söndag 15 maj 2011

Recension av Cesar Millan på Hovet

.
Måste väl skriva något om Cesars show på Hovet i Stockholm. Det har gått några dagar och med lite perspektiv så är känslan att det var bra och roligt att ha varit där, men det gav kanske inte mersmak.
.
Jag fick mig några små tankeställare om hundträning, men det mesta kände jag ju igen från hans böcker. Till exempel att man ska påverka hunden i ordningen lukt, syn, hörsel, för i den ordningen utvecklas sinnena hos den lilla valpen.

Men det här med olika zoner är viktigt, att hunden ska respektera ägarens personliga zon (och inte hoppa hur som helst) och ägaren ska respektera hundens personliga zon.

Han härmade både amerikanska hundägare, katter och hundar och gjorde det bra. Han har definitivt stå upp-talanger.

Han visade lite bilder och filmer på stora skärmar.

Det var roligt att han hade självironi nog att visa avsnittet ur South Park om honom (tecknad komediserie).

Han tog fram en del hundar med normalklantiga svenska ägare på scenen. Några gånger fick han till det med sina små vältajmade "toucher" och "tscht!" (Han ville kalla de små korrigeringarna för "I just snapped him out of it"). Några av hundarna satt sedan som små tända ljus och bara log mot sina ägare när de blev frestade av något, t ex Cesars son som gjorde allt för att de skulle hoppa på honom.

En lång lite nervös man kom in med sin dalmatiner som drog mycket i kopplet. Cesar satte upp strypet bakom öronen på hunden ("som på hundutställning") och gick sedan med den sakta och försiktigt, höll visst bara med ett finger? Genom sitt lugn och sina nästan omärkliga korrigeringar fick han hunden att lugna sig. Han fick sedan också ägaren att slappna av och gå på ett lugnt sätt med hunden, och när de kort därefter gick av scenen så gick hunden lugnt.

Han lät en tjej (var det Frida Binette?) visa freestyle med sina två hundar, för det går ju faktiskt alldeles utmärkt att vara en lugn och bestämd flockledare i grunden och sedan ha skoj med sin hund! Jag fick också känslan av att tjejen höll med om Cesars filosofi när det gäller just allmän samvaro med hunden. Träning för prestation är ju något helt annat, där kör väl "alla" antingen klicker eller annan positiv förstärkning.

Han berömde oss svenskar för att vi går ut och går så mycket med våra hundar, och att vi har fattat att det inte är hundrasen det är fel på utan ägaren, dvs att vi inte har förbjudit några raser. Det tackade han för flera gånger och fick applåder för.

Allra sist var det frågestund för oss som satt på de främsta raderna och hade dyrast biljett. Cesar kom tillbaka iklädd svenska hockeylandslagets tröja!  Man fick skriva ner en fråga på en lapp för ändamålet och lägga lappen i en frågelåda. Jag skrev en fråga om hundar som bits med dålig bithämning. Sedan drog de frågor därifrån. Men min fråga valdes inte ut. Det var på ca 15 rader x 30 pers per rad kvar på frågestunden, dvs 450 personer ungefär, och frågestunden höll på i ca en halvtimme. Bara ca 6-7 personer tror jag hann ställa sin fråga, och det var inte direkt några brännande/svåra frågor. Så det var ganska dåligt.

Men en person frågade om han misslyckades ibland. Då sa han ungefär att "jo, om personen inte följer upp träningen". Och han sa också att ungefär två av tio inte följer upp träningen.

Ja, det var roligt att ha varit med, men EGENTLIGEN missade inte ni som inte var där något speciellt. Det var show, helt enkelt. Men mitt intryck när jag gick hem var att det var lite av "mycket väsen för ingenting".

Men det var ändå "kul att ha varit där"... Och det är skojigt att han faktiskt gör hundträning till något lika spännande som en rockkonsert...

PS Man fick inte fotografera, vilket jag respekterade, så ni får inte se någon bild...
.

Inga kommentarer: