måndag 15 september 2014

Grattis Väsbybor till en historisk seger över en usel vision!

.


.
Detta skrivet med reservation för att valresultatet håller även sedan alla förtidsröster har räknats.

Här finns resultatet efter sammanräkningen av de 22 valdistrikten:

http://www.upplandsvasby.se/2/folkomrostning2014/rostning_med_text.html

Efter att ha jobbat under året med att dela ut flygblad flera gånger, skänka pengar och skriva inlägg mot Väsby Sjöstad så avslutade jag med att dela ut Nej-valsedlar vid min egen vallokal vid Runby skola. Många tog min valsedel, det kändes hoppfullt. Ja-sidan fanns inte representerad alls.

Men jag visste ändå inte vad jag skulle tro. Många av "etablissemanget" har verkat för sjöstaden: Väsby kommun, diverse planerare, Ica Kvantum(!)... Det har historiskt sett hänt ytterst sällan i Sverige att "vanligt folk" har gett etablissemanget bakläxa. Det brukar helt enkelt bli som de styrande vill. Kanske för att vi har en lång tradition i Sverige av att utreda, skicka på remiss och förankra olika förslag innan beslut fattas. Då tenderar folk att tro att de makthavande vet bäst.

Några få gånger har de vid makten så att säga åkt på pumpen. Det närmaste exemplet jag kommer på är folkomröstningen om euron.

Jag visste att Nej-sidan hade medvind i Runby, där jag bor, men hur var det i andra delar av Väsby? Jag kände att det skulle bli ett mycket jämnt val.

Jag satt uppe i natt och följde på kommunens webbplats hur resultaten från allt fler valdistrikt publicerades. När två distrikt hade räknats så hade Nej-sidan 60,8 procent och Ja-sidan 34,4 procent. Fantastiskt! Detta måste ju vara ett ointagligt försprång! Men det angavs inte vilka distrikt. Troligen började de räkna distrikten på den västra sidan. För ju fler distrikt som räknades, desto mer krympte försprånget. Det var totalt 22 distrikt som skulle räknas.

När sex distrikt hade räknats hade Nej-sidan 55,5 % och Ja-sidan 37,8 %.
När nio distrikt hade räknats hade Nej-sidan 51,4 % och Ja-sidan 42,5 %.
När 18 distrikt hade räknats hade Nej-sidan 49,4 % och Ja-sidan 44,1 %.
När 19 distrikt hade räknats hade Nej-sidan 48 % och Ja-sidan 45,5 %.

Då var jag väldigt skakis, kan jag säga! Om trenden fortsatte så skulle Ja-sidan vinna.

Men när 22 distrikt hade räknats så hade Nej-sidan 49,0 % och Ja-sidan 44,5 %. Hurra!

Nu håller jag bara tummarna för att resultatet står sig!

I så fall vill jag tacka alla goda krafter (och närapå Gud själv, om hen finns!) som har kämpat så länge och så envetet mot en "vision" som man aldrig ens borde ha lagt ner tid, kraft och pengar på över huvud taget. Det är skrämmande att så många utbildade samhällsplanerare av olika slag har försökt tvinga fram en så malplacerad stadsdel, med så dåliga förutsättningar.

Jag läste i morse igenom kommunens översiktsplan på 192 sidor över nordvästra Väsby  
http://vasby.thor.iveo.se/fakta/

och känslan jag fick, sida för sida, var att man med alla medel har försökt klämma ner något fyrkantigt genom ett runt hål.

Det är tråkigt att så många i Upplands Väsby har gått på detta.

Men det är fantastiskt och underbart att ännu fler inte har gjort det.

Jag tror att alla inblandade, med lite eftertanke, bör vara mycket tacksamma över att förslaget om Väsby Sjöstad nu förhoppningsvis åker i papperskorgen och stannar där för all framtid.

Återigen grattis Väsbybor - och TACK alla ni som hjälpte till att rädda vår kommun från girighet, önsketänkande, förstörelse och ren och skär dumhet!

Det här är en av de bästa dagarna i mitt liv.
.

Inga kommentarer: