torsdag 7 februari 2013

Faktafel i ICAs annons om frukt och grönt

.
Har du sett ICA:s annons "Frukters och grönsakers inverkan på människokroppen"? Tanken är jättebra. Men jag undrar var de har fått sina uppgifter ifrån? Det kan inte vara från den enda säkra källan i alla fall, nämligen Livsmedelsverkets näringsanalyser, för även om annonsens påståenden ofta stämmer hyfsat, så stämmer det inte alls i några fall.

Några exempel på felaktigheter som jag har hittat:

JÄRN

Som bra, vegetabiliska källor till järn räknar de upp kiwi, svart vinbär, granatäpple och jordärtskocka.
Kiwi? 1 hg kiwi innehåller 0,3 mg järn. Granatäpple? Också 0,3 mg järn per hg. Svarta vinbär innehåller "hela" 0,67 mg järn per hg. Dagbehovet av järn är ca 9-15 mg/dag, beroende på om du har mens varje månad eller inte. Låt säga att ditt behov är 9 mg/dag. Du vill ändå inte äta 3 kg kiwi eller granatäpple per dag...  Jordärtskocka innehåller 3,40 mg järn per hg - mycket bättre! Om du nu brukar äta jordärtskocka, vill säga. Du kanske vill börja för att den är rik på järn? Men tyvärr är jordärtskocka ganska svag på i princip all annan näring - utom just järn...  Nässlor däremot är en bra järnkälla - ett hg ger 10 mg järn, och därtill massor av andra näringsämnen.
Men frukt är en dålig/usel källa till järn. (C-vitaminet i frukt kan dock gynna järnupptaget)


FOLSYRA
Som exempel på goda källor till folsyra nämner de ananas, broccoli och paprika.

Ett hg färsk ananas ger 11 mg folsyra... Vi behöver runt 300 mg per dag... Varför inte nämna t ex färska jordgubbar i stället? 1 hg ger 86 mg folsyra. Men bäst på folsyra är gröna bladgrönsaker. T ex 1 hg färsk spenat ger 194 mg folsyra.


KALCIUM
Vidare skriver ICA att kalcium finns i grönkål, kiwi, mango och rucola. Två är rätt, två är fel. Grönkål och rucola är OK kalciumkällor. Men 1 hg mango ger bara ynka 10 mg kalcium. Vi behöver ca 800 mg per dag...  Och 1 hg kiwi ger 27 mg Ca, dåligt även det.
Frukt är inte en bra källa till kalcium. Återigen är det mörkgröna grönsaker som är bäst här.

Så annonsen innehåller några rejäla faktafel.

Men andemeningen stämmer ju, att det är nyttigt med frukt och grönt!

Fast om du skulle äta bara frukt och grönt i flera år, så skulle du tömma dina B12-lager och vad jag vet så finns det inga goda källor till B12 i växtriket. Om du inte intog B12 i annan form så skulle du sannolikt till slut dö, och innan dess skulle du bli svag och må mycket dåligt.

Vi kanske äter för mycket mat från djur, men vi ska inte utesluta det.

Den bästa källan till järn är rött kött, blod och inälvor.

Den bästa källan till kalcium är mejeriprodukter (och mjuka ben, om man vill vara stenålders).

Och den bästa källan till folsyra är... lever!

Fortsätt du att äta en sund blandkost där allt från naturens skafferi ingår. Det viktiga är att du köper hem mycket råvaror och undviker helfabrikat, livsmedelsindustrins processade produkter. Välj en variation av färsk eller fryst mat och ät en del av maten rå, en del tillagad. Då mår du säkert väldigt bra!
.

Inga kommentarer: