fredag 11 januari 2013

Har din hund en bra ordlista?

.
Du underlättar väldigt mycket för din hund om du (och din partner/familj) har en genomtänkt lista över ord som du konsekvent använder när du vill styra och påverka din hund, både inomhus och på promenader. Jag tänkte ge några tips på vad ordlistan kan innehålla.

Din ordlista bör innehålla:

* Ett ord som betyder "Du har precis nu förtjänat en STOR belöning, i form av en smaskig godbit eller en kort lekstund, den kommer här!"  Förslag:  Klick med klickern, eller "DUKTI!!" med glad röst.  (Det ska vara ett ovanligt ord och "Duktig" är lite ovanligare än ordet "Bra", som många säger hela tiden utan att det betyder så mycket för hunden...). Mer avancerat är att ha olika ord för olika sorters belöningar, men det behöver inte nybörjaren ha. Det kan ju bli en överraskning för hunden också om det är bollen eller godiset eller kamptrasan som kommer.

* Ett ord som betyder "Det går bra för dig, du gör rätt, jag är nöjd, fortsätt så - MEN vänta dig ingen stor belöning".  Förslag:  Va braa, jättebra, sådärja, vaduktiduärnu... Tonläge: Lugnt och vänligt. Du kan klappa och gosa med hunden efter detta ord.

* Ett ord som betyder "Sluta med det där, det kommer inte leda till att du får någon belöning! Allt du tycker är roligt försvinner nu en kort stund - även min uppmärksamhet!  Förslag: "A-A", "Nehej", sagt i neutral ton eller milt förmanande ton.

* Ett ord för att undvika något, låta bli något (ett djur, en värdefull sak som ligger framme...).  Förslag: Låt bli eller Strunta i det.  Hunden ska då gå en liten lov runt det som den ska låta bli, eller bara titta på något annat/ignorera. Detta ord säger man när hunden får syn på något, men inte har hunnit springa iväg. Ett praktiskt ord som kan läras in positivt.

* Ett ord som betyder "Akta dig, avbryt genast, det som är framför dig kan vara farligt": AJAJAJ eller NEJ!! Detta är ett nödord som en del nog inte vill använda alls, medan andra tycker det är bra att ha, just för nödsituationer. Som när hunden ser en huggorm eller börjar springa ut mot en trafikerad väg. Det ska ropas med rädsla eller kanske rentav ilska i rösten. När hunden avbryter sig är "faran över". Om hunden sedan gör något bra, t ex kommer till dig, så belönar du förstås! Om man inte vill ha ett sådant här skrämselljud så kan man träna extra hårt på ett Stanna/Stopp-kommando, ett inkallningskommando eller ett "Låt bli-kommando".

* Ett Frihetsord eller Tillåtande ord som betyder "Gör det som du vill - inom gränser" eller "Du får ta det som du vill ha". (tillägg i efterhand)

* Dessutom behöver du lära in ord för flera olika andra beteenden som är praktiska i vardagen. Det kan vara att komma till dig, att ta ögonkontakt, att stanna/hejda sig, att stanna kvar/passivitet, att gå sakta, att gå nära sidan, att gå bakom dig, att gå i långt koppel men inte dra i det, att vara nere på marken vid hälsande, kanske hämta/apportera, kanske leta/söka - och mycket mer. Börja med 5-6 ord som du tycker är helt nödvändiga och oersättliga, fyll sedan på med fler. Alla dessa ord för specifika beteenden lärs bäst in genom positiv förstärkning och ska belönas då och då genom hundens hela liv.

* Mer avancerat är också att ha olika ord för olika föremål, t ex Bilen, Bollen, Nallen...   och att lära hunden namnen på de olika familjemedlemmarna.

Här har jag tänkt vardagslydnad/allmänlydnad. Det finns ju massor av ord för cirkuskonster också...

Jag har inte gett tips på hur man tränar in de olika orden. Inlägget skulle då bli alldeles för långt! Men om du går Allmänlydnad Steg 1 hos mig så får du lära dig det.

Obs - i en och samma situation kan man ha flera olika ord att välja mellan. Vilket ord du använder bestäms delvis av hur mycket du har tränat ett visst ord. Om du t ex  har tränat "Sitt" i alla möjliga situationer, då skulle du till slut på "SITT!!" lyckas få en hund att tvärnita och sätta sig även om den hade börjat jaga något...

Är ni flera som rastar/tränar hunden? Då bör ni diskutera ordlistan och skriva ner den, och gärna sätta upp den på kylskåpet! Så att alla säger samma sak.

Självklart kan man klara sig långt även med kroppsspråk, och har man tagit en hund från utlandet så förstår ju inte den svenska, men vi människor älskar ord och vi vill att hunden lär sig våra ord, så då måste vi få ordning på det vi säger!

PS Byt aldrig ord, t ex från "Sitt" till "Sätt dig" eller från "Kom" till "Hit". Du kan säga vad du vill, t ex  "banan" om du vill, och hunden lyder - om du bara har lärt in ordet! Du kan inte ha ett ord som betyder "Nu är det extra viktigt att du lyder". Hunden ska alltid lyda. Bestäm ett ord för ett visst beteende och håll dig till det. Möjligen kan du skärpa tonfallet något om din hund nonchalerar dig när din röst är snäll. Det funkar på en del hundar som mycket väl vet vad du vill men inte tolkar din snälla röst som att det är så himla viktigt...
.

Inga kommentarer: