torsdag 10 februari 2011

Vågar du inte släppa din hund lös? Träna i lina!

.
Det är för sorgligt när somliga hundar döms till ett liv i flexikoppel och bara får springa fritt på enstaka ställen, inte som en daglig rutin. Men du kan faktiskt låta din hund få känna sig lös, samtidigt som du behåller kontrollen och tränar den!
Lösningen på problemet heter sele och lina. Bromma Zoo är det ställe i Stockholmsområdet jag vet som säljer den bästa kvalitetslinan. Den heter kevlarlina och är oftast/alltid röd till färgen. På Bromma Zoo finns den ända upp till 30 meters längd (för vinthundsägare?). Sedan krävs bara ett par bra handskar och att du inte är alltför liten och klen. Då orkar du stoppa din hund om den vill springa iväg. Så fort hunden vill springa ifrån dig så kan du ropa "Nej!" och så stoppar du med linan. Sedan ropar du "Häråt!" och går ifrån hunden, samtidigt som du håller i linan.

Om du känner dig osäker, och din hund är mycket livlig och stark, så kanske du inte vill använda hela linan från början. Om din lina är av den normala längden 15 meter, så låt hunden bara få 6-7 meter i början, som ett extra långt koppel.

Din första övning med hunden i lina bör vara att ni båda är på en öppen plats utan träd och bilar och andra människor, och så går du hela tiden ifrån hunden, aldrig efter den. Så fort den går förbi dig så vänder du om och lämnar den. Du ska alltid gå först! Då skapar du en god följsamhet. Belöna med godis när din hund efter en kort stunds övande börjar följa efter dig i stället för att springa före.

Med lina på hunden kan du träna för löslydnad på ett mycket bättre och säkrare sätt jämfört med att gå direkt från koppel eller flexikoppel till lös hund. I de flesta fall behöver man ha linan som en övergång mellan kopplad hund och lös hund.

Köp en lina av god kvalitet och upptäck hur du får kontakt med hunden på ett helt annat sätt jämfört med kopplet, som jag faktiskt tycker är ett ganska uselt träningsredskap.

En annan bra övning, efter att du har tränat hunden att följa dig när du går ifrån den, är att berömma den varje gång den tittar på dig. Då tränar du hunden att hålla kontakt med dig utan att du har sagt något.

Du kan kasta godis till hunden som belöning för kontakten. Då får den en sökuppgift också!

Ofta vill hundar komma när man berömmer deras kontakt, för de är ju mest av allt vana vid att godiset ges ur ägarens hand. Så om din hund kommer emot dig, då ropar du ditt inkallningskommando (t ex KOM!) med en uppmanande röst, så tränar du inkallning också.

Det är mycket roligare att ha hunden i lina än i koppel! Och efter en del träning så kanske du upptäcker att din hund lyder nästan lika bra även när du låter den vara helt lös, utan linan.

Att gå "fot" med hunden långa sträckor är inget bra sätt att skapa följsamhet, tycker jag. På den punkten tycker jag faktiskt att Cesar Millan har fel, jag som annars gillar mycket av det han lär ut. Särskilt om man har satt upp halsbandet högt, så att hunden vet mycket väl att det uppstår ett obehag om den drar... då följer den inte ägaren, den följer kopplet. Tas kopplet sedan bort så minskar följsamheten mycket. Kopplet var för påtagligt.

Jobba med hunden i lina i stället. När din hund travar ifrån dig så antingen skyndar du fram till hunden och säger ifrån att den gör fel, så att den hejdar sig och kommer tillbaka till dig... eller så vänder du och går åt andra hållet, medan du håller i linan.

Men kom som sagt ihåg att linan ska vara fäst i en sele, inte halsbandet, för att undvika skaderisk. Och börja träna med bara 6-7 meters lina, tycker i alla fall jag.

I början håller du i linan som en säkerhet, men när du känner dig säkrare så låter du den löpa längs marken i hela sin längd (vanligen 15 meter). Och om hunden lyder dig bra då, dvs följer efter när du går iväg, och lyder när du ger något kommando, så kommer du ha en god lydnad även när du tar av linan och låter hunden vara helt lös, det är i alla fall min erfarenhet.
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har en West Highland White terrier som KONSTANT,HELA TIDEN MÅSTE VARA KOPPLAD!Om man släpper honom lös en stund så springer han iväg.Där jag går & rastar honom möter jag knappt några hundar.Detta känns väldigt frustrerande & sorligt. Ägaren till hunden säjer att den har för stark jaktinstinkt.Går det att träna bort detta jaktbeteandet?

Gunilla M sa...

Hej Anonym!

Det du kan göra är att aktivera hunden så mycket med roliga övningar, samt göra inkallningar med fantastisk belöning, så att din hund hellre är med dig, och får utlopp för sin jaktlust med dig i stället.

Därtill kan du ropa ett avbrytande kommando, t ex NEJ, om hunden tänker dra iväg. Om hunden då hejdar sig, så berömmer du, kallar hunden till sig och belönar. Annars ska du ha linan på, som stoppar om inte NEJ räcker till.

Man kan inte ta bort jaktinstinkt, så du kommer nog aldrig kunna lita helt på hunden, så ha den i lina. Du kommer ändå uppnå en god kontroll genom att träna hunden på varje promenad. Även cirkuskonster funkar, och att spåra upp saker. Belöna med leksak eller godis, som ska vara EXTRA gott, godare än vanligt.

Rolig träning ute på promenaden, samt att lära in både ett inkallningskommando och ett stoppkommando, det hjälper alltså mycket.

Så ut och träna på promenaderna! Så kan ni ta det lugnt och mest gosa när ni är inne.