fredag 15 oktober 2010

När det kommer en lös hund - vem vaktar er flock?

.
Du är ute och går  med din lilla hund, som är kopplad i ett vanligt koppel. Plötsligt närmar sig en främmande, stor hund, som på ett ganska direkt sätt "siktar in sig på" din lilla hund. Hunden är lös och ägaren är inte i närheten.  Din egen hund kanske skäller för full hals "Stick iväg!"  Detta är ett scenario som händer ibland, särskilt i mer tättbebyggda samhällen. Vad ska man göra som hundägare i det här läget?

Som vanligt går åsikterna isär, bland annat beroende på vilken filosofi man har. Och det finns aldrig bara ett enda svar som är rätt. De svar jag ger till hundägare börjar ofta "Det beror på..." 

Men här följer förslag som olika instruktörer skulle kunna ge denna hundägare:

  1. Bara gå vidare som om ingen hund fanns och inte titta på den.
  2. Ta in din hund bakom dig, räta på dig, sträcka ut armen i ett stopptecken och säga "Nej, gå hem!"
  3. Snabbt kasta ut godis på marken i hopp om att hunden hellre väljer det.
  4. Lyft upp din hund i din famn och vänd dig bort (eller måtta en spark).
  5. Spruta vatten på den främmande hunden (om du råkar ha en vattenflaska till hands).
  6. Kasta något på den främmande hunden (t ex en full bajspåse som du var på väg att slänga)
  7. Säga "Hej, vad trevligt med besök, hälsa fint" och kliva tillbaka så att hundarna får utrymme att förhoppningsvis hälsa. (Endast möjligt om både din egen och den andra hunden är vänliga!)
  8. Ta ett steg framåt och låtsas hålla upp en godis i luften och säga "Sitt!" med glad och tydlig röst. Sedan kanske strö ut mer godis på marken och lämna platsen. Eller ta tag i hundens halsband.
  9. Släppa kopplet eller snabbt koppla loss, så att din hund kan springa därifrån om den vill.
Vad du väljer kan bero på flera faktorer.
  1. Är din hund välsocialiserad? Är den, trots att den är liten, van att leka med och läsa av stora hundar av skilda raser, och kan den både underkasta sig och säga ifrån? Om din egen hund skäller för full hals när den främmande hunden närmar sig, så är den nog inte tillräckligt socialiserad. Den är osäker, antagligen också vaktande, och det blir inte bättre av att den sitter fast i kopplet.
  2. Vilken inställning har du själv till främmande hundar som kommer fram? Och vill du vara din hunds beskyddare eller inte?  Det mesta beror ytterst på dig (känns det igen?)
  3. Vilka avsikter har den andra hunden - och kan du läsa av om det kan "smälla" eller inte? T ex en viftande svans betyder inte alltid vänlighet, den kan också betyda "upphetsning".
Jag hör ibland talas om lösa hundar som attackerar kopplade hundar. Och det kan gå så fort! Jag förespråkar att du som det första du gör på något sätt beskyddar din hund. Om du i dag har en "nervös" eller "ängslig" hund som gör utfall "i självförsvar" när andra hundar/hundägare närmar sig, så kan det göra underverk att visa hunden att du tar hand om flockens försvar och faktiskt klarar av det.

Tidigare har jag skrivit om att man, om man blir överraskad av ett hundmöte, kan "stå som en lyktstolpe". En av tankarna bakom den övningen är att det ibland är bättre att inte reagera alls än att direkt dra in hunden till sig, vilket ibland kan ge ett större stresspåslag. Men detta kan du göra endast om det inte finns någon risk för närkontakt mellan hundarna.
I det här fallet kommer hunden rakt mot er och ni hinner inte väja undan.

Du kan släppa kopplet. Din hund får klara sig själv och du håller tummarna för att den är snabbare än den andra hunden... Nej, den var inte så bra.

Att låta dem hälsa tycker jag att du ska göra endast om både du och din hund har stor erfarenhet av hundmöten och av att läsa hundar och bedömer att det bör fungera. Den andra hunden måste sakta in de sista metrarna och titta bort lite grann, skicka vänliga sociala signaler - inte gå rakt på, som om din hund var ett jaktbyte. Om den främmande hunden ligger högt i stress och har dålig social träning med andra hundar så kan den känna sig provocerad och flyga på din hund bara för att den t ex morrar defensivt för att den sitter fast i kopplet.

Hur jag än vrider och vänder på det så kommer jag inte fram till något annat än att det enda ansvarsfulla - om du är en "vanlig hundägare" och inget "proffs" - är att visa att du skyddar din hund mot oväntade besök. Ingen Gevalia alltså!  Om du är en van hundägare med "pondus", så kan du snabbt ta in din hund bakom dig och visa upp ett självsäkert kroppsspråk och en självsäker röst (lite a la Cesar Millan)

(Förresten är ju Cesar Millan ett proffs och låterdärför faktiskt ibland främmande hundar få hälsa på en kunds hund, när den oväntat dyker upp mitt i någon episod-inspelning. Han kan ju läsa av om de har rätt attityd eller inte)

Är du mindre van, äldre, lite orörlig, osäker, eller bara "för snäll"... ha då med dig en vattenflaska ut. Åtminstone om det där du bor finns hundägare med stora hundar som de inte bryr sig om att gå kurs med, och/eller låter gå lösa. Tyvärr är inte alla hundar som går lösa snälla... En mindre dricksvattenflaska med utdragbar pip kan vara både "vapen" och törstsläckare för er båda!

Om du låter din hund gå lös eller i lina och det dyker upp en kanske lös främmande hund som riktar in sig på er (på ett sätt som inte ser vänligt och lekfullt ut) så måste antingen din hund vara bra på att underkasta sig och inte bete sig det minsta provocerande - eller bra på inkallning, så att den springer till dig och därifrån tar du över.

Mota bestämt bort en främmande hund som inte verkar snäll!
Jag råder dig till att träna på att kunna mota bort (eller "spruta bort") andra hundar från din egen hund. Be kompisar med hund om hjälp! Din egen hund kommer se på dig med nya ögon och du kommer själv få ökat självförtroende. Detta att skydda sin hund och mota bort andra hundar är ett självklart inslag på mina kurser, där det är hundlek nästan varje träff. I hundleken försöker jag minimera risken för att en hund blir rädd, men om den blir rädd så måste den minnas att den kan springa till sin ägare och känna att den "har pass" där, det är helt nödvändigt. Små hundar som har en "grundtrygghet" lägger sig när en stor hund blir för vild i leken. Men en rädd och ovan liten hund vågar inte underkasta sig. Den springer till parkeringen och gömmer sig under ägarens bil. Men det är ju du som ägare som ska vara hundens trygghet! (Innan den har lärt sig det sociala spelet med andra hundar)

Och vet du vad det trevligaste är?

Det är att din hund blir mindre benägen att göra utfall för att hålla främlingar borta - den rollen har ju du visat att du vill ha och klarar av! I stället kommer du se hur din hund märkbart slappnar av, och rentav våga hälsa på och leka med den andra hunden - trygg i vetskapen att den kan springa tillbaka "till mammas kjolar" t ex om leken blir för tuff. Och i leken lär den sig de sociala spelreglerna - att säga ifrån, att jaga, att låta sig jagas, att underkasta sig osv.

Var din hunds ledare även vid ett hundmöte - oavsett om de ska få hälsa eller inte hälsa!
Visste du att ledarskapet kan sägas bestå av tre roller i en?

1. Den som tar initiativet till lekar och aktiviteter (tricks, aktivering på promenaden, hundsporter av alla slag)
2. Den som bestämmer var gränserna går. (Det som t ex Cesar Millan håller på med)
3. Den som representerar Trygghet.  T ex att vara en "trygg hamn" när något i omgivningen är läskigt!

Avslutningsvis:

Jag är mycket positiv till att hundar blir ordentligt socialiserade under ansvarsfulla former. Jag anser att du gärna ska låta din hund få hälsa - och bli hälsad på - ute på promenad. Men inte oförberett! Du ska ha tid, du ska vara beredd, du ska känna till hunden och ägaren (ni kan stå och prata en stund innan ni låter hundarna hälsa!) Och ni ska vänta tills hundarna har lugnat sig och skickar nyfikna, vänliga, sociala signaler till varandra.

Det ska vara balans i allt! Den Gyllene Medelvägen är alltid den rätta.
.

2 kommentarer:

Mia sa...

Ja med Häxan var alernativ 9 klockrent.
Släppa kopplet eller snabbt koppla loss,
så att din hund kan springa därifrån om den vill.
Hon anslöt till mig senare då hunden försvunnit utan problem.

Med Addi är det svårare.
Han är aldrig lös, utan har långlina i såfall. Han gör ibland utfall mot andra hundar, fast har blivit mkt bättre.
Jag brukar hålla honom i selen o försöka mota bort den andra hunden.
Har haft vattenflaska, men nu har jag köpt en sån där spray, tack o lov har jag aldrig behövt använda den. Men vetskapen att jag har den "utifall att" är en trygghet i sig.
Har fått tips att ha ett uppfällbart paraply med, kan ju vara bra om det regnar oxå ;-) Fälla upp det så den hunden som kommer dels blir överraskad o så kan man skydda,
o dölja sin hund med det.
Har inte testat det.
Men har vart med om att 3 lösa hundar rusat fram till oss(kelpie,rottis,schäfer)och skällt och varit otrevliga, det var inte kul alls.
Matten gick flera 100 m bort o pratade i mobiltelefon :-(

Camilla sa...

När jag är ute med mina fem daghundar händer det här ibland. Jag släpper alla utom gårdshunden eftersom att han är tryggast kvar hos mig. Pinschern vaktar hela flocken om alla är kopplade och då kan det bli ett riktigt slagsmål, om han är lös så är han istället mer villig att visa sin undergivna sida och brukar i 99% av fallen lyckas locka till lek, den sista procenten så kommer han tillbaka till mig för att hunden inte var av intresse.
Lagotton vaktar MIG i koppel för att han egentligen inte själv vill ha kontakt. Honom släpper jag med vetskapen om att han flyr och stannar på 50 m håll, sätter sig och inväntar att den främmande hunden ska gå sin väg (eller släpas som så ofta händer). Lundehunden lägger sig platt fall så fort den mötande visar minsta lilla ogillande och ha håller koll på "pappa pinscher" och sticker inte många meter bort.