söndag 23 juni 2013

Läsarfråga om rädd chihuahua


.
Hej! Jag funderar på att skaffa en vuxen liten chihuahua. Hon är låg i rang i flocken hon är i nu och de andra är väl lite taskiga mot henne ibland, Uppfödarna är noggranna så jag skyller inte på dem. Jag hade denna tik på prov ett par veckor men var tvungen av avbryta provperioden.
Nu skulle jag vilja prova igen, Men hon skäller på andra hundar mest, mer än hon skäller på människor. Hon skäller bara till när någon är i trappen utanför eller ringer på dörren. Problemet är hon håller sig bakom mig och skäller och hon verkar mycket rädd. Jag har försökt att sch-a som Ceasar och dra till lite i kopplet (utan att det är för hårt) men det fungerar inte. Jag ska prova lyktstolpe-övningen men vad gör man när hon står bakom mig och skäller? Du verkar förespråka att man ska backa bakom hunden, men denna hunden är ju redan bakom mig.

Mvh ToveGunillas svar:

Hej Tove!

Du vet det där att man inte ska köpa den rädda valpen i kullen? Det kan vara ännu värre att köpa en rädd vuxen hund! Hos valpen kan man få bort rädslan med mycket social träning. Hos den vuxna hunden kanske det inte går, eller tar i alla fall mycket längre tid. Om din tik blev kvar hos uppfödaren så kanske den inte har fått komma ut i världen så som en ung hund behöver göra.

Om du ändå vill behålla den här tiken, så ska du inte korrigera om hon verkligen är rädd. Jag skulle faktiskt hellre lyfta upp henne, hålla henne stadigt i famnen och ge henne mycket kroppskontakt. Stryk henne upprepade gånger med lätt hand, det framkallar oxytocin, som är ett lugnande hormon. Du skulle också faktiskt kunna köpa en en axelväska eller likande där hon får plats. Från denna trygga utgångspunkt kan hon sakta lära sig om den nya miljö hon har hamnat i. Där kan hon sitta t ex när du öppnar dörren för någon. Naturligtvis ska ingen besökare klappa henne när hon är i väskan! Sätt då först ner henne på marken och se om hon vill gå till personen.

Andra tips är att vara mycket lugn och tyst, eller prata med låg röst när hon skäller. Försöka vara en lugn och trygg förebild. Kanske inte titta på henne alls. Berätta för dina grannar att du tränar hunden och att den snart kommer att skälla mindre, så kommer de förstå när hon skäller. Och du kan pröva en tid att göra ingenting alls, bara fortsätt med det du gör och titta inte på henne. Bara om hon springer fram till dörren eller mot ljudet hon hör, så ingriper du och kallar in henne eller visar bort henne. På det sättet kan hon vänja sig vid de återkommande ljud som hörs utanför din dörr. Och när du ska öppna dörren så får hon vara med i väskan, tycker jag. Låt henne hänga med. Det är dock mycket viktigt att alla besökare struntar i henne fullständigt, oavsett var hon befinner sig.

Vad gäller andra hundar, så har hon nog inte blivit tillräckligt socialiserad till andra hundar än den egna flocken - kanske aldrig mött eller ännu mindre vågat hälsa på nya främmande hundar? Det botas bara genom att du åker hem till vänner som har fina hundar, som hon får vänja sig vid i sin egen takt. Eller att dina vänner åker hem till dig. Det kan ta ett antal timmar...

Hon kan också ha en medfödd "grundrädsla", dvs en benägenhet att vara rädd för lite allt möjligt som är nytt. Hur var mamman och pappan vad gäller rädslor?

Om du tar dig an denna hund, så ha mycket tålamod och låt det få ta tid, helt enkelt...

Kanske jag har fattat saker lite fel, men jag skrev de tankar jag fick utifrån det du skrev.
.
.

Inga kommentarer: