torsdag 24 januari 2013

Läsarfråga om socialisering av "kamphund"

.
Min kompis har en pitbull/amstaff som jag träffar och går ut med ofta. Han passar in på steg 4. (Hänvisar till inlägget "Vilken känsla får din hund vid hundmöten?")  Han kan inte träffa eller hälsa på andra hundar utan att attackera. Han har även bitit 2 hundar förut.
Jag tycker det är jobbigt att jag ska få lov att ta omvägar när vi är ute och går för att undvika mötet med den andra hunden.Speciellt nu på vintern när man inte har så bra fäste så man kan ta kontrollen. Jag vill däremot börja träna han för han har stor arbetsmoral och är smart. Hur ska jag bära mig åt? Och om jag ska börja träna hundmöten eller kanske introducera han för andra trygga hundar,bör jag ha munkorg och anti-drag sele?

Hej!

Det låter som om din kompis hund inte har blivit socialiserad. Och inte fått gå någon kurs? Valpkurs tidigt med social träning är helt obligatoriskt för de fd kamphundsraserna, anser jag. Det är alltid tråkigt när någon köper en "tuff" ras utan att ta tillräckligt ansvar. Det är ju heller inte din kompis som ber om hjälp nu, eller hur?

Jag tycker inte att du ska experimentera själv utan att åtminstone ha fått en del tips. Om du och din kompis bor i norra Storstockholm så kan ni tillsammans komma till mig för en eller flera träningsträffar, så försöker jag hjälpa till.

Vill du ändå försöka själv, så jo, hunden ska ha munkorg och jo, anti-dragsele låter också som en bra idé. Och du får ha broddar på skorna. Och det första man gör är att gå en lång promenad med de hundar som ska introduceras till varandra, man går tills hundarna är helt avslappnade med varandra. Minst en halvtimme, gärna en timme! Ute i skog och mark om ni har möjlighet. Sedan ska hundarna ges chansen att lukta på varandra, men inte ansikte mot ansikte i början, det blir för hotfullt.

Den hund som din hund ska vänja sig vid bör nog helst vara betydligt större och tyngre, samt väldigt väl socialiserad och stabil i psyket. Och helst tik, eller kanske kastrerad hanne.

Men hela historien låter... inte bra. Det är din kompis som borde ta sitt ansvar. Eller så kanske han kunde skänka hunden till dig, om du kan ha den?
.

Inga kommentarer: