onsdag 27 oktober 2010

SL:s nya bänkar är fina - bortsett från att man inte kan sitta på dem.

.
SL har installerat nya bänkar i aluminium på perrongerna. Jag stötte först på de nya bänkarna på Sollentuna pendeltågsstation. Jag satte mig ner - och flög upp igen, rädd för akut urinvägsinfektion. Bänken var iskall. Den liksom sög värmen från min kropp. Detta var i augusti...
Men  de är praktiska och lätta att rengöra, säger SL. Varje bänk kostar 2 500 kronor.

Lars Ewald,projektledare på SL tar det kallt. Han säger enligt Metro:

-"De nya bänkarna är lite kalla. Men det är ju ändå ingen som sitter där. Tågen kommer tätt och på vintern föredrar resenärerna att stå upp."

Han säger också: "Vinterkomforten är kanske inte den bästa men aluminiumbänkarna är nästan helt underhållsfria. "

Men varför då ha bänkar alls? Förresten tror jag att de här bänkarna kommer att vara kalla även i sommar. Aluminium leder bort värme, dvs värmen från din kropp...

I vinter kommer klagomålen att strömma in, för då kommer bänkarna verkligen vara som isbitar. Men då är det väl så dags, då har väl SL redan satt upp mängder av bänkar.

Någon kanske också erinrar sig att SL för ca ett år sedan fick idén att byta ut alla busskurer till någon ny, nyss upphandlad sort, så att alla busskurer blev lika. Det kvittade att det var ett totalt onödigt slöseri med skattebetalarnas pengar. Det måste ju synas att det är SL:s busskur man står och väntar i och inte någon annans...

En annan grej som SL är bra på är att installera planksäkra spärrar som är hur lätta som helst att överlista, om man så vill.

Jag undrar vad turisterna kommer att tycka.  Först kan de inte längre köpa sig en biljett på bussen. Sedan kan de inte sitta ner i väntan på pendeltåget. Det kommer väl stå så här i Lonely Planets guide till Stockholm om några år, när alla underbara träbänkar är borttagna: "Ha alltid med dig en tidning ifall du behöver sitta ner i väntan på pendeltåget". (Har man ingen tidning så kan man gräva i Metros återvinningsbinge)

Hmmm... Jag kom just på en lysande idé. Varför inte installera dessa bänkar inte bara utanför pendeltågen utan även inuti?  SL har ju visat att de inte bryr sig om resenärernas komfort. Herregud vad mycket pengar SL kommer att spara! Inga mer klottrade eller skurna säten! Detta leder till att alla börjar stå hela resan i vagnen (de som fortfarande åker - pensionärer och sjuklingar stannar hemma och alla som har råd åker bil i stället). Och i nästa steg så drar SL slutsatsen (enligt sin egen logik) att bänkar inte behövs över huvud taget, och tar bort dem. För då kan man ju få in många fler passagerare i tåget!

Och för att dämpa kritiken så kommer SL avslutningsvis att genomföra en stor annonskampanj i dagspressen och på gatorna (efter att ha anlitat Sveriges dyraste konsultfirma) där man förklarar att hur bra man är och vilka bra beslut man har fattat.

Alltså, jag har så många lysande idéer att jag säkert snart kommer att få en hög post inom SL, minst projektledare eller varför inte vd?
.

Inga kommentarer: