söndag 16 januari 2011

Lugn är viktigare att belöna än kontakt

.
Du har kanske fått lära dig att innan du kan göra något annat med din hund så ska den först lära sig att hålla ständig kontakt med dig? Men det finns något som är ännu viktigare att börja med, och det är "vara lugn".
.
I dag höll jag första träffen på en ny kurs som har mötts av stort intresse. Jag kallar den Nybörjarkurs i allmänlydnad. Den är på tre träffar och här tränar vi grundkoncept som förberedelse för den ganska momentinriktade Allmänlydnad Steg 1. Det är mycket spännande även för mig.

Tillsammans med Ledarskapskursen kommer denna kurs att röra sig kring själva "kärnan" i hundträning. För de flesta av oss vet väl någonstans att "sitt, ligg, stå, fot" inte är att träna hund "på djupet". För att komma djupare gäller det att inte bara se till beteendet utan även läsa av hundens känslor och "uppvarvningsgrad". I tävlingslydnad kanske man vill ha en "taggad" hund, men i allmänlydnad är det värdefullare att lära hunden att behålla ett lugn, oavsett omgivning.

Första träffens tema var till synes enkelt, men kan appliceras på så mycket: 

1. Ignorera fel beteende och belöna rätt beteende.
2. Fel beteende är all upphetsning, särskilt när det går så långt som att hunden nafsar, skäller, hoppar mm.
3. Rätt beteende är att vara lugn (lugnt kroppsspråk, stå i slakt koppel, avslappnade öron, svans och andra muskler). Hunden kan titta på vad den vill, bara den är lugn.
3. Förutsatt att hunden är lugn, så är rätt beteende (dvs beteende som ska belönas) även att Följa och att Titta på sin ägare.

Allt annat ignoreras alltså i början, all upphetsning, vilket går bra åtminstone så länge hunden hålls kopplad. Man står stilla och håller i hunden i kopplet som kanske är halvlångt. Och väntar tills man ser ett lugnt beteende.

En liten hund i gruppen får utgöra exempel på rubriken på detta inlägg.  Han gjorde utfall och skällde mot lite allt möjligt som han såg röra sig i omgivningen, särskilt människor. Husse fick börja ignorera...  och så bad jag honom att belöna när hunden inte gjorde utfall, och belöna länge, med godbit på godbit.

Det här gick ganska bra, men utfallen kom ändå tillbaka.  Hmmm...  varför då? Jo, hunden var faktiskt inte lugn, han var spänd, fast han inte gjorde något utfall. Husse hade även tidigare skapat en belöningskedja där hunden gjorde utfall, sedan tog kontakt - och fick godis. För vi har ju lärt oss att belöna när hunden söker kontakt, eller hur? Men kontakt är inte bara ett "beteende". Det är ofta en "fråga" som hunden ställer. Det är värdefullt, men svårt, att försöka förstå vilken fråga hunden ställer när den tittar på sin ägare. Hunden kommunicerar. Den utför inte cirkuskonsten "kontakt".

Den lilla hundens fråga efter utfallet var:  "Skällde jag tillräckligt mycket? Var jag duktig? Får jag godis nu?"

Så jag bad husse att sluta belöna den kontakten/frågan och fortsätta ignorera.

Den lilla hunden var förvirrad i några minuter och pendlade mellan utfall och kontakt på ett sätt som faktiskt såg lite lustigt ut. (Ni kanske kan tänka er scenen?)  Så ääntligen ställde han sig bakom husses ben, tittade lugnt på något, nosade kort i marken (lugnande signal) ...  Nu var hunden betydligt lugnare än innan, detta kunde vi belöna. Det blev inga mer utfall sedan hunden hade hittat till detta lugna beteende!

Så sätt "Lugn" som nummer 1 i träningen, särskilt utomhus. "Kontakt" kommer bara som nummer 2.  Det innebär exempelvis att det är mer värdefullt att belöna en avslappnad kontakt mot omgivningen än en ivrig kontakt mot dig!

När din hund kan uppvisa ett lugn i olika miljöer och situationer så kan du sedan träna på kontakt (främst utan kommando, på hundens initiativ) och sedan träna moment av olika slag, sitt och fot och allt det där...

Kommentera gärna, men tänk på att risken finns att kommentaren inte publiceras om du är anonym.

3 kommentarer:

Charlie og Ninas blogg sa...

Takk, det skal jeg ta med meg til min hund. Det er jo faktisk så naturlig når en tenker på det. :)

Ville sa...

Jeg er så enig med Nina, det er veldig naturlig det du skriver. Måten du legger det frem på gjør at det er lett å forstå. Tankevekkende og soleklart at Lugn er nr 1 i trening. Har tilgode å lære det på oppkavede hundekurs:o)

Anonym sa...

Intressant och såklart viktigt. Tack för att du uppmärksammade mig på detta!