lördag 28 juli 2012

Läsarfråga om hund som skäller på gäster

.
Linda mejlade mig och ställde en fråga om sin hund som skäller på gäster. Jag har tagit bort några detaljer för att hon inte ska kunna identifieras.

Linda frågade:

Hej! Jag har en 2 år gammal blandras, han har spaniel i sig. Han fick ingen bra start i livet vilket har resulterat i att han är rädd för alla människor och även andra hundar. Han lever idag tillsammans med vår andra hund och det funkar utmärkt. Alla som kommer hem till oss skäller han på och är det någon som försöker klappa honom skäller han ännu mera. Vad tycker du att jag ska gå för kurs eller annat för att hjälpa honom bli av med sin rädsla? Tack/Linda


Jag svarade:

Hej Linda!  Jag kan bara gissa att det låter som att din hund inte riktigt är mogen för kurs i grupp ännu. Däremot kan du träna själv och även gärna ta en privatlektion hos mig för att få råd. Hans "valpdom" är som den är. Det är bäst att inte tänka på den. Glöm den, tyck inte synd om honom. Man kan ofta hjälpa en hund med problem utan att alls veta vad den har varit med om tidigare. Man börjar helt enkelt jobba med de känslor som hunden "berättar" om här och nu.

Några generella råd kan jag ge. Du har själv noterat vad som fungerar sämre. De sakerna gör man inte. Om hunden redan har blivit rädd så kan man inte träna den att inte vara rädd. I klartext: Folk får inte gå fram mot honom, ännu mindre försöka klappa honom. Faktum är att de inte ens ska titta på honom. Din första uppgift måste vara att dressera omgivningen, inte din hund. Han kan få förtroende för folk bara om de först inte bryr sig om honom. Han måste få vara den som närmar sig, inte tvärtom. Han måste få närma sig och nosa på dem. Inte ens då ska personen se på honom, röra honom eller tala till honom. Men personen kan "råka" släppa lite godis på golvet...

Börja alltså med att alla som kommer hem till dig måste lära sig att strunta i hunden. Tala allvar med dem som har svårt för det - eller bestäm att ni träffas på andra ställen än ditt hem. Låt dem inte fortsätta att  skrämma din hund.

Det är inte din hund som det är fel på egentligen... det är fel på de okunniga människorna som inte vill  anpassa sig till hur din hund är och vad den signalerar, utan de beter sig hotfullt i din hunds ögon. Kanske tror de att de är snälla, men du får öppna ögonen på dem och säga "Ser det ut som om han tycker att du är snäll???"

När gäster ringer på dörren så föreslår jag att du lockar in honom i ett annat rum och innan du stänger dörren så slänger du ut godis, t ex hans torrfoder, på golvet som han kan ägna sig åt. Sedan låter du gästerna sätta sig ner i soffan och strunta i hunden innan du går in i rummet, kopplar honom och tar honom med till din plats (med extra utrymme). Eller så får han vara lös och gå runt lite som han vill.

Samma sak när ni är ute. Självklart får ingen som ni möter prata med honom eller klappa honom, de ska inte titta på honom heller. No talk, no touch, no eye contact!

Du kan göra enkla övningar, som Sitt och Vacker tass, när du har gäster hemma och belöna honom med godis ur din hand när han klarar att koncentrera sig på dig i stället för gästerna. Något roligt händer när det
kommer besök. Men om gästerna försöker träna Sitt och Vacker tass så kommer det bli för hotfullt.

På detta sätt kan han sakta bli mindre rädd.

Du kan också vänja honom vid andra hundar om du har tillgång till väldigt trygga, lugna, snälla hundar. Läs i så fall inlägget före om hundrädd hund. Rädda hundar är olika. En del vänjer sig snabbt vid andra hundar. De är ju trots allt samma sort...  Fördelen med att hellre börja med att minska människorädslan är att man - ibland - kan säga åt människor exakt hur de ska bete sig...
.

2 kommentarer:

Katarina sa...

Tack! Både det här och inlägget innan tar jag till mig. Har också en hund som är rädd och osäker i möte med andra hundar och människor.

Det fungerar bra nu med hundmöten eftersom vi sällan stannar. Hon har inga problem med att gå förbi andra hundar så länge hon slipper hälsa. Men så fort det står någon människa på vägen där vi går - som t ex idag när det stod en kvinna och plockade hallon - så skäller hon till så kraftigt att både jag och den stackars människan blir överraskade och rädda. Så länge människor och hundar rör sig 'som de ska' är det inga problem, men står de stilla så upplevs de förmodligen som hotfulla. Och kommer det hem hundar till oss så blir det inte roligt...

Jag ska verkligen ta till mig dina råd och sätta upp tydliga regler för våra vänner.

Du har en riktigt bra blogg och jag bara önskar att vi bodde i Stockholm - då hade bett dig om hjälp!

Gunilla M sa...

Tack Katarina, dina ord värmer!

Om du märker att din hund börjar spänna upp sig mot någon som beter sig ovanligt, så försök att avleda med ett kommando som han kan väldigt väl, t ex "Sitt" eller "Kom", följt av "Duktig hund!" och godis. Då har du avbrutit ett negativt beteende i sin linda, innan det blev stort, och dessutom på ett positivt sätt.

Och hade du sett honom få syn på "hallonkvinnan" medan han ännu var helt neutral, så hade du rentav kunnat berömma. Fast den metoden kan slå fel. Ofta hinner hunden göra något lite "vaktigt" och sedan tror den att det är det beteendet som den får beröm för.

Men om man ger ett kommando som hunden lyder så får man ett kvitto på att den har släppt åtminstone en del av vaktandet.

Förresten, en annan metod som kanske är ännu enklare är också att stanna och prata lite med den som hunden är misstänksam mot, tills den har "avreagerat", som det heter på mentalspråk. Utan att den behöver hälsa förstås.