tisdag 28 juni 2011

En fråga om hund som skäller och vaktar

.
Jag fick en hundträningsfråga från en bloggläsare - jättekul! Och detta att hunden skäller/larmar/vaktar vid olika tillfällen, är ju väldigt vanligt.

.
"Hejsan!  Har läst några utav dina inlägg och älskar det! Du säger så bra saker! Tänkte därför kolla med dig om du har något tips på hur jag ska hantera min hund som skäller när han hör folk utanför fönsterna, när det knackar på dörren och även när han träffar nya människor (speciellt män). Jag förstår ju att han har någon slags "vakt-instinkt" då han inte alls är likadan när jag inte är hemma.

N
är min sambo är hemma med honom kan han "gruffa" lite men han skäller sällan. Bara när det knackar.
Det jag gör är att han får backa ifrån de han skäller på och sitta (gärna lägga sig ner) tills han slappnar av. Han har blivit lite lugnare men jag tycker fortfarande det kan vara irriterande när han sätter igång..

Gör jag helt fel eller har du något jag ska lägga till? :)   Kram Titti"


Hej Titti!  Jag tycker att det här med vaktande och skällande är svårt. Jag skrev svar igår och skrev om delar av texten dagen därpå.

Jag får gissa lite och ge allmänna råd utefter vad du beskriver.  Det "riktiga" problemet är nog att han är osäker, kanske i kombination med att han är ganska ointresserad av att hälsa och bekanta sig med nya människor och nya ljud etc. En lite reserverad hund alltså. 

Så han får olustkänslor, och eftersom han också har vaktinstinkt/försvarslust så använder han det för att bli kvitt olustkänslan. Det beteendet ska inte löna sig.

Vad gör din sambo som du inte gör? Eller - vad gör du som din sambo inte gör? Fråga honom!
Framför allt är det viktigt, som du säkert redan vet, att ägaren är mycket lugn och inte t ex visar irritation mot hunden eller skriker åt den. Vid små vaktbeteenden, när hunden bara "moffar", så får man snabbt resultat av att bara totalt ignorera hunden och inte ens se på den en enda gång.

Om man behöver avbryta hunden mer bestämt, så kan det funka att på ett tyst och lugnt sätt gå fram och ställa sig emellan, "ockupera utrymmet", mellan hunden och det som den skäller på. Beröm när hunden själv går undan. Men gör man fel så förstorar man problemet, om åtgärden blir "för stark".
Du kan också kalla in hunden till dig, men vänta då helst tills hunden råkar vara tyst några ögonblick.

Sedan fortsätter du att belöna för att hunden är tyst och lugn. Belöna särskilt med röstberöm och med godis.
Belöna inte med "Varsågod och hälsa".  Bara strunta i hunden, när den har gjort vad den ska och har fått sitt godis. Låt hunden hälsa själv om den vill, för nu är den nog i en trevlig sinnesstämning. Vill den inte, så struntar alla bara i den.  
 
En helt annan träning som ni kan ha nytta av är att lära hunden ordet "Tyst".  Säg kommandot en enda gång, med hyssjande stämma,  när hunden är lugn och tyst. Vänta ca 2 sekunder. Ge sedan gott godis. Förläng tiden som hunden ska vara tyst innan den får godis. Träna lite då och då när hunden redan är tyst. Pröva det sedan som ett sätt att avbryta hunden när den skäller.

Sedan kanske han också behöver mer socialisering, och få godis från folk när han är lugn...?
 
Det här kan vara knepigt att få till IRL om man bara har en kort text att gå efter. Jag kan ju också bara ge allmänna råd. Bor du i Stockholmsområdet så kan jag komma hem till er och träna. Men försök på egen hand och rapportera gärna hur det går!
.

Inga kommentarer: