lördag 16 oktober 2010

Testa att ofta ge fet fisk eller fiskolja till din stressade hund!

.
Flera av hundarna på dagens kurser var stressade och mjällade. (Tyvärr syns det bäst i svart päls...)  Och då slog det mig - kanske dessa "överaktiva" hundar har ett extra stort behov av Omega 3!
Omega 3, det är alltså fiskfett, kan man säga. EPA, DHA mm.
Man vet numera att Omega 3 hjälper t ex överaktiva barn!  Så varför inte också hundar?

Länk till artikel hos Nyfiken Vital

Länk till artikel i Östgötacorrespondenten

Och en päls som mjällar, den är ju torr! Torr hud ska ha fett - bra fett! 
Men ge inte din hund olivolja, rapsolja eller solrosolja. Jag har inga bevis alls, jag tror bara inte att hundar är gjorda för att äta det!  Dessutom visade tydligen dubbelblindtestet på människor som beskrivs i artikeln i Corren att rapsolja inte var effektivt, utan fiskolja skulle det vara! 

Så du som har en livlig hund med stora koncentrationssvårigheter, och där pälsen är torr och lätt mjällar - börja ge din hund fiskolja i någon form (t ex kapslar eller flytande) - eller ännu hellre ge den lax, röding, forell, makrill (finns ju på burk i tomatsås också!) eller sardiner (man kan hitta jättebilliga sardinburkar, jag köper mina på Hemköp).  (Tonfisk är för magert)

Av någon anledning har hundar (åtminstone många hundar) behov av fiskfett. Jag vet inte riktigt varför. Inte många hundar kan fiska! Vargar fiskar inte. Men kanske "urhunden" fick fiskresterna när "grottmänniskorna" hade fiskat?  Och därför överlevde även de urhundar som hade ett extra högt behov av fiskfett. Hade dessa urhundar däremot levt i öknen så hade de kanske inte överlevt. Ja, där kan man spekulera...

Men de flesta torrfodren innehåller inget Omega 3, eller alldeles för lite. Det beror inte på att fodertillverkarna tror att hundarna inte behöver Omega 3, utan det beror på att Omega 3 lätt härskar. Precis som färsk fisk som får ligga framme i rumstemperatur för länge! Så för att torrfodret ska få en lång hållbarhet så använder fodertillverkarna inte så mycket av de här nyttiga fettsyrorna... Som hundägare måste man oftast tillsätta det separat för att ge hunden maximal hälsa.  (Lättkokta grönsaker tycker jag också att man ska tillsätta i hundens mat)

Det skulle vara kul om alla som läser detta och känner igen sig testar att ge fet fisk i någon månad, och sedan rapporterar! Pälsen borde bli glansigare och er hund borde bli lugnare och mer koncentrerad på att kunna lyssna på er.

4 kommentarer:

Katarina sa...

Tror du har helt rätt! Ska börja testa direkt!

Anonym sa...

Hej! tänkte kolla hur det gått, har du fått positiva resultat av att ge sardiner eller är det någon annan fisk du rekommenderar? Är det tillsammsn med det vanliga fodret eller "emellan måltider"?

Anonym sa...

Vargar fiskar där de kan ... som tex i Alsska, Canada där de använder samma teknik ungefär som björnar.

Anonym sa...

Detta är helt korrekt . Om man ska ge laxolja så se till att den är från vildfångad lax annars innehåller den miljögifter .
Jag ger Barf. Mush Vaisto blå innehåller färskfryst lax. Hade en mkt sjuk hund som hade kronisk mag och tarm inflammation och svår allergi. Evidensia föreslog avlivning. Vi vägrade och började läsa på. Nu 1 år efter så är hon i princip frisk. Är fortfarande allergisk mot kyckling och gris men äter allt annat och tål det. Maten har en mkt väsentlig del i ett friskt liv. Vi ger aldrig torrfoder mer.