fredag 28 januari 2011

Sätt din hunds allmänlydnad på prov!

.
Vid minsta lilla störning fallerar lydnaden hos väldigt många hundar. Ägarna har helt enkelt inte satt de inlärda lydnadskommandona på prov genom olika störningar och frestelser och annorlunda situationer. Hunden lyder bara vid de gamla välkända ritualerna.
De flesta hundar jag möter lämnar en del att önska när det gäller den så viktiga allmänlydnaden.

Till exempel vet de inte vad de heter. Om de är intresserade så kommer de lika gärna om man säger något annat namn. Men om det är något annat intressant så lystrar de inte på sitt namn.

"Stanna" betyder för många hundar att de ska komma, dvs ren felinlärning.

De vet inte vad "Stanna kvar" eller "Vänta" är för något - åtminstone inte om man sedan vänder ryggen till och går ifrån hunden eller håller fram lite frestande godis.

Men om man kallar på hunden, då kanske den först tittar sig omkring, för där har ägaren tränat med störningar - dvs kallat in hunden när en frestelse har dykt upp...

"Olydnad" sa man förr. Numera, när vi vet lite mer om hur hundar lär sig, så förstår vi att det i åtminstone många av fallen beror på att hunden inte har lärt sig att lyda kommandot även i just den situationen. Det kallas generaliseringsträning, eller "proofing" på engelska. Att kommandot gäller oavsett hur situationen eller omgivningen ser ut - kanske till och med, som avancerad träning, oavsett vilket kroppsspråk ägaren har.

Kan du få din hund att lyda när du sitter ner? Eller vänder ryggen till? Eller dansar omkring? Eller går och bär på två fulla matkassar? Eller drar en barnvagn?
Kort sagt - kan din hund faktiskt exakt vad kommandot betyder, eller har den bara lärt sig att lyda om kommandot hör ihop med en given situation?

Jag tycker att det verkar som om nästan alla hundägare nöjer sig med en ganska ytligt befäst lydnad, som inte håller om något som avviker från det dagliga mönstret dyker upp (eller en lydnad som kanske inte ens fungerar utanför lydnadskursens kursplan!)

Som hundinstruktör tycker jag förstås att det är oerhört viktigt att hundar lyder. Visserligen måste inte en hund vara så särskilt lydig för att klara av promenader i koppel. Det räcker långt att den är snäll och mild och inte har så mycket energi. Men lösningen är väl inte att vi ska avla fram bleka hundar med all aggressivitet och jaktinstinkt bortavlad som nöjer sig med några korta promenader per dag?

En normal hund behöver långa promenader varje dag och en hund blir inte tillfredsställd (eller "fulfilled" som Cesar Millan kallar det) av att gå vid ägarens sida i koppel några timmar per dag. Nej, den måste få vara lös - och om hunden kommer när du ropar beror på såväl ditt ledarskap som att du har tränat den rätt.

Vem tjänar på att våra hundar inte är lydiga?

* Inte hunden - som inte får vara lös och därmed riskerar att utveckla stress och problembeteenden pga för lite motion. Eller som får vara lös och då får ett dåligt rykte i grannskapet eller kanske blir överkörd. En olydig hund får också oftare stanna hemma, får inte följa med på lika många evenemang och ställen, t ex om man är bortbjuden.

* Inte folk som inte är hundägare - de blir rädda för olydiga hundar som ägaren inte har kontrolll över. Eller så blir de arga och kräver hårdare lagar.

* Hundägarna kanske? Man sparar tid och pengar på att inte träna hunden. Men vad de inte tänker på är att de förstör för andra hundägare. Den enskilda hundägaren kanske klarar sig, så länge hans hund inte biter någon, men han bidrar till att skapa ett samhälle som blir allt mer fientligt inställt till hundar. Det är ett mycket kortsiktigt tänkande.

Jag önskar väldigt mycket att det blir "inne" med god allmänlydnad igen, kanske genom något bra tv-program som visar hur mycket man kan hitta på med en lydig hund. För det känns som om "lydnad" har varit totalt "ute" under en längre period nu.

Och nu blir det reklam! Du som har gått Allmänlydnad Steg 1 hos mig, fortsätt gärna till Steg 2, då vi uppnår en acceptabel allmänlydnad som fungerar i vardagen. Allmänlydnad Steg 1 räcker nämligen inte. Då lär vi in kommandona, men om man sedan inte störningstränar i olika situationer, så som vi gör på Steg 2, så håller det inte så långt.
.

Inga kommentarer: