förslag att ni tillåter att till exempel max tre resenärer på varje buss har med sig något pälsdjur och dessa måste alltid sitta längst bak i bussen? På det sättet kan ju ALLA åka med er!

Sedan är det väl också ganska känt att många andra saker ställer till problem för allergiker. Har ni förbud mot blommor på bussen? Eller att man äter jordnötter? Eller har parfym?

Så jag ber er från djupet av mitt hjärta: Förstör inte för dem som valt att ta hand om ett djur och dela sitt liv med det! Problemen med allergi går faktiskt att lösa, eller hur? De med djur sitter allra längst bak, och de som är allergiska får platserna allra längst fram! Då kan ALLA åka. För det är väl inte så att ni på Swebus inte tycker om djur, eller inte tycker om människor som tycker om djur? Var snälla och ordna så att alla kan åka med er!

Ska vi djurägare känna oss som icke önskvärda? Snart får vi väl inte hyra lägenhet heller, utan måste köpa villa...? Djur är en självklar del av det svenska samhället och den svenska folksjälen - uteslut dem inte!

Vänliga hälsningar,

Gunilla Melkersson, Upplands Väsby

3 kommentarer:

Eva-Lena Jonson sa...

VA? Har Swebus hundförbud? Inte i Stockholm iaf, jag åker ofta buss med min hund och åkte senast i dag med deras bolag. När trädde det i kraft?

Katarina sa...

Gammalt inlägg förvisso men i egenskap av allergiker känner jag att jag måste kommentera.
Vissa av oss är så allergiska att vi alls inte kan dela ett fordon med ett pälsdjur - vare sig det sitter längst bak eller ej. Nu tillåter alla (och de är minst tre i alla fall i Göteborg) bussreseföretag pälsdjur - vilket innebör att jag inte kan åka med något av dem. Blir då inte jag diskriminerad som hänvisas till bil eller dyra tågbiljetter?
Jag kan tycka att en god kompromiss vore om vissa avgångar var djurfria, alla glada! Jag förstår naturligtvis en djurägares frustration också men vill påpeka att det inte är ett eget val att vara allergisk och jag ör mycket tacksam för att vi har de restriktioner vi har i Sverige gällande djur på restauranger etc, annars hade jag blivit synnerligen utestängd.
Som sagt, jag vet att inlägget ör gammalt men jag råkade hitta det nu nör jag flrsöker ta mig nedåt landet via annat transportmedel än bil och var synnerligen frustrerad, således blev jag irriteradoch behövde svara för att lugna ner mig.

Jag önskar dig allt gott och en trevlig sommar!

Gunilla M sa...

Hej Katarina!

Tråkigt att du är så allergisk!

Jag tycker att djurägare och allergiker kan gå halva vägen var.
Man skulle kunna införa en bestämmelse att hundar som åker med på långfärdsbussar måste vara nyschamponerade. Luktar hunden starkt av "hund" och är uppenbarligen skitig så kanske den inte får åka med?
Numera finns det ju dessutom schampo som ännu mera minskar hundens allergener.
http://www.allergenius.se/
Kanske också hundarna alltid ska sitta längst bak, samt gå in genom mittendörrarna?

Sedan kan man ha något strängare bestämmelser för katter, gnagare mm. Hunden är ju generellt det minst allergiframkallande pälsdjuret. Katter och gnagare måste förvaras i ganska slutna transportburar. Bara en nätbur skulle inte tillåtas. Och även de kanske ska schamponeras före?

Och å andra sidan får djurallergiker ha med en effektiv medicin att kunna ta, och sitta längst fram. Kanske de också kan få information i förväg om hur många djurägare som bokar biljett.

Din idé med avgångar som är djurfria är bra, men då får de ju rengöra bussen ganska väl inför en djurfri avgång?
Men man kan ju också ha vissa bussar där djur aldrig får åka med.

Ja, det finns många idéer att pröva, så att både allergiker och djurägare kan åka olika färdmedel!

Trevlig sommar på dig också!