tisdag 8 mars 2011

Åtal väcks i grisskandalen - mot dem som avslöjade missförhållandena!

.
Rörelsen Djurrättsalliansen avslöjade, som ni nog minns, att nästan inga svenska grisar har strö, vilket lagen kräver, utan står på kala, skitiga betonggolv, ibland med svåra skador som de inte får vård för, och andra missförhållanden. Listan över brott mot djurskyddslagen blev lång.
Detta avslöjades av två fantastiska människor som ägnade många timmar av sin fritid åt att gå in i de olåsta grisstallarna med skyddskläder och filma, utan att störa eller röra någonting. Nu äntligen väcks åtal - men mot dem som avslöjade vad som pågick. Olaga intrång har de gjort sig skyldiga till och för detta svåra brott riskerar de att få betala ett skadestånd på - håll i er - 948.000 kronor! Det är så sjukt så det finns inte ord. Och grisstallarna är numera låsta. Precis som vakthundar numera bevakar minkfarmerna, där djuren också lider. Djurfabrikerna blir nu otillgängliga för alla utom veterinärerna, som nog bara anländer på besök som är förannonserade i god tid... så att de hinner fixa till och ströa och plocka undan de sjuka djuren...

Astrid Lindgren skulle ha dött av sorg över hur vi svenskar behandlar djuren om hon hade levt i dag. Och hur lite vi värderar dem. Hur vi struntar i hur de har det, bara den inplastade produkten är så billig som möjligt.

Det kostar faktiskt inte så mycket extra att köpa ekologiskt, särskilt inte grisköttet. Ibland behöver du bara lägga några tior extra per kilo. Är inte grisarna värda det? Vill du verkligen samla familjen till en middag på ett plågat djur som levt på ett betonggolv i en trång box hela livet, utan att ha sett solen, utan att ha bökat i jorden en enda gång, utan att ha ätit annat än en mjölblandning som mat? Är det vad du vill bjuda din familj och dina barn på??

Djurrättsalliansen vill att vi blir vegetarianer, men där håller jag inte med. Köp ekologiskt fläsk nästa gång! Då vet du att grisen har fått böka och äta mask och gräs, att den har fått vältra sig i leran, dåsat i solen, haft gott om utrymme att röra sig på... den har levt ett bättre liv, helt enkelt.

Kom igen nu! Du är väl inte fattig? Du lever väl inte på marginalen? Har du inte en ganska god inkomst? Då ska väl du och dina nära unna er att njuta av hur en RIKTIG gris smakar? Du har råd att köpa ekologiskt, du har råd att köpa bra mat!
Berätta sedan för barnen vid middagsbordet att den gris ni äter har haft ett bra liv.

Jag förstår naturligtvis att grisköttsproducenterna är rädda nu, och lönsamheten i branschen är dålig. Men att låsa stallarna och kräva höga skadestånd och att inga åtal väcks mot väl dokumenterade lagbrott - nej, då får de banne mig gärna gå i konkurs för min del!

Läs mer här: http://www.grisvittnena.se/
.

1 kommentar:

Korpöga sa...

Världen är uppochned :(
Det krävs mycket för att någon ska dömmas för djurplågeri, men om nån går genom fel grind då tar det hus i hel*ete!
Den dagen vi upptäcker att pengar inte går att äta...