måndag 17 januari 2011

Bra hemlagat hundgodis

.
Nu har jag gjort hemlagat hundgodis på enkelt vis - "färsplattor"!
Just nu har jag återupptagit lite klickerträning på kvällarna. Draka tycker att det är superkul! Kvällens konst var helt ny, att backa. Hon fattade när jag riggade upp en korridor, så att hon inte hade så många valmöjligheter. Draka är tokig i det nya hundgodiset som jag belönade med. Jag använder ju inte köttbullar längre för att det är lök i, och det är egentligen bara skönt, för fy fan vad köttbullar stinker efter ett dygn i jackfickan!

Det nya hundgodiset är ganska lyxigt. Jag köpte ett paket fryst hjortfärs (89 kr/kg) och ett fryst paket älgfärs
(99 kr/kg), som säljs i Hemköp nere i backen. Det blev ett kilo, men det var lite för mycket. Ta hellre 7-8 hg, det blir lagom till en långpanna.

Man kan förstås också ta köttfärs och där köper jag själv enbart ekologisk köttfärs. Det är ofta bara lite dyrare än vanlig svensk. Men viltkött innehåller mer näring och särskilt mycket mer B12, det där vitaminet som så gott som enbart finns i djurmat. Man kan inte överdosera B-vitaminer och eftersom vi människor mår bra av B12 (hänvisar till Näringsmedicinska uppslagsboken) så mår säkert hundar också bra av det.

Tina färsen och lägg den i en stor bunke och rör med t ex en trägaffel. Tillsätt vatten och cirka fyra ägg. (Om du vill kan du använda bara vitorna och låta gulorna gå till hemgjord gräddglass...).
Lite salt, bara några kryddmått.
Tillsätt mer vatten om det behövs. Smeten ska bli lite lös. Lite skorpmjöl, kanske - gärna glutenfritt i så fall. 
Jag hällde dessutom i rapsolja i min smet, 1 dl kanske.
Men naturligtvis ingen lök eller vitlök!

Sedan plattar du ut smeten i långpannan ända ut i kanterna, det ska bli ett ganska tunt skikt.
Gräddas i ugnen i cirka 200 grader i cirka en halvtimme. När den är genomgräddad kan du sänka temperaturen och låta plattan torka ytterligare.
Du får själv prova dig fram. Det finns nog många varianter.
Sedan skär du plattan i kuber med kniv.

Jag kommer att ge Draka främst köttbaserat godis. Jag har nämligen upptäckt att hon inte tål fisk. Det ena fiskfodret hårade hon massor av, det andra laxfodret fick hon utslag runt nosen av. Det är tydligen vanligare än jag trodde med fisköverkänslighet. Däremot fiskolja går bra, åtminstone för Drakas del.

Just nu äter hon ett lamm och ris-foder och har fin päls och hårar så gott som ingenting! Och hon verkar tåla hjort och älg också! Nästan som hemjagat! :)
.

1 kommentar:

spannis2010 sa...

Tack för tipset! Det här skall vi testa. Har alltid varit undrande på vad hundgodiset innehåller som man köper till sina vovvar (mestadels skit?) och eftersom veterinären avrått för torkad blodpudding så provar vi ditt recept.
Mvh/
Kerstin och Kjell Hedman
http://bloggomlinus.blogspot.com