onsdag 22 december 2010

Hyresnämnden: Hundägare får vräkas om hunden är av fel ras!

.
Hyresnämnden har bestämt, enligt Rapport, att hyresvärdar har rätt att neka folk att flytta in om de har hundar som kan upplevas som farliga. Och det spelar ingen roll om hunden är snäll eller inte. Vad som spelar roll är omgivningens fördomar och tyckande! Beslutet är fullständigt vansinnigt och jag kan inte tro annat än att detta upphävs.

I dag fanns detta inslag i Rapport:

"Fastighetsägare har rätt att förbjuda hyresgäster att ha så kallade kamphundar. Det slog Hyresnämnden fast i dag när frågan för första gången avgjordes i Sverige. Förbudet kan bara påtvingas nya hyresgäster och hyresvärden måste informera tydligt. På grund av för dålig information fick nämligen Joanna Rotschild och hennes två Amstaff-hundar bo kvar, trots förbudet.

- Givetvis är det skönt att det gick bra för oss, men jag tänker på alla andra som sitter med sina hundar. Jag som vuxen person ska ju kunna köpa vilken hund jag vill. Min hundras är inte olaglig i Sverige. Det är en jättefin hund, så det känns jättekonstigt att någon ska få säga att du inte får bo här så länge du har den här hunden, säger Joanna Rotschild.

Hyresnämnden konstaterar i sin dom att Joanna Rotschild har skött sina hundar väl och att de inte inneburit någon olägenhet för andra boende i området. 

Hyresnämnden uppger även att det inte går att säga att en viss hundras kan anses som farlig. Ändå, menar Hyresnämnden, kan vissa hundraser, som till exempel Pittbullterrier och Amstaff, upplevas som farliga av hyresvärdar och hyresgäster och därför måste en hyresvärd ha rätt att ställa villkor om att hyresgäster inte får inneha vissa hundraser."

Det här är ju helt galet att gå efter om en hundras UPPLEVS som farlig!  Ska då hyresvärden kunna förbjuda inte bara amstaff och pitbull utan även dobermann, schäfer, rottweiler, stora svarta hundar - med mera?

En viss liten förståelse kan jag dock ha.

Jag tycker att det är fel att avla på hundindivider som tycker om att ge sig in i våldsam kamp med andra hundar och inte lyssnar på motståndarens signaler. Uppfödare av de före detta kamphundsraserna borde vara mycket noga med att avla på sociala individer, för att helt enkelt få bort de här speciella anlagen som gör att raserna faktiskt generellt har svårare att umgås med andra hundar. Och tycker man mycket om att se sin hund leka med andra hundar, även främmande hundar - ja, då ska man nog inte köpa en kamphundsras. Det finns en större risk att det inte kommer att fungera än med andra raser.

MEN - varje hundindivid MÅSTE bedömas för sig. Det finns många kamphundar som leker fint med andra hundar. Det viktigaste är att ägarna till dessa hundar går kurs redan när hunden är valp, en valpkurs där den tränas att hälsa på och leka med andra hundar på ett bra sätt. De här hundarna behöver generellt mer social träning med andra hundar än andra raser. Om de inte får det så kan det bli problem.

Jag har hållit kurser och hundpromenader i ca 10 år, där alla raser och blandraser alltid har varit välkomna. Enligt min erfarenhet så biter inte en hund så att nämnvärd skada uppstår OM den har fått en riktig social träning med främmande hundar när den var liten. Detta gäller även kamphundsraserna. Det är ju också därför som alla vi som kan lite om hundar hävdar gång på gång att detta är ett ägarproblem. Det var ägaren som inte gav hunden rätt start i livet!

Vi har redan lagar i Sverige, som har blivit hårdare, som riktar sig mot de hundar som uppför sig illa. Det räcker! Straffa enskilda hundar och deras ägare, inte ett kollektiv!

Som boende i Upplands Väsby i ca 44 år, och därtill tidigare långvarig hyresgäst i Väsbyhem, vill jag också säga att jag skäms över att Väsbyhem var först i Sverige som bostadsbolag att förbjuda kamphundar bland deras hyresgäster. Vi har, såvitt jag vet, inget problem med kamphundar i Väsby. I stället har vi sedan länge ett gott utbud av hundkursanordnare (Brukshundklubben, jag själv och flera till), så alla som vill träna sin hund kan få hjälp med det.

Nu har jag också sett en debatt i Aktuellt i kväll mellan Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben och Daniel Liljeberg från kristdemokraterna. (Kan ses på SVT Play) Kristdemokraterna har verkligen utmärkt sig som hundfientliga på sistone. Och jag fattar fortfarande ingenting. Har man inte rätt att köpa en hund och sedan hyra en lägenhet? Hur kan det vara tillåtet att göra så här?

Snart kanske kamphundsägare inte får åka i kollektivtrafiken heller?  Eller köpa bostadsrätt? Var går gränsen? Börjar bli ett fall för FN... Sverige har ju en tradition att bryta mot mänskliga rättigheter...

Hemlös eller eget hus - kanske snart enda alternativen om du är dum nog att gilla en ras med kampbakgrund!

I USA kan hyresvärdarna neka dig att hyra om du har hund över huvud taget!  Det är nog bara en tidsfråga innan det blir så i Sverige också. Det finns ju hyresgäster som känner obehag när de möter en annan hund - av vilken ras som helst.

Och det är ju alltså inte de rädda hyresgästerna som det är fel på, utan felet är hunden som går omkring och liksom ser otäck ut... 

Jag är i chock och kan bara hoppas att detta blir upphävt i någon högre instans.

Straffa hundindivider som missköter sig - men straffa för fan inte hela hundraser!!!

Så nu har vi laglig rasism i Sverige igen! När det gäller hundar går det tydligen bra.
.

Inga kommentarer: