fredag 28 januari 2011

Äkta nyponsoppa blir en god frukost

.
Jag har återupptäckt nyponskalmjöl (Risentas). Av detta gör man snabbt och enkelt en nyttig nyponsoppa som är underbar att väcka magen och resten av kroppen med.
Jag gör ibland så här:

Innan du går och lägger dig så blötlägger du några matskedar solrosfrön eller mandlar med vatten i en stor kopp.
Tidigt nästa morgon så häller du upp vatten i ett litermått, kanske 3 dl.

Tillsätt:
* ca 1,5 msk nyponskalmjöl (inte nyponsoppepulver).
* de blötlagda solrosfröna eller mandlarna (nyskalade, det går ganska lätt när de är blötlagda.)
* 1 msk hela linfrön (eller psylliumfrön). Bra för magen!
* Något sött. Det behövs inte mycket. T ex mörk ekologisk sirap, honung ljummad i vatten, eller lönnsirap. Eller prova björksocker från hälsokostaffären - dyrt men gott och mycket nyttigare än vanligt socker. Eller blötlägg även russin över natten.

Efter bara någon timme så är soppan tjock, både av linfröna och att nyponmjölet har svällt.

Njut den kall eller ljummad.

Helglyx: Ät med lite vispgrädde eller gräddglass. (Mjölk passar inte)

PS Ibland finns nyponskalmjöl i de vanliga livsmedelsbutikerna, t ex Coop - blir billigare än hälsokostaffären.
.

Inga kommentarer: