måndag 24 oktober 2011

Gokvälls hundskola: Inte hoppa på folk

.
I samma avsnitt tränades pudeln Fanny på slutet att inte hoppa på folk. Med det avsnittet som utgångspunkt vill jag också skriva lite om vad man gör när hunden hoppar på gäster (eller på familjen!).

I avsnittet från Gokväll så var Barbros snabblösning att gästen skulle ge en liten dusch när hunden hoppade upp. Den här såg ju bra ut, men... egentligen inte. Det är opraktiskt att låta varje person som hunden inte ska hoppa på ha en blomspruta i handen. Och en klok pudel kan snabbt lära sig att bara undvika dem som har blomsprutan med sig, men fortsätta hoppa på alla som inte har något i handen.
Jag skulle nog själv föreslå, som snabblösning, att de som hälsar på matte Karina de närmaste veckorna inte har så fina byxor på sig, och så totalignoreras Fanny under en tid.

Men om hon sätter sig ner framför så ger gästen först lite lugn uppmärksamhet med blicken och rösten ("Hej Fanny!") och om hon inte hoppar då så kan man ge henne antingen lite smek eller godbit. Allra helst skulle nog Fanny vilja att gästen som belöning kastade någon leksak som hon kunde springa efter, men då skulle hon nog snabbt bli en "pest" och komma med leksaker hela tiden. Hon verkar ju vara en aktiv och busig personlighet.

Troligen bäst att helt enkelt ignorera! För hoppande beror på att människan som hunden hoppar på inte har ignorerat den när den varit uppvarvad!

1. Han/hon har inte kunnat låta bli att titta på hunden.
2. Eller han/hon har inte kunnat låta bli att prata med hunden. (T ex sagt "Nej, gå ner!")
3. Han/hon kanske till och med har smekt hunden (medan den har varit "uppvarvad").

Kom ihåg Cesar Millans Ignorera-regel:  No touch, no talk, no eye contact!
.

Inga kommentarer: