onsdag 6 februari 2013

Läsarfråga om skällande valp

.
Hej Gunilla!  Väldigt bra och intressant blogg du har! :) 
Nu till mitt behov av hjälp, vi har en liten vit herdehunds tik på 3 månader, som skäller på oss.
Det kommer mest när hon vill ha uppmärksamhet, men även om hon biter på bordsbenet och vi säger nej och hon inte lyssnar då tar vi bort henne där ifrån så skäller hon, har testat fel "bestraffningar" som att säga nej som bara triggar upp det ännu mer som vi märkte.
Har även testat att ignorera henne men då biter hon oss i benen.. och det är lite svårt att ignorera.
Vet inte vad mer vi ska försöka oss på?
Sen va vi även och hälsade på ett par vänner i helgen som hade en 2 årig hane som är finsk lapphund, och då skällde hon på han nästan non stop, kan påpeka att jag tror han gjorde allt rätt genom att bara ignorerade henne.
Vet inte varför hon skällde på honom trode först de va att hon ville leka men så fort han skulle börja leka med henne så pep hon och sprang iväg, varför gör hon så?
jag hoppas du har fått lite info om våran hund och att jag kanske kan få lite hjälp =)

Ska börja på valpkurs i helgen och vill helst inte ha en gormande hund under hela kursen :)
Tack på för hand

från Rebecca
.

2 kommentarer:

Gunilla M sa...

Hej Rebecca!

Hoppas att ni får hjälp på valpkursen.

Det låter som om ni har en intelligent och livlig liten fröken, och kanske en aning ängslig också. Men allt låter väldigt "normalt".

Ja, av någon anledning fungerar inte "Nej" bra på valpar. Det måste läras in. Pröva i stället ljudet A-A, med skarp röst, just när hon t ex ska bita i bordsbenet. Upprepa varje gång, tills hon slutar. Säg inte hennes namn! Ta inte bort henne! Rör inte vid henne! Säg BARA A-A, med så pass hård röst att hon slutar. När hon slutar, plocka genast fram ett gott tuggben, som ni ska ha ett lager av hemma...

När hon biter er, som är levande, så fungerar det bättre att få henne att förstå att det gör ont. Korrigera med ljud även här, men säg i stället "AJ!" så verklighetstroget som ni kan. Säg detta bara när hon biter er HÅRT. Låt henne valpbita i er en hel del så länge det är löst!

Finsk lapphundshanne på 2 år låter som en superbra "extrapappa"!! Jättebra!! Låt dem träffas igen flera gånger.

Ett knep till som denna dam säkert kan behöva är att ni tvingar henne att bli lugn i er famn. När hon blir så vild att hon liksom inte lyssnar på er vad ni än försöker med, så är hon nog övertrött. Ta upp henne i famnen, sitt i någon fåtölj, håll henne kvar med bägge händerna. Fortsätt håll henne även om hon försöker krångla/bita sig fri. Håll henne ända tills hon ger upp och ögonen börjar blinka... rätt som det är sover hon sött. Även om hon inte somnar, tänk på att absolut inte sätta ner henne förrän hon är helt lugn.

Ännu bättre är det om ni kommer ihåg att träna på denna övning INNAN hon är för uppvarvad!

Vit herdehund är en ras som kan vara försiktig, så träna henne att klara saker. Låt henne bekanta sig med olika miljöer under lugna former. Och socialisera henne. Dvs låt henne få bli kompis med människor i olika åldrar, och med andra snälla hundar, och de ska alla ignorera henne i början. Hindra vilda barn och vilda hundar från att skrämma henne, även om det är i välmening.

Lycka till på valpkursen, hoppas den är bra!

Rebecca sa...

Tack så jätte mycket för svaren!
Har redan testat A-A och de funkar!! :D så nu fortsätter vi bara att träna och njuta av valp tiden :)

Tack än en gång!
Mvh Rebecca