tisdag 4 januari 2011

Huset fullt av hundar - en dålig programidé

.
Ni kanske redan vet att SVT planerar att sända ett hundprogram i vår som heter "Huset fullt av hundar". Men upplägget är riktigt dåligt och jag hoppas att programmet inte sänds. Nedan har jag kopierat texten om programmet som ligger på Djurskyddets hemsida, där får ni mer information. Fundera sedan på om man skulle göra samma sak med barn...
.
Djurskyddet skriver:

Svt utnyttjar hemlösa hundar för underhållning
I vår börjar Svt sända programmet ”Huset fullt av hundar”. Enligt en pressrelease från Svt kommer ”i varje avsnitt sex hundar, som av olika anledningar behöver ett nytt hem, till en familj för att spendera en vecka tillsammans med dem.”

Hundarna ska sedan röstas ut, en efter en, enligt samma manér som Robinson, Ung & Borskämd eller andra dokusåpor. Som Svt själva uttrycker det: ”Under veckan minskar antalet hundar när familjen, dag för dag, väljer vilka av hundarna som de vill lära känna bättre. I slutet av veckan gör familjen det slutgiltiga valet. Då ska de välja den hund som kommer att bli deras nya familjemedlem.”

Djurskyddet Sverige har lång erfarenhet av att hitta nya hem till djur som av olika anledningar förlorat sitt tidigare. Våra lokalföreningar i Malmö, Umeå och Tullinge utanför Stockholm har tillsammans omplacerat hundratals hundar. Med vår kunskap om djur i allmänhet och omplaceringar i synnerhet är vi mycket kritiska mot upplägget i detta program där hundarna reduceras till slit- och slängobjekt, som man kan rösta bort och förflytta fram och tillbaka utan någon respekt för att de är levande kännande varelser.

– En hund som förlorat sitt hem behöver trygghet och lugn och ro för att finna sej till rätta i en ny miljö. Att sätta ihop sex för varandra främmande hundar i ett helt nytt hem kommer sannolikt att skapa både konflikter, aggression och stress hos hundarna! säger Ingrid Redbo, etolog och ledamot i Djurskyddet Sveriges förbundsstyrelse

– När vi omplacerar en hund pratar vi mycket noggrant med alla potentiella ägare för att se att dom vet vad dom ger sej in på samt att rätt hund placeras i rätt familj. Att kasta in sex hundar i en familj där man vet att fem av dom inte ska få stanna är oerhört ansvarslöst! säger Gabrielle Rosendahl, vice förbundsordförande för Djurskyddet Sverige samt föreståndare för omplaceringsverksamheten i Umeå.

Djurskyddet Sverige har under den senaste månaden sökt ansvariga för programmet samt inblandade hundorganisationer för att få veta mer om programmets upplägg. Nu visar pressreleasen att våra farhågor om programmets utröstningsupplägg var riktiga, vilket vi djupt beklagar.

- Att vuxna människor frivilligt ställer upp i dokusåpor och blir utröstade är en sak, men djur och barn får inte användas på det sättet eftersom dom inte själva kan göra ett sådant val. Det Svt gör nu är ingenting annat än att utnyttja hemlösa hundar i underhållningssyfte och vi kräver därför att inspelningarna stoppas och att programledningen tar till förnuft till fånga och gör om programidén! avslutar Gabrielle Rosendahl

För mer information kontakta:

Ingrid Redbo, styrelseledamot: 0706-04 64 17

Gabrielle Rosendahl, vice förbundsordförande: 0706-47 34 20

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare: 0707-55 88 05
.

3 kommentarer:

Ville sa...

Hei Gunilla!
Jeg har med glede lest din hjemmeside. Dine tanker og filosofi om hundehold er en stor befrielse for meg. Jeg bor i Norge i en by hvor klikker etterhvert er blitt veldig fremtredene.

Klikker bruk passer ikke for min hund og meg. På vårt første valpekurs så skulle klikker læres og brukes! Min hund forsto og der var kontakt, treneren var fornøyd, men ikke jeg. Grunnen var at jeg følte det oppstå en avstand mellom meg og min kjære valp, jeg la da klikkeren i lommen og den ble der.
Har forsøkt et par ganger, fordi jeg må jo være en "idiot" som ikke kan og vil bruke klikker...hi, hi, den forsvinner raskt i lomma igjen. Vi klarer oss utmerket uten klikkeren.

For meg er det å føle nærhet og kontakt med min hund det mest vesentlige. Etter å ha lest din hjemmeside så føler jeg at du er inne på nettopp det, at nærheten forsvinner, at der blir en avstand mellom menneske og hund når en bruker klikker i innlæring.
For meg er du den føste som har den tanken utenom meg, så derfor takk det gjorde godt å lese din hjemmeside!!!

Gunilla M sa...

Hej Ville! Tack för kommentaren! Du har uppfattat mig rätt och jag förstår vad du menar med att det uppstår ett avstånd. Jag skulle inte använda klicker för att skapa trygghet och närhet med min hund. Däremot brukar ju hundar tycka att det är en väldigt skojig aktiverings- och inlärningsform, där de får utlopp för sin "jaktlust" och problemlösningsförmåga. Hundar älskar att arbeta för maten! På så sätt kan man också höja sitt attraktionsvärde. Men aktivering ska ju inte vara själva grunden i ledarskapet/relationen, menar jag. Det styrs av andra faktorer. Och ja, jag värdesätter en kärleksfull relation mer än att t ex tävla på elitnivå - om nu någon skulle tvinga mig att välja.

Ville sa...

Takk for svaret Gunnilla. Nå skal jeg ta meg god tid og lese om treningsformer etc på sidene dine. Du har virkelig mye bra både på blogg og hjemmesiden. Tips som jeg kan ta med meg og bruke.
Jeg har en bok liggende "Triks med klikker" etter å ha lest ditt svar Gunilla, så tar jeg den boken frem igjen og høyner min attraksjonsverdi overfor min Ville:o)

Ett fint år 2011 ønsker jeg deg Gunnilla. Hadde jeg bodd i nærheten så hadde jeg vært på kurs hos deg, garantert!!!