fredag 10 juni 2011

Cesar Millan-reportage i tidningen Hundsport

Tidningen Hundsport är en hundtidning som jag läser med ett måttligt intresse. Men i det senaste numret läste jag nyss med nöje de långa, trevliga artiklarna om Cesar Millans show på Hovet nyligen.
.
För dem som är emot Cesar kanske artiklarna var lite för positiva, men även de fick komma till tals i en mindre artikel.

Som kontrast framhöll Anders Hallgren i sin Eftertanke att man inte kan få sina hundproblem lösta genom att skriva till någon frågespalt i en hundtidning. (Eller gå upp på scenen till Cesar Millans show?)

Själv försöker jag ibland svara när hundägare ställer frågor om hundproblem på olika hundforum på nätet, men jag framhåller ofta att det bästa är att söka upp någon hundkunnig IRL - dvs i verkligheten.

Å andra sidan ska man inte utesluta möjligheten att hundproblem faktiskt ibland kan lösas mycket snabbt, om man har turen/kunskapen/erfarenheten att hitta den rätta metoden/träningen för hust den hunden och det problemet. Sedan gäller det bara att hundägarna förstår hur träningen ska gå till, och gör exakt så som den hundkunnige personen visade. Det är nästan alltid där skon klämmer...

Om en person är överviktig så kan man både gräva i varför personen äter mer än den gör av med (tröstätning?) - eller så säger man typ  "ät soppa eller en kopp Nutrilett fem gånger per dag och gå en lång promenad varje dag" och struntar i "varför".

Både "ändra beteendet snabbt-lösningar" och "hitta orsaken-lösningar" har sitt värde.

Förresten tycker jag inte att Cesars metoder bara handlar om "quick-fix". Han är verkligen noga med att hunden ska få sina grundläggande hund-behov tillfredsställda.
.

Inga kommentarer: