onsdag 23 januari 2013

Läsarfråga om skällande hund

.
En Anonym hundägare skriver så här:
Har en berner valp på 6 mån som skäller på okända människor som kommer till oss.
Hon har socialtränats, miljötränats och gått valp- och klickerkurs sen liten. Hon fullkomligt älskar alla som hon känner, men skäller MKT mot okända, dock aldrig på promenader. När hon kom till oss så "skvaller-tränade" jag henne mkt i och med att vi bodde på ett radhusområde. Kan detta ha gjort att hon blivit avigt inställd mot okända? Om ja, hur ska jag vända detta? Vill verkligen inte ha en stor hund som skäller på folk! Hoppas på råd...


Hej!
Jag får gissa på att hon är lite signalkänslig. Och så kanske den första vaktinstinkten, som berner sennen kan ha, börjar vakna.
Be alla som kommer hem till er att strunta i henne och inte ens titta på henne, utan demonstrativt titta åt sidan - ända tills hon har kommit fram själv och tagit kontakt. Uppträd helt naturligt och pressa henne inte att göra något.

Ibland kan godis vara en isbrytare, men även där ska man ge det utan ögonkontakt, utan social press på hunden. Om du tror att godiset, liksom vid skvallerträning, kan ha haft en negativ bieffekt, så strunta i godiset.

Låt henne vara med vid dörren om hon gärna vill det, för annars kan hon undra varför hon blir stoppad. Men hunden ska alltid vara bakom när man öppnar dörren. Prata lugnt och vänligt med den som kommer. I övrigt gör ingen grej av att det kommer folk. Ignorera henne helt. När det kommer folk så har ni full kontroll och hon har ingen uppgift.

Eller så vill hon kanske ha uppgiften att sitta när ni får besök.

Ni behöver gå på känsla och pröva er fram en del. Gör det som får henne lugnast...
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tusen tack för råden. Ska försöka genomföra det i praktiken också. Det är svårt med människor som börjar med "Men, vilken söt valp...!" och så föröker det på alla sätt att få henne till sig. Det blir till att träna människorna som kommer på besök;)
Återkommer med resultat:)

Elin sa...

Jag har ett annat skällproblem. Jag har en 1-årig cockerpoo-tjej (am.cocker/dvärgpudel)som skäller hela tiden. Det gör mig inte så mkt att hon skäller när någon kommer men hon skälelr för ALLT hon hör. Jag tycker att detta är ett problem som blivit värre vilket får mig att tro att det är något jag gör som eskalerar det hela. Världens goaste hund annars, men skällandet gör mig galen. Ibland funderar jag på om det är mig hon vaktar eftersom jag aldrig hör henne skälla när jag kommer hem. Vad kan jag göra för att få henne att vara tyst? Inte reagera på alla ljud hon hör? Hoppas på hjälp! Mvh Elin

Gunilla M sa...

Hej Elin!

Ja, det kan säkert vara så att hon skäller mera för att hon känner att du reagerar då - inte för att jäklas med dig, inte alls, men hon får uppmärksamhet.

Om hon skäller och tittar på dig eller söker upp dig - DÅ vet du att din reaktion är viktig för henne. Då är det extra viktigt att du ignorerar och ser om hon klarar att sluta av sig själv om du härdar ut med ignoreringen...

...eller så korrigerar du henne, men på ett mycket tyst och lugnt sätt. Säg inte ett enda ord, varken Tyst eller Nej eller hennes namn eller... Förslag: Gå lugnt och tyst fram till henne, se inte hotfull ut, tänk på något trevligt. Korrigeringen kan vara t ex att du lugnt och bestämt trycker lite med din hands fingertoppar mot hennes hals, en gång. Bara som en symbolisk markering av missnöje. Upprepa om hon skäller igen.

När hon är tyst så går du bara därifrån helt tyst. Ge inget beröm! Då börjar hon vifta på svansen... men du vill ha en lugn och avslappnad hund, inget annat.

Skällande kan vara besvärligt. Det värsta är att det finns många idéer om hur man får en hund tyst. Men pröva det jag har skrivit!

Dessutom vill jag råda till att du sätter dig en stund med henne i famnen eller på golvet varje kväll och håller om henne, helst ända tills hon somnar. Det hjälper er båda två att hitta ett större lugn, inte bara just då, utan effekten dröjer kvar även senare.

Lycka till! Känn dig välkommen om du vill återkomma och berätta hur det går!