måndag 20 december 2010

Nödvändigt med feedback av två olika slag

.
Här kommer ännu ett klokt inlägg från den amerikanske hundtränaren Ian Dunbar, denna gång om att det är nödvändigt att ge hunden både beröm/belöning OCH... "straff".
Ian Dunbar bekräftar det jag har ansett sedan länge, att det inte går att träna en hund till ett pålitligt uppträdande (särskilt inte i vanlig lydnad i vardagen) om man inte också "straffar".  Men Ian betonar att straffet helt enkelt kan vara en tillsägelse. Det måste inte vara något som skrämmer hunden eller gör ont!

Titta på denna länk!
http://www.youtube.com/watch?v=KqburMFcPoU

Vi har ordet "straff" på svenska. Det vore bra om fler och fler hundägare lär sig att när man pratar hundträning och särskilt när man pratar inlärningsteori, då betyder inte "straff" till exempel "hämnd i efterskott". Utan det betyder "något som gör att eleven slutar med ett visst beteende (eller inte gör det lika ofta som förut)".

Vi har förstås också ordet "korrigera", men det betyder väl "att rätta till" ?

Ian säger att när man tränade djuren i laboratorier, så var det maskiner som utdelade straffen, och då var de alltid i form av höga ljud, elstötar eller liknande. Men när levande människor tränar hundar, då räcker det kanske med en blick eller ett ord. Man kanske inte ens behöver höja rösten för att få stopp på hunden. Då har man faktiskt straffat hunden - men på ett mycket humant sätt. "Tillrättavisning" kan vi kalla det. Men enligt inlärningsteorin så är tillrättavisningen faktiskt... just det - ett straff.

Båda delarna behövs. Man kan inte träna en hund att bli lydig bara med beröm och belöning.  Men för inte så många år sedan så var det många som försökte få hundägarna att tro det. "Hunden lär sig inget av straff", hette det. Men det beror väl på att det är skillnad på om det är en maskin som utdelar straffet eller en människa...

Inga kommentarer: